شناسهٔ خبر: 15059245 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: راه دانا | لینک خبر

به بهانه هفته تعاون؛

تعاون گره‌گشای مشکلات اقتصادی/ کمبود نقدینگی و نبود حمایت بزرگ‌ترین چالش‌ بخش تعاون

تعاون شیوه‌ای در اقتصاد است که راهی بین نظام اقتصاد سرمایه‌داری و نظام سوسیالیستی در نظر گرفته‌شده و به راه سوم مشهور است.

صاحب‌خبر -

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از بلاغ، تعاون، شیوه‌ای در اقتصاد است که راهی بین نظام اقتصاد سرمایه‌داری و نظام سوسیالیستی در نظر گرفته‌ شده و به راه سوم مشهور است.

تحلیل واژه راه سوم نیز نشان می‌دهد تعاون، به سامانه -اقتصادی، اجتماعی و مدیریتی - مالکیتی نو و متفاوت از راه‌های قبلی بخشیده است.

هدف تعاونی‌ها برخلاف سایر بنگاه‌های تجاری دستیابی به منفعت و ثروت نیست بلکه در تعاونی‌ها علاوه بر بهبود وضعیت زندگی و تأمین نیاز اعضا، اهداف اجتماعی همچون عدالت، مسئولیت‌پذیری و همکاری گروهی نیز دنبال می‌شود.

تعاون در نگاه اسلام

حجت‌الاسلام رمضان محمودی کارشناس مذهبی با اشاره به تعاون از منظر اسلام، گفت: اسلام از دو نگاه به تعاون می‌نگرد، اول مبانی اخلاقی و اعتقادی رویکرد تعاون و دوم ازنظر فقهی نیز که مجوّز فعالیت تعاونی‌ها صادر شد.

وی بابیان اینکه تعاون یک واژه مقدس است و در قرآن به آن اشاره‌ شد، تصریح کرد: مبحث تعاون و همکاری و دیگر یاری به‌عنوان اصلی مهم برای بهبود امور، کاهش محدودیت‌ها و مشکل‌ها و ضمانت دهنده‌ی دوام و بقای انسان‌ها موردتوجه ادیان شریف الهی بوده و همواره به‌صورت‌های مختلف مورد تأکید قرارگرفته است.

این کارشناس مذهبی یکی از مشکلات زندگی اجتماعی انسان‌ها را فاصله طبقاتی حاکم در میان اعضای جامعه دانست و گفت: این که اقتصاد تعاونی در قانون اساسی کشورما جایگاه رفیعی دارد، و به لحاظ تأثیر بالای آن در تحقّق عدالت اجتماعی و تسریع روند رشد، دارای اهمیت فوق‌العاده‌ای است که باید مورد توجه دست اندرکاران و مدیران کشور قرار گیرد.

تعاون و نقش آن در توسعه اقتصادی کشور

هدف سیاست توسعه قبل از هر چیزی معطوف به افزایش تولید داخلی و ملی است، و به همین جهت هر نوع اقدامی که در چارچوب برنامه‌های توسعه اقتصادی بعمل می‌آید باید متوجه نیل به این اهداف باشد، در همین راستا و توجه به مسئله تولید است که سهم شرکت‌های تعاونی مخصوصاً تعاونی‌های تولیدی در توسعه اقتصادی اهمیت پیدا می‌کند.

کامران اصغری مدیر کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی مازندران با تاکید بر نقش تعاون در توسعه اقتصادی کشور، گفت: مقام معظم رهبری اعتقاد راسخی به نقش‌آفرینی بخش تعاونی در گره‌گشایی مشکلات اقتصادی دارند و در ابلاغ سیاست‌های کلی اصل 44 قانون اساسی هم به این مسئله تاکید کردند.

وی با اشاره به ترویج فرهنگ تعاون در جامعه، اظهار کرد: بخش تعاون در جهت تحقق اهداف این بخش مطابق سند چشم‌انداز و برنامه‌های توسعه‌ای پنج‌ساله چاره‌ای ندارد جز اینکه با اتکا به برنامه‌های اجرایی متناسب با ظرفیت بخش تعاون، فرآیند گسترش تشکل‌های تعاونی و فرهنگ اقتصاد تعاونی را در جامعه نهادینه کند.

