به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از هرمز، از آنجایی که عده ای از کارشناسان شکل گیری فروچاله در میناب را ناشی از مرگ آبخوان، هدر رفت آبهای زیر زمینی و سطحی و عده دیگر نیز عدم مدیریت صحیح مصرف آب در این شهرستان می دانند ساکنین روستاهای شهرستان میناب غفلت مسئولان را مشکل عمده این نشست های جبران ناپذیر می دانند.
از آنجایی که مردم میناب سفر ریاست سازمان حفاظت محیط زیست ایران را به شهرستان به فال نیک گرفته بودند اما دستاوردهای این سفر نیز نتوانست جلو پیشرفت فروچاله ها را بگیرد.
مردم ساکن روستاهای میناب خطر شکل گیری فروچاله ها در این شهرستان را غیر مترقبه و غیر قابل پیش بینی کرده اند و این را هم می دانند که هر لحظه ممکن است هر جایی از زمین فرورفتگیهای عظیمی رخ دهد و تاسیساتی در زمین بلعیده شود و روستایی را در کام خود فرو برد.
طبق بررسی های انجام شده مشاهده می شود که در آمایش سرزمین به موضع آب و تامین آن توجه کافی و لازم نشده و سد استقلال میناب تنها به عنوان تامین بی رویه شهر بندرعباس برای منابع آبی میناب مشکل ایجاد کرده است.
از طرفی شرایط آب و هوایی منطقه میناب به گونه ای است که حجم قابل توجهی از آب سد میناب تبخیر میشود و به دنبال کاهش کیفیت آب در اغلب نقاط، عمق دسترسی به آب نیز افزایش یافته و دسترسی به آب برای بخش کشاورزی و باغی در میناب دشوار و حتی غیرممکن شده و اقتصاد این قشر را هم با چالش مواجه کرده است بطوری که اگر این میزان آبهای در معرض تبخیر در اختیار کشاورزان و باغداران قرار گرفته شود میتواند مقداری وضع موجود را بهبود بخشد.
شایان ذکر است حفر ۲۲۴ چاه عمیق در دشت تشنه میناب و برداشت غیراصولی از منابع زیرزمینی با هدف آبادانی، تهدید به نابودی ۱۵روستا و وارد شدن خسارت به منازل و مدارس این منطقه با پیشروی فروچالهها را در پی داشته است.
در چند سال اخیر خشکسالی و کاهش عمق آبهای زیر زمینی مشکلات زیادی از جمله فرونشست را در دشت میناب ایجاد کرده که این مساله منجر به نابودی چند میلیون نفر نخل و قرارگیری 15 روستا در معرض نابودی و بلعیده شدن این پدیده زیست محیطی شده است.
یکی از ساکنین روستای تم گوهر میناب در گفتگو با میناب جنوب فروچاله ها را یک تهدید بزرگ جانی و مالی برای ساکنین این روستا برشمرد و گفت: تا کنون چند راس گوسفند در عمق فروچاله ها بلعیده شده است.
وی علت اصلی پیشروی این پدیده زیست محیطی را نتیجه غفلت مسئولان عنوان کرد و اظهار داشت: متأسفانه هزاران نخل پر ثمر میناب بر اثر این غفلت از بین رفته و این روند همچنیان ادامه دارد.
یکی دیگر از ساکنین روستای محمودی نصیرایی اینطور گفت: که متاسفانه این پدیده باعث ترک خوردن زمین و دیوار منازل مسکونی شده و این نشانه حجوم فروچاله ها در یک قدمی روستا است.
وی افزود: امیدوار بودیم با آمدن ابتکار به میناب ابتکارات جدیدی در حوزه آب و فروچاله ها شکل بگیرد و اینکه شاهد رونق و آبادنی میناب در بخش های مختلف باشیم اما متاسفانه پیشروی و حجوم فورچاله ها ادامه دارد و ابتکارات جدیدی در این حوزه انجام نشده است.
روستاهای گورزانگ، محمودی، باغگُلان، تم بلوچان، نصیرایی، تالار، تمبانو، چلوگاومیشی، تم بساط، تم گوهر، کناران، میر آباد، کلو، کلیبی، سرباران و کلنتان از جمله روستایی هستند که فروچاله ها مشکلاتی را برای مردم آنها ایجاد کرده اند و مسئولان امر علاوه بر اینکه باید به فکر چاره ای برای جلوگیری از نابودی دشت های میناب باشند باید خطراتی را که مردم روستاها را تهدید می کند برطرف کنند.
انتهای پیام/