گروه اقتصاد اجتماعي|
سواحل درياي خزر، روزهاي ناآرامي را ميگذراند. توفان و سيل به استانهاي همجوار اين درياچه عظيم هجوم آورده و خسارات گستردهيي را برجاي گذاشته است. مرگ و جراحت تعدادي از هموطنان، قطع گسترده شبكه انتقال برق، آسيب خانهها و واحدهاي توليدي و آب گرفتگي معابر گوشهيي از خسارات توفان شمال بوده است. در ادامه گزارش «تعادل» جزييات اين توفان مهيب را خواهيد خواند.
درياي خزر و سواحل جنوبي، هميشه ميزبان ايرانيان بودهاند. چه آنها كه در همين سواحل ساكنند و به لطف و بركت اين دريا و آب و هوايي كه به ارمغان آورده است، روزگار ميگذرانند و چه آنها كه در روزهاي گرم تابستان به هواي گذران چند روزي به دور از گرد و غبار و دود و دم و آلودگي خود را به اين سواحل ميرسانند. استانهاي گيلان، مازندران و گلستان، سه استاني هستند كه در مجاورت اين دريا قرار دارند و به همان دليل بيان شده، همواره مملو از جمعيت ساكن و مسافرند. اما طبيعت هميشه مهربان نيست. همان آب و هوايي كه مايه خير و بركت است، ميتواند ظرف چند ساعت چنان تغيير كند و زمين را در هم بكوبد كه از حضور و عبورش با نام بحران و از آثار به جا ماندهاش با عنوان فاجعه ياد شود، و اين اتفاقي است كه اين روزها استانهاي شمالي كشور را غافلگير كرده است. توفان برخاسته از خزر، ساكنان ديار همجوارش را آزرده و زندگي را آشفته كرده است تا سواحل اين دريا، اينبار ميزبان بحران و فاجعه باشد.
باد و باران، دو عنصر نامهربان
توفان با بارش تند باران در آخرين ساعات روز پنجشنبه و صبح جمعه آغاز و با وزش شديد باد و رعد و برق ادامه پيدا كرد. به گزارش ايرنا، تندبادي كه در غرب مازندران تا 90كيلومتر و در مناطق شرقي اين استان بين 110 تا 120كيلومتر در ساعت سرعت داشت، بامداد جمعه 12شهريور اين استان و دو استان همجوارش، يعني گيلان و گلستان را درنورديد و خسارات فراواني بر جاي گذاشت. البته تندباد تنها جنبه اين توفان نبود، بارش شديد باران باعث آبگرفتگي و جاري شدن سيلاب در نقاط مختلف اين استانها شد. به گزارش ايرنا، بارندگي شديدي كه از شب پنجشنبه دراستان گلستان آغاز شده بود، باعث وقوع سيل و وارد آمدن خسارات به بعضي تاسيسات و جادههاي شهري و روستايي شد و در برخي نقاط استان، مسافران تابستاني را گرفتار كرد. صادقعلي مقدم مديركل دفتر مديريت بحران استانداري گلستان با تاييد اين موضوع گفت: «هماكنون به علت مسدود شدن جاده در محور ساري- گرگان حد فاصل سه راهي يساقي؛ مسافران تابستاني گرفتار شدهاند.» گلستان تنها قرباني توفان نبود، در پي بارش شديد باران، كوچهها و معابر بندر مرزي آستارا در غرب استان گيلان، غرق در آب شد. به گزارش ايسنا، همزمان با ورود سامانه بارشزا به شمال و شمال غرب كشور، بارش به صورت باران كه با رعد و برق و وزش باد همراه بود، حدود ساعت 21پنجشنبه در شهرستان مرزي بندر آستارا در غرب استان گيلان آغاز شد فردين فرتوتنيا، رييس اداره هواشناسي بندر مرزي آستارا ميزان بارش باران در اين شهرستان را در كمتر از 12ساعت، 7.114ميليمتر اعلام كرد.
صاعقه و سيل جان 4نفر را گرفت
خسارات جاني، هواره دردناكترين و پرهزينهترين جنبه بلاياي طبيعي بودهاند. چراكه اين خسارات هرچند كم، باعث از دست رفتن چيزي ميشوند كه بازآوردن آن ناممكن است: جان آدميزاد. به گزارش «تعادل» به نقل از ايرنا، اين توفان شمال ايران نيز با خسارات جاني همراه بود كه خوشبختانه تا لحظه تهيه اين گزارش، آمار بالايي را شامل نميشود. به گفته دبير شوراي اطلاعرساني استان گلستان، تا بعد از ظهر جمعه، 4نفر جان خود را در اين استان از دست دادهاند. علي يازلو گفت: «يك نفر از اهالي شهرستان آزادشهر در شرق استان گلستان به سبب اصابت آذرخش جان سپرد.»
همچنين معاون آمادگي و مقابله سازمان مديريت بحران كشور از مرگ سه نفر از اهالي روستاي مراوهتپه در استان گلستان در اثر جاري شدن سيل خبر داد. به گزارش ايسنا، مرتضي اكبرپور اعلام كرد: «متاسفانه در پي افتادن كودك خردسال يك خانواده در جريان سيلاب، پدر براي نجاتش وارد عمل شده اما او هم گرفتار سيل ميشود، سپس مادر خانواده براي نجات اين افراد وارد مسير سيلاب شده كه متاسفانه وي نيز همانند همسر و فرزندش به علت غرق شدگي جان خود را از دست داد.»
