گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، زندگی دانشجویی از اسمش پیداست پردغدغه، پرهیجان و همراه با انواع و اقسام مشکلاتی که گذر از بعضی شان به مثابه گذر از هفت خوان رستم است. وقتی کسی دانشجو میشود دغدغه آن روزهایش در درس و جزوه استاد و امتحانات خلاصه می شود ولی اگر دانشجو باشی و پسوند متاهلی را نیز پشت خود به یدک بکشی آن وقت ماجرا فرق خواهد کرد. آنجاست که دیگر دغدغه های مهمتری یکی یکی جلوی رویت پرده از چهره سرسختشان برمی دارند که مهمترین آن تامین سرپناه و مسکن است. علی الخصوص برای دانشجویان متاهلی که دوری و غربت را به جان خریده و راهی دیار دیگری شدهاند.
طی سالیان گذشته تاسیس خوابگاه ها آن هم از نوع متاهلی یکی از راه حلهایی بود که می شد برای این گروه از دانشجویان در نظر گرفت اما اکنون باید بررسی کرد که به راستی این سرپناه تا چه حد تامین کننده احتیاجات عادی برای این قشر از دانشجویان است. خوابگاههای متاهلی در همان بدو تاسیشان افق پرفروقی نداشتند و مشکلاتشان بیشتر از رفاهیات و امکاناتشان بود تا جایی که چند سال پیش خوابگاههای خودگردان به عنوان بازوی کمکی این خوابگاهها روی کار آمدند؛ از طرفی مسئولین میگفتند بعضی دانشگاهها اصلا خوابگاه متاهلی ندارند. عدم امکانات، عدم تخصیص بودجه، عدم فضای فیزیکی و... خلاصه همه عدمها پشت هم قطار میشود تا این جماعتی که شاید به خیال خود خبط کرده و در دوران دانشجویی قصد تشکیل خانواده را داشتهاند بی خانمان بمانند.
به همین خاطر به سراغ 5 دانشگاه بزرگ پایتخت میرویم تا وضعیت خوابگاههای متاهلی را بررسی کنیم.
دانشگاه تهران یک چهارم خوابگاههای متاهلی کشور را داراست
به نژاد معاون دانشجویی دانشگاه تهران در این خصوص میگوید: در حال حاضر یک چهارم خوابگاههای متاهلی کشور را دارد، در صورتی که بسیاری از دانشگاههای بزرگ و مطرح خوابگاه متاهلی ندارند. علاوه بر این امسال ۵۰ وام ویژه دانشجویان متاهل تدارک دیده شده که تقریبا ۲۰ میلیون تومان از دانشگاه و ۱۵ میلیون از صندوق رفاه و در مجموع ۳۵ میلیون تومان وام تجمیعی به دانشجویان متاهلی تعلق مییابد که کمک میکند که ظرفیت دانشگاه در حوزه ارائه تسهیلات به دانشجویان متاهل افزایش پیدا کند.
افزایش ظرفیت خوابگاههای متاهلی امیرکبیر تا پایان سال
صراف معاون دانشجویی دانشگاه امیرکبیر نیز خبر از افزایش ظرفیت خوابگاههای متاهلی این دانشگاه میدهد و میگوید: ظرفیت خوابگاههای متاهلی امیرکبیر بسیار کم است؛ و رئیس دانشگاه تاکید دارد که این ظرفیت باید افزایش پیدا کند. ظرفیت فعلی خوابگاههای متاهلی دانشگاه امیرکبیر ۷۰ نفر است که تا پایان امسال باید به ۱۴۰ نفر افزایش پیدا کند.
دانشگاههای علامه طباطبایی و علم و صنعت خوابگاه متاهلی ندارند!
اما در این بین دانشگاه علامه طباطبایی و علم و صنعت اعلام کرده اند خوابگاه متاهلی ندارند! البته اکبری معاون دانشجویی علم و صنعت میگوید: با این که خوابگاه متاهلی نداریم اما هیچ متاهلی نیز نداریم که بدون خوابگاه مانده باشد. براساس آیین نامه داخلی مصوب شده، دانشگاه علم و صنعت وامی را به این متقاضیان اختصاص میدهد و در کنار آن صندوق رفاه نیز وام ودیعه خوابگاه متاهلی می دهد. مبلغ وام دانشگاه به دانشجویان متاهل مقطع دکترا 16 و نیم میلیون تومان، برای کارشناسی ارشد 11 و نیم میلیون تومان و برای کارشناسی 8 میلیون تومان است.
