شناسهٔ خبر: 15055009 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه مردم‌سالاری | لینک خبر

سيد‌حسن خميني:

از افراد ترسو، ملت شجاع زاييده نمي‌شود

صاحب‌خبر -

يادگار گرامي‌امام، «شجاعت» را عامل تمايز شخصيت بنيانگذار جمهوري اسلامي‌ ايران با عالمان و سياستمداران ديگر، خواند و با تأکيد بر تمرين اين ويژگي در زندگي، گفت: شجاعت به شرطي باعث سعادت مي‌شود که توام با انديشه و خرد باشد. به گزارش جماران، حجت‌الاسلام و‌المسلمين سيد‌حسن خميني در مراسم اختتاميه اولين اردوي آموزشي و فرهنگي دانشجويان دانشگاه آزاد اسلامي‌که در پژوهشکده امام خميني و انقلاب اسلامي ‌برگزار شد، با اشاره به عنصر «شجاعت» به عنوان يکي از نقاط تمايز ميان انسان‌ها، اظهار کرد: گرچه اموري چون علم و دانش انسان‌ها نيز در کارهاي آنها اثر دارد، اما اغلب افعال ما ريشه‌هاي شخصي دارد و شناخت يک شخصيت جز از طريق درک علل اصلي پديدآورنده رفتار او غلط است.

وي با بيان اينکه ما به سبب برخورداري از قوه تفکر توانايي توجيه رفتارهاي خويش را داريم در حالي که بعضا دليل اصلي در جاي ديگري نهفته است، افزود: هرچه انسان‌ها از حوزه انديشه و خرد قوي تري برخوردار باشند توانايي آنها در توجيه رفتارهايشان بيشتر است.

يادگار امام سپس با اشاره به شخصيت عظيم بنيانگذار جمهوري اسلامي‌ايران، يادآور شد: تفاوت امام با عالمان و سياستمداران ديگر قوت در فقه، اصول و عرفان و سياست نيست؛ گرچه امام از همه اين صفات برخوردار بوده است. بلکه تفاوت امام برخورداري ايشان از جوهره شجاعت است که در ميان ديگران کمتر بوده است. وي تصريح کرد: معرفي امام بدون در نظر گرفتن صفت شجاعت، بسنده کردن به يکسري مباحث مفهومي‌است که هر کدام در جاي خود درست است اما چهره کامل امام را نمايش نمي‌دهد.

سيد حسن خميني با بيان اينکه آمادگي پرداخت هزينه براي آرمان نکته بسيار مهمي‌است که امام واجد آن بود، گفت: خيلي اوقات در سبد محاسبه مان، در ازاي هزينه اي که پرداخت مي‌کنيم منافعي را هم کسب مي‌کنيم که کمترين آن نام نيک است؛ بدين معنا که کسي مي‌گويد من گرچه با پيمودن يک مسير جان خود را از دست مي‌دهم، اما در ازاي آن از من به بزرگي ياد خواهد شد. ولي روزي که مبارزه امام آغاز شد حتي بحث نام و شهرت هم مطرح نبود و کسي نمي‌دانست که اين عظمت امروز براي امام ايجاد مي‌شود؛ ريشه اينگونه رفتار کردن وسعت روح و جان و شجاعت است.

وي با بيان اينکه تلاقي آرمان‌هاي بزرگ ملت ايران در شخصيت امام نيز از ديگرعوامل عظمت ايشان است، ادامه داد: شجاعت مقوله اي نيست که از روز اول به صورت کامل در انسان‌ها قرار داده شده باشد؛ بلکه شجاعت را بايد تمرين کنيم و مانند ساير خصلت‌ها در خود تکميل و تقويت کنيم.

يادگار امام اظهار کرد: فراموش نکنيم که شجاعت به معناي «تهور» و اينکه هرکس هرچه گفت ما با آن مخالفت کنيم، نيست؛ بنابراين، شجاعت به شرطي باعث سعادت مي‌شود که توام با انديشه و خرد باشد.

وي سپس به عوامل جوانه زدن شجاعت در شخصيت انسان‌ها پرداخت و گفت: ريشه شجاعت امام به ارتباط روحي ايشان با خدا برمي‌گردد. در شرايط سال 42 وقتي نيمه شب به منزل امام در قم ريختند و ايشان را دستگير کردند ، خودشان نقل مي‌کنند که «وقتي مرا با ماشين به تهران منتقل مي‌کردند و يکباره ماشين از جاده منحرف شد و به سمت درياچه نمک رفتند استنباط من اين بود که مي‌خواهند مرا بکشند؛ در آن لحظه هرچه به خودم رجوع کردم که ببينم مي‌ترسم يا خير، ديدم نمي‌ترسم». اين شجاعت به رابطه روحي امام با خدا برمي‌گردد.

يادگار امام به دانشجويان توصيه کرد که در راستاي تقويت شجاعت، ارتباط خود با خدا را تقويت کنند و تصريح کرد: وقتي اين ارتباط برقرار شد جوهره شجاعت در وجود انسان‌ها پيدا مي‌شود.

وي با تأکيد بر اينکه شجاعت را در محيط دانشگاهي و خانواده خود بارور کنيد، يادآور شد: ايستادن در مقابل ظلم و تحميل در دنياى استکبارى، به شرطي ممکن است که تک تک ما شجاع باشيم، چرا که از افراد ترسو ملت شجاع زاييده نمي‌شود و ملت شجاع مولود تک تک افراد شجاع است.

سيد حسن خميني در پايان با اشاره به تأکيد رهبر معظم انقلاب بر ايجاد و تقويت کرسي‌هاي آزادانديشي در دانشگاهها، گفت: اين امر شجاعت در حوزه فکري را شامل مي‌شود و بايد همراه با شجاعت رفتاري در زندگي و فعاليت‌هاي اجتماعي باشد.