توفان و سيل در استانهاي گيلان و مازندران، تلفاتي در پي نداشت، اما باعث مجروح شدن چند نفر از هموطنانمان شد. تندباد در شهرستان محمودآباد استان مازندران سقوط چند آلاچيق در سواحل اين شهرستان و زخمي شدن 5مسافر ساحل خواب را در پي داشت.
به گزارش ايرنا، يحيي يوسف، فرماندار محمودآباد هم در جلسه ستاد مديريت بحران شهرستان در اين باره گفت: «اين اتفاق در محل اجراي طرح سالمسازي دريا در ساحل پشت سپاه محمود آباد
رخ داد. زخميها توسط اورژانس115 جهت درمان به بيمارستان شهداي محمودآباد انتقال داده شدند و حالشان رضايتبخش گزارش شده است.» همچنين اين توفان باعث گيرافتادن تعدادي از هموطنان در مناطق بحرانزده شده بود كه همگي با كوشش سازمان هلال احمر نجات يافتند. رييس سازمان امداد و نجات جمعيت هلالاحمر با اعلام گزارش سيل و آبگرفتگي تا ظهر روز جمعه، گفت: ۷شهرستان استانهاي مازندران، گلستان و سمنان تحت تاثير سيل و آبگرفتگي بوده است.
به گزارش مهر، ناصر چرخساز بااشاره به وقوع سيل و آبگرفتگي در شهرستانهاي كلاله، آققلا، بهشهر، شاهرود، بندرگز، كردكوي و گرگان در استانهاي مازندران، گلستان و سمنان، افزود: «بر اين اساس به ۸۴نفر از هموطنان با بهكارگيري ۱۸تيم عملياتي شامل ۶۳ امدادگر و نجاتگر خدمات لازم ارائه شد.»
شبكه انتقال برق، بزرگترين قرباني توفان
از دست رفتن جانها دردناكترين جنبه توفان است، اما تنها خسارت آن نيست. توفانهايي با چنين وسعت، معمولا خسارات مالي فراواني بر جاي ميگذارند و توفان شمال نيز از اين مورد مستثني نيست. اين توفان در مناطق مختلف استانهاي گيلان، مازندران و گلستان خسارات گستردهيي وارد آورد. در شهرستان آمل، استان مازندران، تندباد شديد بامداد جمعه به سقف بيش از 900خانه شهري و روستايي و حدود 100واحد توليدي اين شهرستان خسارت زيادي وارد كرد.
به گزارش ايرنا، احمد منفرد، فرماندار آمل گفت: «خسارتهاي وارد شده به سقف خانهها و واحدهاي توليدي شامل شاليكوبيها، دامداريها و گلخانههاي شهرستان از 30 تا 100درصد بوده است. همچنين به 15دستگاه خودرو سواري پارك شده در حاشيه منازل نيز خسارت شديدي وارد شد.»
وي اضافه كرد: «ميزان دقيق خسارتهاي ناشي از حوادث بامداد جمعه در حال جمعبندي است كه به ستاد مديريت بحران استانداري مازندران اعلام خواهد شد.» توفان به خطوط انتقال برق در استانهاي مازندران به علت گسترده بودن خسارات وارده به شبكه توزيع برق استانهاي گلستان و مازندران زد كه باعث قطعي برق در بسياري از نقاط اين استانها شد.
قاسم شهابي، مديرعامل شركت توزيع برق مازندران گفت: «توفان به 40دستگاه ترانس برق و بيش از 400تير برق استان خسارت سنگيني زده است. درختان تنومند روي سيمهاي برق افتاده و ترانسها نيز سقوط كردند، همچنين بنرها و سقف برخي خانهها هم كه بر اثر توفان كنده شده بود، روي سيمها برق افتاده است.»
علياكبر نصيري مديرعامل شركت توزيع نيروي برق گلستان هم ازخاموشي گسترده در اين استان ناشي از بارندگي شديد توام با توفان و رعد و برق خبرداد. از طرف ديگر، يحيي يوسفپور، فرماندار محمودآباد گفت: «تندباد بامداد جمعه به بيش از 50واحد مسكوني در 9روستاي بخش مركزي و سرخ رود اين شهرستان خسارت وارد كرده است. تندباد غرب مازندران كه بيش از 90كيلومتر در ساعت در محمودآباد سرعت داشت باعث واژگوني درختان و سقوط آنها روي خطوط انتقال شبكه برق و پارگي سيمها موجب قطعي برق در ساعات اوليه صبح در پنج روستاي بخش مركزي شد كه اين حادثه بيش از يك ميليارد ريال خسارت در پي داشت.» يوسفپور از بين رفتن سقف و تاسيسات 35واحد گلخانهيي، 2واحد مرغداري و 2واحد دامداري و همچنين آبگرفتگي چهار واحد شاليكوبي را از ديگر خسارتهاي توفان شمال اعلام كرد. وي گفت: «متاسفانه بر اثر اين تندباد انبار شركت تعاوني توليدي روستاي اورطشت از بخش سرخ رود كه حاوي 10تن كود اوره و 2تن كود روي و 3تن كود پتاس و يكتن كود ماكرو بود، از بين رفته است. همچنين گزارشها از خسارت 85درصدي طرحهاي سالمسازي دريا در اين شهرستان حكايت دارد.»
تندباد و سيلاب مناطق شمالي كشور را درنورديد
ويراني و سيل؛ سوغات توفان شمال
صاحبخبر -