و اما صنعتی شریف...
دانشگاه صنعت شریف نیز با داشتن سه خوابگاه متاهلی با ظرفیت مناسب به گفته وثوقی معاون دانشجویی آن؛ امسال با احداث یک خوابگاه جدید مشکل کمبود خوابگاه متاهلی خود را برطرف خواهد ساخت. این دانشگاه هم چنین برای دانشجویانی که هر دو متاهل باشند 35 میلیون تومان وام ودیعه مسکن اختصاص خواهد داد.
پرداخت وام ۳۰ میلیونی به ۱۰۰ د انشجوی متاهل تربیت مدرس
شجاعی مدیر کل دانشجویی دانشگاه تربیت مدرس معتقد است: دادن وام اجاره بهای مسکن، خوابگاههای متاهلی را تعطیل یا تغییر کاربری نمی دهد. وی میگوید: طبق تفاهم نامهای که با بانک تجارت داریم، ۲۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان به دانشجویان متاهل وام اجاره بهای مسکن داده خواهد شد. دانشگاه ۲۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و ۷ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان نیز صندوق رفاه وام میدهد؛ که در مجموع ۳۰ میلیون تومان خواهد بود. امسال بر اساس برنامه ریزیهای صورت گرفته به ۱۰۰ دانشجویی متاهل وام پرداخت خواهد شد؛ که تاکنون ۳۰ نفر این وام را دریافت کردهاند.
خوابگاههای متاهلی روزهای سخت بسیاری داشته اند روزهایی که به آنها گفتند این ساختمان می تواند 300 دانشجوی مجرد را در خود جای دهد اما به جایش 50 خانواده جای گرفته اند پس در نتیجه باید تغییر ماهیت دهند. تغییر ماهیت خوابگاههای متاهلی در سال های گذشته کابوس شب و روز بعضی از دانشجویان متاهل بخت برگشته شده است. دانشگاه تهران سال گذشته با تغییر ماهیت خوابگاه متاهلی غدیر و پاس دادن متاهلین ساکن آن به خوابگاه جلال که فاقد امکانات لازم برای زندگی آنها بود گواه این مدعا شد. لینک
حالا با گذشت این اتفاقات وقتی از ذوالفقار یزدان مهر رئیس صندوق رفاه در خصوص کاهش خوابگاههای متاهلی که دانشگاهها در پیش گرفتهاند میپرسیم اینطور میگوید: هیات امنا سیاست دانشگاهها را تعیین میکند، اما سیاست صندوق رفاه این است که ظرفیت خوابگاههای متاهلی افزایش پیدا کند. صندوق رفاه نه نتها به دنبال کاهش ظرفیت و تعطیلی خوابگاههای متاهلی نیست، بلکه با این روند مخالف است. از طرف دیگر صدیقی رئیس سازمان امور دانشجویان بر این باور است که خوابگاههای خودگران ما توسعه زیادی پیدا نکردند و از حدود 255 هزار ظرفیت خوابگاه مجردی دانشگاههای وزارت علوم چیزی حدود 30 هزار ظرفیت خوابگاه خودگردان داریم که همین تعداد را از سال گذشته تحت نظارت دانشگاه مادر استان بردیم و صدور مجوز، نظارت و توزیع دانشجویان در خوابگاهها را به آن ها سپردیم.
رئیس سازمان امور دانشجویان در خصوص وضعیت خوابگاههای متاهلی افزود: در این حوزه کمبودها زیاد است از طرفی دانشگاه مشوق دانشجویان در امر ازدواج و تشکیل خانواده است اما از طرف دیگر توسعه خوابگاههای متاهلی نیازمند وجود منابع زیادی است یعنی ساختمانی که میتواند 150 دانشجوی مجرد را در خود جای دهد برای متاهلین به ظرفیت 10 الی 20 واحد برای هر خانواده تبدیل میشود. دانشجویان میتوانند مثلا به صورت 4، 5 نفر با هم هماهنگ شوند و ساختمانی را انتخاب کنند دانشگاه در رهن اولیه آن ودیعهای را به صورت وام به آنها اختصاص دهد.
