به گزارش خبرگزاری فارس از سنندج، حرفه پزشکی از دیرباز در تاریخ و فرهنگ ایرانیان نقش پررنگی داشته و کمتر قوم و ملتی را میتوان یافت که تا این اندازه در تاریخش پزشکان حاذق با یدهای بیضاء حضورشان معجزهگر باشد و در مواقع تنگنا و در شرایط بحرانی این سرزمین، یارای دردمندانش بوده باشند.
در اشعار شاعران نامی این سرزمین با هر زبانی از حکیم و طبیب به نیکی یاد شده و حتی چهره معشوق را نیز به حکیم تمثیل میکنند و این نشان از جایگاه و اهمیت حرفه پزشکی در این سرزمین است.
پزشکان متعهد این سرزمین همواره درد مردم را میفهمند و میدانند که یک فرد برای جامعه چقدر ارزشمند است و بدون نگاه به جایگاه افراد، خدمت صادقانه خود در مناطق محروم و دوردست تا فرای مرزهای جغرافیا و در لوای پزشکان بدون مرز به مردمان نیازمند و دردکشیده ارائه میدهند.
گرچه خطاهای پزشکی بسیار دردناک و غیرقابل فراموششدن در سالهای اخیر نقش پررنگی در رسانهها داشته است، اما وجود عدهایی معدود نباید تمام جامعه پزشکی را مورد هجوم قرار دهد و از ارزش کار آنها بکاهد.
با هدف بررسی وضعیت پزشکی و طبابت در استان کردستان و جایگاه پزشکان در این استان با طیب قدیمی رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان کردستان گفتوگو کردیم.
قدیمی معتقد است، تجهیزات و تکنولوژی پیشرفته هیچگاه جایگزین ارتباط انسانی پزشک و بیمار برای معاینه دقیق و همه جانبه را نمیگیرد و اگر این امکانات و تکنولوژیها به موقع مورد استفاده قرار نگیرد نه تنها به تشخیص بیماری کمک نمیکند بلکه موجب سردرگمی بیشتر نیز خواهد شد.
استفاده و بهرهگیری از ظرفیتها و امکانات و سایر عواملی سبب شده است تا نظام پزشکی و سلامت استان کردستان رونق بگیرد و این حجم از بیماران را از نواحی مختلف استان و حتی خارج از استان را زیر پرچم حمایتگر خود قرار دهد بگوییم.
* برجستهترین ویژگی پزشکان تعامل دوسویه پزشک و مددجوی سلامت است
رئیس دانشگاه علوم پزشکی کردستان در این گفتوگو اظهار داشت: برجستهترین ویژگی پزشکان تعامل دوسویه پزشک و مددجوی سلامت بوده، که این خود به شکل یک وظیفه و تکلیف در دنیای پزشکی در آمده است.
قدیمی با اشاره به تقسیمبندی پزشکان به پزشک عمومی، متخصص و فوقتخصص، افزود: تقسیمبندی پزشکان صرفاً برای دسترسی راحت و توزیع فرصتها بین پزشک و بیمار است نه برتری آنها نسبت به همدیگر، و اینکه نباید جایگاه پزشک عمومی را در تشخیص بیماریها فراموش کرد.
وی افزود: پزشکان عمومی خط اول ارتباط جامع و کامل با بیماران بوده و اوست که باید با علم به روز، تشخیص به موقع بیماریها، معاینه و بررسیهای لازم از توان پزشکان متخصص استفاده کند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی کردستان خاطرنشان کرد: تجهیزات و تکنولوژی پیشرفته هیچگاه جایگزین ارتباط انسانی پزشک و بیمار برای معاینه دقیق و همه جانبه را نمیگیرد و اگر این امکانات و تکنولوژیها به موقع مورد استفاده قرار نگیرد نه تنها به تشخیص بیماری کمک نمیکند، بلکه باعث سردرگمی بیشتر نیز خواهد شد.
