شناسهٔ خبر: 15056139 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه حمایت | لینک خبر

به بهانه روز تقویمی«صنعت چاپ»

نفس‏های صنعت چاپ به شماره افتاده است

صاحب‌خبر -

 گروه فرهنگی-سارا طالبی زاده: ارزش روزها و مناسبت‌های رنگین تقویم خیلی وقت‌ها، در حد یک «نام» است؛ روز پزشک، روز کارمند و حالا هم روز «صنعت چاپ»؛ صنعتی که به دلیل عدم نوسازی و بهسازی ماشین‎آلات و نبود تکنولوژی نوین، حال و روز خوبی ندارد ونفسش به «شماره» افتاده است.

   لزوم حمایت مسئولان از صنعت چاپ
صنعت چاپ، در اغلب کشورهای صنعتی و توسعه یافته جهان در میان پنج صنعت نخست جای دارد اما همین صنعت غالب جهانی، بعد از صنعت نساجی دومین صنف «بحران‎زده» در ایران محسوب می‎شود و دلیل این ادعا هم سخنان «بهمن‌ پورمند» عضو هیئت مدیره اتحادیه چاپخانه‌داران است که اظهارکرده رکود و رخوت فعلی که گریبان صنعت چاپ را گرفته عمدتا ناشی از مشکلات اقتصادی و نبود تسهیلات درکنار بحث «مالیات بر ارزش افزوده» است.مدیر چاپخانه «سلطان چاپ» هم با تایید مطالب«بهمن پورمند» وبا تأکید بر توجه بیشتر دولت به صنعت چاپ به‌عنوان صنعتی که ایجاد شغل می‌کند، معتقد است که بدون تردید صنعت چاپ باید از پرداخت مالیات و ارزش‌افزوده معاف شود.
 سعید بهنام‌جو در گفت‌وگو با ایبنا با اشاره به دغدغه‌ها و مشکلات صنعت چاپ به‌ویژه چاپخانه‌ها اظهار کرد: متأسفانه تأمین قطعات یدکی ماشین‌آلات چاپ به دلیل چند برابر شدن قیمت دلار و در مقابل، سودآوری اندک چاپخانه‌ها با مشکل مواجه شده است. این در حالی است که قطعات ماشین‌آلات چاپ باید هر دو سال یک‌بار به منظور افزایش میزان دقت ماشین‌آلات، تعویض و با تکنولوژی روز دنیا همگام شوند. اگر این مشکل حل نشود و کسی به فریاد صنعت چاپ نرسد، به تدریج شاهد تعطیلی بسیاری از چاپخانه‌ها خواهیم بود. البته ناگفته نماند که از سال گذشته تاکنون حدود 350 چاپخانه به دلیل وجود چنین مشکلاتی، تعطیل شده‌اند.
وی ادامه داد: متأسفانه صنعت چاپ و چاپخانه‌داران از هیچ‌گونه حمایت و یارانه دولتی برخوردار نیستند و این در حالی است که سایر صنایع، تحت پوشش‌های حمایتی و تشویقی قرار می‌گیرند. دولت باید با دادن وام‌های کم‌بهره به صنعت چاپ، زمینه ادامه فعالیت آن‌ها را به منظور توسعه کشور و ایجاد اشتغال و در نهایت به منظور پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی فراهم کند.

      صنعت چاپ در گردش مالی و اشتغال‌زایی کشورنقش اساسی دارد
نماینده اتحادیه فعالان چاپ سراسر کشور هم معتقد است که نگاه‌های تنها فرهنگی به صنعت چاپ بزرگ‌ترین آسیب به این حوزه بوده است.به گفته غلامرضا شجاع نقش صنعت چاپ در گردش مالی و اشتغال‌زایی کشور اساسی ومهم است.
 وی صنعت چاپ را فقط محدود به انتشار کتاب ندانست واضافه کرد: بیش از 90 درصد از این صنعت در صنایع دیگر و در صنایع صنعتی، تجاری و تبلیغاتی جای دارد وتنها 7 درصد آن مربوط به کتاب است.
 وی تصریح کرد:مشکلات صنعت چاپ و نشر کشور جدا از دیگر صنایع نیست و تمامی فشارها و بحران‌های صنایع دیگر در  هر دسته‌ تولیدی ، بر صنعت چاپ و نشر نیز فشار می‌آورد.