صدیقی خاطرنشان کرد: دانشگاهها در این زمینه اعلام آمادگی کردند اما این به منزله آن نیست که صورت مسئله خوابگاههای متاهلی را حذف کنیم بلکه اجرای این برنامه به دلیل کند بودن توسعه خوابگاههای متاهلی است و این کار میتواند به دانشجویانی که در بحث رهن اولیه خوابگاه دچار مشکل هستند کمک کند.
حال پس از بررسی وضعیت خوابگاههای متاهلی تهران به سراغ استانهای دیگر میرویم و با کمال تعجب میبینیم که چقدر واژه «خوابگاه متاهلی» برای بعضی از آنها غریب است. وضعیت آنجا، بهتر که نبود هیچ اسفناک تر از تهران نیز بود. خیلی از این دانشگاهها یا در بوروکراسی اخذ مجوز و دوندگیهای اداری تاسیس خوابگاه مانده بودند یا به وامی که صندوق رفاه به دانشجویان متاهل اختصاص داده است بسنده کرده اند.
استان مازندران خوابگاه متاهلی ندارد
میرنیا رئیس دانشگاه مازنداران صراحتا به خبرنگار ما میگوید: این استان چیزی به اسم خوابگاه متاهلی ندارد. وی ادامه میدهد: متاسفانه دانشجویان متاهل دانشگاههای مازندران، نوشیروانی بابل، علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، دانشگاه تخصصی فناوری های نوین آمل و دانشگاه علم و فناوری بهشهر فاقد خوابگاه هستند. دانشگاه مازنداران نیز به همین خاطر به ودیعه مسکن صندوق رفاه برای حل این مشکل روی آورده به صورتی که در حال حاضر ۷۰ دانشجوی متاهل در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری دارد که مبلغ ودیعه خوابگاه برای دانشجویان کارشناسی سه میلیون تومان و برای دانشجویان ارشد و دکتری چهار و نیم میلیون تومان است.
همدان؛ «ما خوابگاه متاهلی نداریم!»
غلامی رئیس دانشگاه بوعلی سینا در این خصوص میگوید: متاسفانه ما خوابگاه متاهلی نداریم و با وجود آنکه تلاش کرده ایم از طریق افراد خیر، ساخت این خوابگاه را شروع کنیم؛ اما متاسفانه هنوز به نتیجه نرسیده ایم. متاسفانه چند سالی است که وضعیت اعتبارات عمرانی بسیار ضعیف شده و بودجه ای برای تامین خوابگاه متاهلی وجود ندارد، خاطرنشان کرد: تلاش می کنیم از طریق کانال های غیر دولتی برای دانشجویان متاهل خوابگاه فراهم کنیم.
بجنورد؛ خوابگاه متاهلی نداریم ولی تا دلتان بخواهد مجردی میسازیم
محقر رئیس دانشگاه بجنورد در خصوص وضعیت خوابگاههای متاهلی این دانشگاه با اعلام اینکه این خوابگاه متاهلی ندارندمعتقد است: از محل اعتبارات صندوق رفاه دانشگاه به دانشجویان متاهل ودیعه مسکن تعلق می گیرد و با توجه به اینکه وزارت علوم و سازمان مدیریت اعتباری برای ساخت خوابگاه در اختیار ما قرار نمیدهد، باید منتظر باشیم که خیری به یاری بیاید و بسیار مایل هستیم این اتفاق بیفتد.
