شناسهٔ خبر: 15051875 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

آیا عربستان پرچم سفید را بالا می برد؟

با تغییر نسبی لحن وزیر امور خارجه عربستان در مورد ایران، این سوال مطرح است که آیا این تغییر لحن می تواند مقدمه تغییرعملی رویکرد های مداخله گرایانه این کشور باشد ؟

صاحب‌خبر -
هر چند عادل الجبیر وزیر امور خارجه عربستان درسخنان خود در حاشیه نشست گروه 20 در ژاپن نیز اتهامات بی اساس گذشته خود را علیه ایران تکرار کرده است اما در مقایسه با سخنان قبلی وی نوعی از تغییر لحن در آن دیده می شود و وی در این سخنان کوشیده است از ادبیاتی نسبتا نرم استفاده کند .
جبیر در این سخنان بعد از اینکه خواستار تغییر رفتار ایران و انطباق آن با قوانین بین المللی شده است از مردم و کشور ایران به بزرگی یاد کرده است. به نظر می رسد سه عامل در تغییر لحن وی  موثر بوده است: نخست احتمالا این تغییر لحن با توصیه امریکا و انگلیس صورت گرفته است که حدود 9 روز پیش نشست مشورتی را برای بررسی برون رفت عربستان از باتلاق یمن برگزار کرده بودند. این دو کشوربه همراه دیگر کشورهای غربی  به تجربه دریافته اند که با زبان زور نمی توان با جمهوری اسلامی ایران سخن گفت. دوم پاسخ قاطع وزارت امور خارجه ایران به اتهامات ناروای اخیر عادل الجبیر علیه ایران بود و سوم چالش های روز افزون عربستان در بحران های منطقه ای و آثار روزافزون کاهش بهای نفت بر اقتصاد عربستان است که راهی جز تعامل پیش روی این کشور باقی نگذاشته است. با توجه به این دلایل اگرتغییر نسبی لحن وزیر امور خارجه عربستان نشانه ای از تمایل این کشور به تغییر رویکرد باشد در این صورت می توان به حل سیاسی بحران های یمن و سوریه امیدوار شد که دخالت نظامی عربستان در هر دو یکی از عوامل اصلی تبدیل این دوبحران به جنگ فراگیر در این کشورها بوده است حال آنکه هیچ الزامی برای آن وجود نداشت. نکته قابل تامل در این زمینه (که در عین حال می تواند پاسخی به اتهامات عادل الجبیر به ایران نیز باشد )این است که ورود ایران در هر دو بحران مسبوق به دخالت نظامی عربستان بوده است و در حالیکه دخالت نظامی عربستان در هر دو بحران بر خلاف اصول و قوانین بین المللی از جمله منشور ملل متحد بوده است اما درست برعکس دخالت ایران کاملا با این اصول و منشور مطابقت داشته است چراکه ایران در سوریه از دولت قانونی این کشور حمایت می کند که رئیس جمهور آن با رای مردم این کشور انتخاب شده است و علاوه بر این تمامیت راضی این کشور از سوی گروههایی که سازمان ملل آنها را تروریستی اعلام کرده اشغال شده است. در یمن نیز باز ایران از خواسته های مردم این کشور حمایت می کند که با شرایط حاکم بر این کشور به مخالفت برخاسته و خواستار تشکیل دولت مردمی در این کشور هستند اما انقلاب و کشورشان از سوی عربستان مورد حمله و تجاوز قرار گرفته است. بنا بر این کاملا مشخص است که اگر قرار بر تغییر رویکرد باشد در این صورت این دولت عربستان است که با اصلاح رویکرد گذشته خود می تواند از ادامه جنگ در منطقه جلوگیری و زمینه را برای برقراری صلح و ثبات در منطقه فراهم کند. بی تردید در صورتی که ایران و عربستان در کنار هم قرار گیرند باب خیلی از فتنه گری های صهیونیست ها بسته خواهد شد،  نفت به بهای واقعی خود بازخواهد گشت و امکان حل سیاسی بسیاری از بحران های منطقه ای وجود خواهد داشت . 

-------------------
تحلیل گر:احمد کاظم زاده