     صنعت چاپ نیازمند تسهیلات
اما مدیرکل چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم با تاکید براینکه صنعت چاپ نیازمند تسهیلات ارزان قیمت است از اعطای تسهیلاتی که دولت برای صنایع در کشور اختصاص می‌دهد به صنعت چاپ خبر داد.
« محمودرضا برازش» گفت: حدود 15 درصد سهم اقتصاد چاپ در حوزه کتاب و نشریات است.وی با اشاره به اینکه 80 از سهم چاپ دنیا به چاپ‌های کارت هویتی، بسته‌بندی و ... تعلق دارد، افزود: تراز واردات و صادرات ما در صنعت چاپ منفی است.
این مسئول با بیان اینکه در سال گذشته بیشتر از 140 هزار تن محصولات چاپی به کشور وارد شد و کمتر از 10 درصد صادرات داشتیم، خاطرنشان کرد: در صنعت چاپ جایگاه کشور ما در خاورمیانه باید یک باشد که در حال حاضر بین 5 تا 6 است.
مدیرکل چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین با اشاره به اینکه برای توسعه متوازن صنعت چاپ باید با سایر بخش‌های صنعتی رشد کند، اظهار کرد: برای رونق صنعت چاپ در حال تغییر آیین‌نامه هستیم تا به‌صورت قانونی از طریق هیأت دولت پیگیری شود. برازش یادآورشد: با تفاهم‌نامه‌ای که با وزارت صنایع و معادن منعقد شد وظایف جدیدی برای دو وزارت صنعت و معدن و ارشاد تعیین شد تا صنعت چاپ به‌عنوان صنایع دوگانه سهمی از تسهیلات بانکی داشته باشد. وی کل اعتبار دو تا سه سال گذشته  وزارت ارشاد در بخش صنعت چاپ را در حد یک میلیارد تومان دانست و افزود: این میزان اعتبار در بحث آموزش و حمایت از صنعت چاپ هزینه شد.
 وی با تاکید براینکه صنعت چاپ نیازمند تسهیلات ارزان قیمت است، بیان کرد: مقرر شد تسهیلاتی که دولت برای صنایع در کشور اختصاص می‌دهد به صنعت چاپ هم توجه داشته باشد و در ردیف بالای تسهیلات قرار گیرد.

   مجلس با حمایت از لوایح دولت می‎تواند گره مشکلات صنعت چاپ و نشر باشد
اما یک عضو فراکسیون هنر و رسانه مجلس در گفت‌وگو با «حمایت» با بیان اینکه متاسفانه نبود حمایت‌های مادی و معنوی در کنار نبود فناوری و تکنولوژی جدید سبب شده که صنعت «چاپ» حال خوشی نداشته باشد به وجود برخی رانت‎های خاص هم اشاره و تصریح کرد: البته قرار است وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اقدامات مثبتی در زمینه صنعت چاپ انجام دهد  که یکی از این موارد، پرداخت یارانه به ازای مصرف است.
«غلامعلی جعفرزاده ایمن‌آبادی» در پاسخ به پرسشی مبنی براینکه چندی پیش سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از احتمال واگذاری بخش «صنعت» چاپ و نشر به وزارت صنعت، معدن و تجارت خبرداده هم تصریح کرد: دلیل این کار؛ مبهم است اما قطعا با واگذاری صنعت چاپ به این وزارتخانه ، وزارت ارشاد نمی‏تواند نقش نظارتی بر چاپخانه‌ها داشته باشد و این درحالی است که اکنون این وزراتخانه متولی صدور مجوز برای چاپخانه‌هاست.
نماینده مردم رشت در مجلس شورای اسلامی ، اعطای تسهیلات به شرط درازمدت و ارزان قیمت بودن همراه با اقساط طویل را از جمله کمک‏های حمایتی دولت از صنعت چاپ برشمرد و یادآورشد: مجلس هم قطعا با حمایت از لوایح دولت در این زمینه می‎تواند گره مشکلات صنعت چاپ و نشر را بگشاید.