سیدعباس مهندسی، مدیر مرکز ملی تربیت مربی حفظ و قرائت قرآن کریم در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، ضمن بیان این مطلب گفت: این مرکز در سال 1391 پیرو فرمایش مقام معظم رهبری مبنی بر تربیت 10 میلیون حافظ قرآن کریم تأسیس شد.
وی با اشاره به اینکه مرکز فوق با هدف تربیت مربیان کارآمد و آشنا به روشهای نوین حفظ قرآن کریم راهاندازی شد، ادامه داد: اگر بخواهیم حافظان خوبی در جمهوری اسلامی ایران داشته باشیم یکی از مهمترین زیرساختهای آن تربیت مربیان کارآمد بهعنوان نرمافزارهای این برنامه مهم است.
مهندسی عنوان کرد: در این مرکز از سال 91 تا کنون حدود شش هزار و 500 نفر مربی حفظ قرآن از سراسر کشور(31 استان) و غالب شهرستانها و روستاها تربیت شده است که اینها از طریق ادارات کل اوقاف استانها به این مرکز معرفی میشوند و این مجموعه متفاضیان را به دوره آموزشی یک هفتهای به شهر مقدس قم دعوت میکند.
مدیر مرکز ملی تربیت مربی حفظ و قرائت قرآن کریم اضافه کرد: پس از طی یک هفته آموزشی با بهرهگیری از بهترین اساتید و مربیان قرآن کشور، تمامی سرفصلهای آموزشی که مربی حفظ قرآن به آن نیازمند است چون چرایی حفظ قرآن، اصول کلاسداری حفظ قرآن، دانش حفظ قرآن، اصول عمومی کلاسداری، آشنایی با حفظ موضوعی، آداب و آفات حفظ قرآن، کارگاههای عملی تجوید، ترتیل، وقف و ابتدا و کارگاه عمل به قرآن کریم و... به آنها آموزش داده میشود.
وی تصریح کرد: در پایان دوره و پس از آموزش این سرفصلهای آموزشی در قالب گروههای 8 تا 9 نفره در کارگاه عملی تدریس تحت نظر یکی از اساتید مجرب حضور پیدا میکنند و تدریسشان در کلاسداری حفظ توسط استاد نقد میشود و نقاط قوت و ضعف تدریسشان تبیین شود تا آنها به صورت عملی با این فعالیتها در شهرستانشان آشنا باشند.
مهندسی با تأکید بر مربیان حفظ قرآن کریم برای همه استان، عنوان کرد: همچنین تاکنون حدود 160 دوره مقدماتی تربیت مربی حفظ داشتیم که اخیراً یکصد و شصت و یکمین دوره ویژه متقاضیان استان گیلان برگزار شد و حدود 20 دوره تکمیلی تربیت مربی حفظ قرآن داشتیم و دوره تربیت مدرس حفظ قرآن که در حال حاضر با بهرهگیری از بهترین اساتید حفظ قرآن شهر مقدس قم با سابقه بیش از 20 سال سابقه تدریس حفظ قرآن، در حال تشکیل است که شرکتکنندگان در دورههای تربیت مدرس خود میتوانند دورههای تربیت مربی را برگزار کنند.
وی درخصوص شرایط پذیرش داوطلبان برای حضور در دورههای تربیت مربی، اضافه کرد: افرادی در این دوره حضور دارند که حافظ قرآن هستند و هر چقدر که محفوظاتشان بیشتر باشد چون حافظ کل، 25 و 20 جزء و ... در اولویت قرآن میگیرد و بر خی از مناطق محروم که حافظ کل و یا اجزاء بالا ندارند حداقل حفظ پنج جزء قرآن کریم است.
مهندسی با اشاره به شرایط شرکتکنندگان در این طرح، اظهار کرد: همچنین حداقل شرط سنی 18 سال و حداکثر 45 سال، دارا بودن مدرک تحصیلی حداقل دیپلم، توانایی اولیه کلاسداری نیز از دیگر شرایط عمومی شرکتکنندگان است.
مدیر مرکز ملی تربیت مربی حفظ و قرائت قرآن کریم اضافه کرد: طی برپایی دورههای تربیت مربی، چند آزمون از جمله آنها آزمون حسن حفظ، آزمون کتبی پایان دوره و کارگاههای عملی تدریس به اضافه آزمون تجوید، صوت و لحن و وقف و ابتد از شرکتکنندگان اخذ میشود.
وی بیان کرد: افرادی که دوره را با موفقیت و با کسب حدنصاب لازم نمره قبولی سپری کنند، بعد از دوره در شهرستان استانهایشان دو ماه دوره کارورزی را میگذارند به گونهای که ادارات کل اوقاف استانها این کارورزیها را تأیید میکند و برای مرکز ارسال میکند که در آن هنگام برای این افراد گواهینامه صادر میشود.
مهندسی در پاسخ به این سؤال که آیندهای برای این مربیان و مدرسانی که تربیت شده است در نظر گرفته شده، ادامه داد: مسلم است که اینها در ادارات استانها و شهرستانها مشغول به خدمت هستند که در ادارات کل اوقاف و امور خیریه کلاسهای حفظ قرآن را در بقاع متبرکه و مساجد و سایر اماکن مقدسه دارد. در صورتی که ادارت اوقاف مربیان حفظ قرآن به اندازه کافی داشته باشند، این افراد به مراکز تخصصی حفظ قرآن در شهرستانهای استانها به منظور حداکثر بهرهبرداری در زمینه ترویج فرهنگ حفظ قرآن انجام گیرد.
وی با اشاره به یکی از سرفصلهای مهم دورههای تربیت مربی حفظ قرآن، تصریح کرد: یکی از سرفصلهای مهم روش تدریس ترجمه و مفاهیم در کلاسهای حفظ قؤآن است که این امر مهمیست به گونهای که یکی از آسیبهای اساسی در کلاسهای حفظ قرآن این است که حفظ الفاظ صرف در حال انجام است و آشنایی با مفاهیم قرآن کریم اتفاق نمیافتد و لذا برایمان مجهز کردن اساتید با روشهای تدربس ترجمه و مفاهیم در کلاسهای حفظ قرآن است تا افرادی که میخواهند حافظ قرآن شوند، هم حافظ آیات نورانی کلام الله باشند وهم حافظ معارف نورانی و انسانساز قرآن باشند.
مهندسی با تأکید بر اینکه طی هر هفته دورهها در حال برپایی است، عنوان کرد: در هر هفته دوره تربیت مربی حفظ قرآن برای استانها در قالب دو کلاس با حضور حدود 80 نفر برگزار میشود. همچنین این دوره برای افرادی که شرایطشان احراز شود و در آزمونها موفق شوند، دوره رایگان است.
وی ادامه داد: هر ساله سهمیه مصوبه هر استان از طریق سازمان اوقاف و امور خیریه برای استانها ابلاغ میشود که هر استان براساس آن سهمیه و زمانبندی که برای طی سال شده لیست مربیانشان را برای مرکز ارسال میکنند و پس از دریافت لیست، آزمون غیر حضوری در شهرستانهای مربوطه از کتاب درسنامه حفظ قرآن کریم تألیف اساتیدی چون حجتالاسلام محمد حاج ابوالقاسم، حسینی و قاسمی اخذ میشود و آزمون کتبی وشفاهی حسن حفظ در استان مربوطه برگزار میشود و نمراتشان برای مرکز تربیت مربی ارسال میشود که سپس ما از طریق قبولشدگان آزمون غیرحضوری برای حضور در این دوره یک هفتهای دعوت به عمل میآید.