قدیمی با بیان اینکه، عوامل موثر بر سلامت بویژه عوامل اجتماعی عموماً در خارج از توان مدیریتی پزشکان است، افزود: پیش از آنکه پزشک، مسؤول سلامت افراد باشد خود شخص و جامعه باید خود مراقبتیهای لازم را انجام دهند و مسؤولان حوزه اجتماعی نیز به وظایف خود عمل کرده تا کمترین آسیب و ضرری به افراد وارد شود.
وی به فعالیت تعداد 963 پزشک در استان اشاره کرد و گفت: از این تعداد پزشک در حدود 394 پزشک عمومی، 439 پزشک متخصص، 39 فوق تخصص و تعداد 91 داندانپزشک مشغول به فعالیت در سطح استان هستند.
* سنندج بیشترین و دهگلان کمترین پزشک را داراست
رئیس دانشگاه علوم پزشکی کردستان اظهار داشت: کمترین پزشکان مربوط به شهرستان دهگلان با 25 پزشک عمومی و متخصص و داندانپزشک بوده و در سایر بخشهای پزشکی در این شهرستان، پزشک نداریم.
به گفته قدیمی، بیشترین پزشکان نیز، با دارا بودن 368 پزشک عمومی، داندانپزشک، داروساز، دکترای علوم آزمایشگاهی پزشک متخصص، و پزشک فوق تخصص مربوط به شهر سنندج است و پس از آن به ترتیب شهرستانهای سقز، مریوان، سروآباد، قروه، بیجار، بانه، کامیاران، دیواندره و دهگلان کمترین پزشکان را دارا هستند.
وی خاطرنشان کرد: متأسفانه پزشکان فوقتخصص در دو شهرستان سنندج با 38 پزشک و سقز با یک پزشک فوق تخصص تنها دو شهرستانی هستند که بیماران میتوانند به آنجا مراجعه کنند که امیدواریم در آینده این تعداد افزایش یابد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی کردستان در ادامه اظهار داشت: در تمام استانهای کشور به استثنای استانهای بزرگ، همواره کمبود پزشک فوقتخصص مشهود است اما خوشبختانه اکثر قریب به اتفاق بیماران در استان کردستان قابل درمان هستند.
* آمار قابلتوجهی برای درمان به کردستان سفر میکنند
بر اساس این گزارش، گردشگری سلامت به یک سری از خدمات مانند سلامتی، گردشگری، مدیریت، آموزشی، بازاریابی، بیمه و تبلیغات گفته میشود که علاوه بر جنبه معنوی آن به اقتصاد استان و کشور نیز میتواند خدمترسان باشد.
به چرخش درآوردن چرخ خشک صنعت سلامت گردشگر به تنهایی با بسترسازی در حوزه سلامت اتفاق نمیافتد و عواملی از جمله زیرساختهای حمل و نقل، اسکان، گردشگری و همچنین فرهنگسازی در برخورد متناسب با افراد غیربومی و عدم سواستفاده مالی از آنها میتواند در جذب هرچه بهتر و باکیفیتتر اینگونه گردشگران کمککننده باشد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی به مراجعه بیماران از استانهای دیگر به کردستان اشاره و اظهار کرد: بیماران زیادی از نواحی همجوار برای درمان به این استان مراجعه کردهاند و در رشته رادیوتراپی آمار قابل توجهی در تعداد مراجعات به کردستان را شاهد هستیم.
قدیمی در رابطه با گردشگران سلامت که از خارج کشور به استان سفر میکنند، افزود: گردشگری سلامت یک صنعت چند مقولهای بوده که یکی از حلقههای آن پزشک و تجهیزات و امکانات و فضاهای خدمات پزشکی است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی کردستان گفت: مهمترین حلقه مفقوده در این زمینه یک سیستم هماهنگ و یکپارچه با مدیریت بخش خصوصی که سایر بسترهای ورود گردشگر را آماده نماید تا حوزه سلامت چه در بخش دولتی و چه در بخش خصوصی بتواند پاسخگوی خدمات خود متناسب با دستورالعملهای وزارت بهداشت و بیماران خارجی باشد.
انتهای پیام/79004/ت30
∎