همه اینها در حالی است که این دانشگاه برای شروع سال تحصیلی جدید به گفته محقر، دو دستگاه خوابگاه با ظرفیت اسکان ۵۵۰ نفر در حال بهره برداری دارد، که یک خوابگاه برای دانشجویان دختر و یک خوابگاه برای دانشجویان پسر هست؛ علاوه بر این برای شروع سال تحصیلی جدید یک خوابگاه نیز با ظرفیت ۲۰۴ نفر مهرماه امسال توسط یکی از خیرین به بهره برداری خواهد رسید. پس با این تفاسیر دیوار متاهلین بیچاره از همه کوتاهتر است که حتی خیرین را نیز برای ساخت خوابگاهشان بسیج نکردهاند.
جنوب کشور؛ دانشگاه خلیج فارس بوشهر منتظر مجوز احداث خوابگاه است
به جنوب کشور میرویم رئیس دانشگاه خلیج فارس بوشهر با اعلام اینکه این دانشگاه نیز خوابگاه متاهلی ندارد بیان داشت: ما پیشنهاد احداث خوابگاه متاهلی را دادهایم و پیگیر موضوع نیز هستیم؛ ولی با توجه به اینکه احداث خوابگاه بعد از برنامه پنجم توسعه ممنوع شده است؛ امیدواریم در برنامه ششم توسعه مجوز احداث خوابگاه را بدهند.
دانشگاه اصفهان خوابگاههای مجردی را تبدیل به متاهلی میکند
کجباف معاون دانشجویی دانشگاه اصفهان به خبرنگار ما میگوید: متاسفانه این دانشگاه خوابگاه متاهلی ندارد و به همین خاطر صندوق رفاه دانشجویان دانشگاه اصفهان به متقاضیان متاهل مبلغی را به عنوان ودیعه مسکن تخصیص می دهد. همچنین در حال ساخت مجموعه خوابگاهی با کمک خیرین هستیم که اکنون یک فازش برای دانشجویان مجرد در حال ساخته شدن است و در صورت تکمیل در صددیم خوابگاه های مجردی را به متاهلی تبدیل کنیم.
خلیلی رئیس دانشگاه بیرجند از ساخت ۱۲ سوئیت متاهلی توسط خیرین خبر داد و گفت: این دانشگاه خوابگاه متاهلی ندارد و تنها همین ۱۲ سوئیت در حال ساخت است که پیشرفت فیزیکی ۵۰ درصدی را در آنها شاهد هستیم.
و بیرجندیها...
خلیلی رئیس دانشگاه بیرجند از ساخت ۱۲ سوئیت متاهلی توسط خیرین خبر داد و گفت: این دانشگاه خوابگاه متاهلی ندارد و تنها همین ۱۲ سوئیت در حال ساخت است که پیشرفت فیزیکی ۵۰ درصدی را در آنها شاهد هستیم.
افسانهای ناکام برای دانشجویان متاهل/ خوابگاهم کجایی دقیقا کجایی؟!
با وجود گفتههای رسمی مسئولین دانشگاههای مختلف کشور باید حرف خود را در خصوص اینکه تاسیس خوابگاههای متاهلی یکی از راه حلهای خوب برای حل مشکلات دانشجویان متاهل است، پس گرفت؛ چون واژه خوابگاه متاهلی در بین دانشگاه و دانشگاهیان غریب است چه برسد به اینکه بخواهیم روی آن سرمایه گذاری نیز بکنیم. در حال حاضر سیاست در پیش گرفته شده، ارائه وام به این دانشجویان و رهن و اجاره ساختمانی بیرون از محیط دانشگاه برای اسکان است که گفته میشود نظارت دانشگاه را به همراه خواهد داشت اما بعید نیست چند صباح دیگر بشنویم همین تعداد انقدر قریب خوابگاههای متاهلی هم به بخش خصوصی واگذار میشود و آیندگان از خوابگاه متاهلی در دانشگاههای ما به عنوان افسانه ناکامی یاد میکنند که در ابتدا برای تشویق جوانان به امر ازدواج در دوران دانشجویی رو کار آمد اما بعد آنها را آواره و محل اسکانشان را دو دستی تقدیم مجردین کرد! یا اینکه اصلا خوابگاه متاهلی وعده سر خرمنی بیش نبوده چرا که اصلا موجودیت فیزیکی نداشت. بیچاره دانشجویی که به خیال خوش داشتن یک سقف امن دل به این وعده روی آب بسته است.