به گزارش روز جمعه ایرنا، روزنامه السفیر در این رابطه به نقل از منابع آگاه نوشت که «ابومالک التلی» سرکرده گروه تروریستی تکفیری جبهه النصره در قلمون غربی از این منطقه خارج و به طورمخفیانه به غوطه شرقی پایتخت سوریه منتقل شده است.
این در شرایطی است که هلاکت «ابومحمد العدنانی » فرد شماره دو گروه تروریستی تکفیری داعش در حلب و مسئول عملیات تروریستی این گروه در خارج از سوریه ضربه دردناکی به داعش وارد کرده است.
تحولات اخیر در ریف دمشق به ویژه درغوطه شرقی، نگرانی های بی سابقه ای برای جبهه النصره ایجاد کرده است.
از جمله این تحولات، نظام سوریه با اجرای ناگهانی توافق داریا موفق شد حومه پایتخت را از خطر جدی عناصر مسلح پاکسازی و سیاست مصالحه را تقویت کند.
عامل نگران کننده دیگر درگیری های مسلحانه گروه های مخالف نظام سوریه با یکدیگر است که مهمترین آن بین دو گروه تروریستی تکفیری فیلق الرحمن و جیش الاسلام رخ داد.
این شرایط در چند ماه گذشته باعث پیشروی ارتش سوریه در غوطه و سیطره آن بر بخش های وسیعی از این منطقه شده است.
مساله دیگری که نگرانی جبهه النصره را تشدید کرده ، ناتوانی آن در مهار گروه های به اصطلاح اسلام گرائی است که در بسیاری از مناطق حساس و دارای تاثیر راهبردی به آتش بس با ارتش سوریه روی آورده اند.
این روزها از جنوب دمشق گرفته تا الزبدانی و داریا ، سریالی طولانی از آتش بس های ذلیلانه نه تنها روحیه عناصر مسلح را تضعیف کرده بلکه دیر یا زود باعث برقراری امنیت کامل پایتخت سوریه می شود که نتیجه آن حمایت بیشتر از نظام و نقش برآب شدن رویای فروپاشی آن است.
جبهه النصره سرنگونی نظام سوریه را هدف راهبردی خود اعلام کرده اما ایستادگی و مقاومت نظام سوریه تحقق این هدف را ناکام گذاشته است.
در این خصوص السفیر نوشت: در چنین شریطی جبهه النصره تصمیم گرفت روند تحولات در ریف دمشق را تغییر دهد بلکه با این کار بتواند جلوی قطار پرشتاب مصالحه ها را گرفته و مانع از رسیدن آن به غوطه شرقی شود که آخرین پایگاه گروه های مسلح در حومه دمشق به شمار می آید.
یکی از مهمترین اقدامات جبهه النصره در این زمینه دستور به « ابومالک التلی» سرکرده النصره در منطقه قلمون غربی بود تا میدان جنگ با حزب الله و ارتش سوریه در این منطقه را ترک کرده و به صورت مخفیانه به غوطه شرقی برود.
السفیر این خبر را به نقل از یک منبع نزدیک به گروه تروریستی تکفیری فیلق الرحمن که به تازگی برای مقابله با جیش الاسلام با جبهه النصره ائتلاف کرده است، اعلام کرد.
این روزنامه لبنانی نوشت: سرکردگان النصره با این جابجائی درصدد دستیابی به چند هدف بوده و مهمترین هدف این بود که النصره درغوطه شرقی نفوذ خود را در مقابل گروه های دیگر به ویژه جیش السلام افزایش دهد و مانع از حکمرانی بلا منازع آن بر غوطه شود.
ایجاد پایگاه در داخل شهرک ها و مناطق مختلف غوطه با هدف ایجاد تنش و جلوگیری از هرگونه مصالحه پیشنهادی توسط نظام سوریه در آینده از دیگر اهداف این جابجایی بوده است.
البته دلایل دیگری هم وجود داشته که به شخص التلی مربوط می شود و آن محافظت از وی است، به ویژه اینکه محدود بودن مساحت تحت سیطره جبهه النصره در بلندی های شهرک عرسال لبنان و قلمون غربی سوریه بارها باعث لو رفتن مکان حضور التلی و امکان ترور او توسط دیگر گروه های تروریستی تکفیری مانند داعش و یا هدف قرار گرفتن توسط ارتش لبنان شده است.