تعاون در مازندران

مدیر کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی مازندران در تشریح اقدامات بخش تعاون در استان، تصریح کرد: اقتصاد تعاونی امروزه به یک نماد و مشخصه اقتصادی با رویکرد مشارکت‌های مردمی در جهان بدل شده است، و لذا باید توجه داشته باشیم که توانمند‌سازی اقتصاد استان بدون توجه به اقتصاد تعاونی و تأمین انتظارات این بخش از اقتصاد ملی امکان‌پذیر نخواهد بود.

اصغری در ادامه افزود: دولت تدبیر و امید نیز توجه ویژه‌ای به بخش تعاون در کشور دارد و اعتقاد داریم با تعاونی‌ها می‌توانیم استان بهتری بسازیم.

وی با اشاره به اینکه کیفیت بیشتر از کمیت در تشکیل تعاونی‌ها برای ما اهمیت دارد، خاطرنشان کرد: بیش از 900 تعاونی در دولت تدبیر و امید در این استان تشکیل شده است.

مدیر کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی مازندران با تأکید بر اینکه بدنبال توانمند نمودن تعاونی‌ها در استان هستیم، تصریح کرد: مازندران با پرداخت بیش از 130 میلیارد تومان تسهیلات در دولت یازدهم با مشارکت بانک توسعه تعاون و سایر بانک‌های عامل سعی در توسعه این بخش دارد.

وی افزود: میزان صادرات شرکت‌های تعاونی به بیش از 61 میلیون دلار در این دولت رسیده است.

چالش‌های تعاون در ایران

عدم باور به تعاون در کشور، عدم نظارت دقیق مجلس بر اجرای قانون و ضعف‌های ساختاری در بخش تعاون عواملی هستند که در دست نیافتن به اهداف تعاون نقش دارند.

سید امیر احمد جعفریان مدیر عامل یک شرکت تعاونی کشاورزی، در بیان مشکلات این بخش، گفت: کمبود نقدینگی و حمایت‌های اندک از بخش تعاون از بزرگترین مشکلات ما است و میلیون‌ها تعاون‌گر در کشور در حال فعالیت‌اند که بانک کوچک توسعه تعاون پاسخگوی نیازهای این جمعیت نیست.

وی با اشاره به اینکه متاسفانه تفکر حاکم بر این بانک یک تفکر تجاری است، خواستار ایجاد یک بانک دیگر برای حمایت از این بخش و تسهیلات گسترده‌تر نظام بانکی کشور به بخش تعاون شد.

جعفریان با اشاره به مشکل مالیات برارزش افزوده به عنوان یکی از دغدغه‌های بخش تعاون بیان کرد: از آنجا که تعاونی‌ها دارای دفاتر رسمی هستند، از پرداخت مالیات شانه خالی نمی‌کنند؛ این در حالی است که برخی به بهانه نداشتن دفاتر، از پرداخت مالیات فرار می‌کنند و با این فشارها ظلم بزرگی در بخش تعاون اعمال می‌شود.

این تعاون‌گر در ادامه افزود: شاید اصلی‌ترین عاملی که موجب غفلت و مظلومیت بخش تعاون در کشور شده است، به نوع نگاه به تعاون و تعاونی‌ها برگردد، که در دیدگاه غالب مسوولان و مدیران ارشد و اجرایی، تعاون یک تشکل محدود و ناتوان و با میزان اثربخشی پایین و با نیروهای متوسط و بعضا ضعیف و ناکارآمد شناخته شده است و تلقی از تعاونی‌ها بیشتر به فروشگاه‌های تعاونی مصرف یا تعاونی‌های مسکن، که عده‌ای کارمند یا کارگر دور هم جمع می‌شوند و یک کار یا خدمت مشترک انجام می‌دهند، است.

در پایان لازم است تاکید شود تعاونی‌ها برای بخش اقتصاد کشور جهت محرومیت زدایی، برای توسعه اشتغال و رفع فقر و بیکاری، برای تحقق اهداف سیاست‌های اقتصاد مقاومتی، برای استفاده بهینه از امکانات و ظرفیت‌های محلی و برای توسعه سرمایه اجتماعی بالقوه، یک ثروت عظیم برای کشور و بخش‌های اقتصادی محسوب می‌شوند، به شرط اینکه همه چشم‌ها را بشوییم، نگاه‌ها را اصلاح و جور دیگر ببینیم، تا بتوانند و بتوانیم رونق و رشد اقتصادی و برون رفت از رکود را در شرایط پساتحریم با فعال‌تر شدن تعاونی‌ها در عرصه اقتصاد شاهد باشیم.
 
انتهای پیام/رض