شناسهٔ خبر: 15053799 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

تظاهرات ميليوني موافقان و مخالفان مادورو

دومينوي شورش غربگرايان در ونزوئلا

پـــس از آنكه راستگرايان غربگرا در مجلس سناي برزيل، رئيس‌جمهور اين كشور را از قدرت بركنار كردند، صدها هزار نفر از غربگرايان ونزوئلا هم با حضور در خيابان‌هاي پايتخت‌ اين كشور خواهان بركناري رئيس‌جمهور چپگراي اين كشور از قدرت شدند.

صاحب‌خبر -
پـــس از آنكه راستگرايان غربگرا در مجلس سناي برزيل، رئيس‌جمهور اين كشور را از قدرت بركنار كردند، صدها هزار نفر از غربگرايان ونزوئلا هم با حضور در خيابان‌هاي پايتخت‌ اين كشور خواهان بركناري رئيس‌جمهور چپگراي اين كشور از قدرت شدند. نيكولاس مادورو مخالفان جناح راست را به برنامه‌ريزي جهت انجام كودتا عليه دولت اين كشور متهم كرد. همچنين ونزوئلا، بوليوي و اكوادور در واكنش به كودتاي برزيل، سفراي خود را از اين كشور فراخواندند.

اين روزها تحولات امريكاي‌لاتين در كانون توجه رسانه‌ها قرار گرفته است و راستگرايان مورد حمايت امريكا در برزيل و ونزوئلا تلاش‌ها براي بركناري دولت‌هاي چپگرا را ادامه مي‌دهند. غربگرايان ونزوئلا كه از يك‌سال گذشته تظاهرات خود عليه دولت نيكولاس مادورو، رئيس‌جمهور اين كشور را شروع كرده‌اند روز پنج‌شنبه با حضور در خيابان‌هاي كاراكاس، پايتخت اين كشور خواهان بركناري مادورو از قدرت شدند. به گزارش خبرگزاري رويترز، صدها هزار معترض كه لباس سفيد بر تن داشتند و شعارهايي از قبيل «اين دولت سرنگون بايد گردد» را سر مي‌دادند، خواستار برگزاري رفراندوم عليه مادورو شدند و بحران اقتصادي عميق در اين كشور را به شدت محكوم كردند. ناتي گوتيه‌رز، يكي رهبران معترضان اعلام كرد، ما قصد داريم مادورو را از قدرت بركنار كنيم. ائتلاف «اتحاد دموكراتيك» اپوزيسيون ونزوئلا ادعا كرده كه حدود يك‌ميليون نفر در اين تظاهرات شركت كردند. مخالفان دولت پيشتر در ماه مه با جمع‌آوري يك‌ميليون و ۸۰۰ هزار امضا خواهان برگزاري رفراندوم براي بركناري مادورو شده بودند. كميته انتخابات اواسط اوت زمان برگزاري رفراندوم را سال ۲۰۱۷ اعلام كرد. اين تظاهرات يك روز پس از كودتاي سناي برزيل براي بركناري ديلما روسف، رئيس‌جمهور چپگراي اين كشور انجام شد.  در مقابل تظاهرات مخالفان در مركز كاراكاس، جايي كه موافقان دولت تجمع كرده بودند، شعارهايي در طرفداري از هوگوچاوز رئيس‌جمهور پيشين ونزوئلا سر داده شد. تظاهركنندگان عكس‌هايي از چاوز را حمل مي‌كردند كه روي آنها نوشته شده بود: «ملت با توست.» مادورو پنج‌شنبه شب در تجمع موافقان دولت گفت: «ملت پيروز شد. آنها مي‌خواستند مردم را مرعوب كنند اما مردم اينجا هستند.» به گزارش بي بي سي، مادورو افزود: «ما تلاش براي كودتايي كه قصد داشت ونزوئلا و كاراكاس را با خشونت و مرگ پر كند، شكست داده‌ايم.»
 
مخالفان دولت ونزوئلا باتوجه به بحران فزاينده از جمله كمبود غذا و دارو، قطع مكرر برق و افزايش بي‌سابقه تورم، با برگزاري اعتراضات گسترده به دنبال عزل رئيس‌جمهور هستند. ونزوئلا ذخاير عظيم نفتي در اختيار دارد اما به دليل سقوط بهاي جهاني نفت در 18ماه گذشته درآمدهاي اين كشور كاهش يافته و همين موضوع بر مشكلات اقتصادي آن افزوده است. رئيس‌جمهور ونزوئلا بارها واشنگتن را به تلاش براي بي‌ثبات كردن اين كشور از طريق تهاجم رسانه‌اي و توطئه‌هاي مالي و اقتصادي و همچنين حمايت از مخالفان در تلاش براي براندازي دولت وي متهم كرده است. دومينوي راستگرايان در برزيل و ونزوئلا براي بركناري دولت‌هاي مخالف سياست‌هاي واشنگتن درحالي است كه سال گذشته هم غربگرايان در انتخابات رياست جمهوري آرژانتين پيروز شدند تا آغازي براي به چالش كشيدن چپگرايي در امريكاي لاتين باشد.
  
فراخواندن سفرا از برزيل
به دنبال رأي سناي برزيل به بركناري ديلما روسف، رئيس‌جمهور تعليق شده اين كشور ونزوئلا، اكوادور و بوليوي سفراي خود را از برزيل فراخواندند. وزارت خارجه ونزوئلا در بيانيه‌اي اعلام كرد: «كاراكاس تصميم گرفته است سفير خود را از برزيل فرابخواند و تمامي روابط سياسي و ديپلماتيك خود را با دولتي كه از كودتاي پارلماني برخاسته قطع كند.» برزيل نيز اعلام كرد كه سفير خود را از ونزوئلا فراخوانده است. كوره‌آ، رئيس‌جمهور اكوادور نيز در توئيتر خود نوشت از رخدادهاي برزيل خشمگين است. وي تأكيد كرد: «ما هرگز از اين اقدامات كه يادآور تاريك‌ترين ساعات امريكاست، حمايت نمي‌كنيم.» اوو مورالس، رئيس‌جمهور بوليوي نيز با فراخواندن ديپلمات كشورش در توئيتر خود «كودتاي پارلماني عليه دموكراسي برزيل» را محكوم كرد و نوشت: «ما در كنار ديلما، لولا داسيلوا و مردم اين كشور در اين لحظات دشوار ايستاده‌ايم.»