روزنامه السفیر در یک گزارش دیگر به نوشته «محمد بلوط » فاش کرده بود که نیروهای امنیتی لبنان یکبار توانستند موقعیت دقیق ابومالک التلی را در بلندی های عرسال مشخص کنند و به همین دلیل از فرماندهی ارتش درخواست کردند یکی از دو پهباد شناسایی سیسنا 208 را که توسط آمریکا به ارتش لبنان هدیه شده برای شناسائی و حمایت هوایی به منطقه بفرستد تا آن مکان را با موشک هلیفایر هدف قرار دهند اما این درخواست به خاطر مخالفت آمریکا عملی نشد.
تعین زمان دقیق خروج التلی از بلندی های عرسال و قلمون غربی به مقصد غوطه شرقی کار سختی است اما احتمال می رود این جابجائی در ماه آوریل گذشته اتفاق افتاده باشد زمانی که درگیری ها بین فیلق الرحمن و جبهه النصره از یک سو و جیش الاسلام از سوی دیگر شعله ور شده بود.
منابع مختلف به السفیر اطلاع داده اند که ابومالک التلی نقش مهمی در ائتلاف جبهه النصره با فیلق الرحمن داشته و این گروه را راضی کرده تا اسلحه خود را علیه جیش الاسلام به کار گیرد.
پیش تر، «عبدالناصر شمیر» سرکرده فیلق الرحمن با زهران علوش به عنوان سرکرده بلا منازع غوطه بیعت کرده بود.
ناظران بعید نمی دانند که سرویس اطلاعاتی قطر در نزدیکی بین فیلق الرحمن و جبهه نقش ایفا کرده باشد به ویژه اینکه هردو آنها به نوعی مورد حمایت قطر هستند.
السفیر به نقل از ناظران افزود: کمک های سرویس اطلاعاتی قطر به التلی نیازی به ارائه دلیل ندارد و دو طرف توافق های همکاری متعددی با یکدیگر داشته اند که آزادی تبعه ربوده شده قطری و راهبه های معلولا و مبادله نظامیان ربوده شده لبنانی در زمره این توافق ها قرار می گیرد.
یکی دیگر از نشانه های این همکاری این است، گروه فیلق الرحمن که با جبهه النصره ائتلاف کرده به پذیرش وساطت ها برای صلح با جیش الاسلام حاضر نشد اما تسلیم خواسته های سرویس اطلاعاتی قطر شد که با فراخواندن نماینده دو طرف به دوحه از آنها خواست تا جنگ بین خود را متوقف کنند.
السفیر نوشت: التلی مخفیانه در شهرها و مناطق مختلف غوطه رفت و آمد می کند اما به خاطر رابطه بدی که با جیش الاسلام دارد به مناطق تحت سیطره این گروه نزدیک نمی شود، او می داند که جیش الاسلام چه بسا بیش از حزب الله و ارتش سوریه به دنبال کشتن او است.
منابع السفیر تاکید کرده اند که التلی هنگام حضور در شهر القابون مورد اصابت گلوله تک تیراندازان قرار گرفت اما معلوم نشد که آیا تیراندازی شخص او را هدف گرفته بود و یا نه.
« التلی بعداز نجات از مرگ، مدتی از انظار متواری شد اما این بدان معنا نیست که او دوباره به قلمون غربی برگشته است بلکه می تواند نشانه افزایش تدابیر امنیتی برای حمایت از او باشد.
از حیث ساختار سازمانی جبهه النصره، ابومالک التلی سرکرده این گروهک در بخش وسیعی از ریف دمشق به شمار می آید که شامل قلمون غربی و شرقی ، غوطه شرقی ، الزبدانی ، وادی بردی و حتی عرسال لبنان می شود. از همین رو حضور التلی درهر کدام از این مناطق منافاتی با ادامه کارش به عنوان سرکرده النصره در قلمون غربی ندارد، اما انتقال به غوطه شرقی برای اولین بار در دوران مسئولیتش اتفاق می افتد و نشان دهنده اهمیت منطقه برای جبهه النصره است.
خاورم*390* 1324
نگرانی های فزاینده جبهه النصره و راهکارهای ناامید کننده
بیروت – ایرنا – اقدام تاکتیکی گروه تروریستی تکفیری« جبهه النصره» مبتنی بر اعلام جدائی از « القاعده» و تغییر نام به « فتح الشام » کارگشا نشد و اکنون با افزایش نگرانی های این گروه و حامیان آن ، طرح جابجائی سرکردگان اصلی برای خروج از بحران در دستور کار قرار گرفته است.
صاحبخبر -