به گزارش خبرگزاری فارس از آبیک، تولید برق فرآیندی است که در آن اشکال دیگر انرژی به انرژی الکتریکی تبدیل میشود و از طریق نیروگاههای مختلف موجود در کشور صورت میگیرد.
نیروگاه شهید رجایی شهرستان آبیک در حال حاضر از بزرگترین نیروگاههای کشور محسوب میشود که افزایش ظرفیت بیش از یک هزار مگاوات در دستور کار این نیروگاه قرار گرفته است.
با تحقق افزایش ظرفیت نیروگاه شهید رجایی، این نیروگاه به بزرگترین و نخستین نیروگاه کشور تبدیل میشود.
حال این سؤالها در ذهن تداعی میشود که در حال حاضر فعالیت نیروگاه شهید رجایی در چه وضعیتی قرار دارد؟ آیا افزایش ظرفیت نیروگاه شهید رجایی با رعایت استانداردها و تکنولوژی روز صورت میگیرد؟ آیا در زمان تحریمها، نیروگاه با مشکل مواجه بوده است یا خیر؟
علی فرهور مدیرعامل نیروگاه شهید رجایی با اختصاص زمان مناسب و صبر و طمأنینه خاص در حاشیه بازدید فرماندار و خبرنگاران آبیک از نیروگاه، به سؤالات مطروحه خبرنگار فارس در شهرستان آبیک پاسخ داد که از نظر میگذرد.
* فارس: نیروگاه شهید رجایی از چه سالی تأسیس و راهاندازی شده است؟
نخستین واحد نیروگاه شهید رجایی 24 سال پیش در سال 71، بخش گاز نیروگاه سیکل ترکیبی این نیروگاه سال 73 و بخش بخار آن نیز سال 81 تأسیس و راهاندازی شده است. پایه اصلی سوخت نیروگاه شهید رجایی، سوخت گاز طبیعی است.
راندمان سیکل ترکیبی نیروگاه شهید رجایی 46 درصد است که بهترین راندمانها محسوب میشود چراکه با سوخت کمتر، تولید برق صورت میگیرد.
نیروگاه شهید رجایی دارای 13 واحد بوده و تأمینکننده 5 درصد برق کشور است.
* فارس: در حال حاضر نیروگاه شهید رجایی با چه ظرفیتی فعال است و سوخت فعلی آن چیست؟
نیروگاه شهید رجایی با ظرفیت اسمی 2 هزار و 40 مگاوات فعالیت دارد و با اختصاص گاز طبیعی در چند ماه اخیر، هماکنون با این سوخت کار میکند. مصرف سوخت گاز نیروگاه شهید رجایی در هر ساعت 400 هزار مترمکعب است.
البته طبق مصوبه شورای امنیت ملی مازوت لازم در نیروگاه ذخیره شده که در مواقع اضطراری و افت فشار گاز طبیعی از آن استفاده میشود.
* فارس: افزایش ظرفیت نیروگاه شهید رجایی به چه میزان است و در چه مرحلهای قرار دارد؟
از سوی وزارت نیرو و شرکت مادر تخصصی تولید برق حرارتی، افزایش ظرفیت نیروگاه شهید رجایی به حدود یک هزار تا یک هزار و 200 مگاوات مورد موافقت قرار گرفته است که این افزایش ظرفیت به طور ترجیحی از منابع خارجی به صورت فاینانس صورت میگیرد.
مطالعات، مذاکرات و بررسیهای اولیه از سوی شرکت هیتاچی میتسوبیشی کشور ژاپن انجام و گزارشها به معاون وزارت نیرو ارائه شده که در مراحل پایانی قرار دارد.
برای توسعه و بازسازی نیروگاه شهید رجایی حدود یک میلیارد دلار برآورد هزینه شده که یکپنجم آن برای نوسازی واحد بخار و چهارپنجم آن برای توسعه نیروگاه شهید رجایی جدید در نظر گرفته شده که از طریق فاینانس تأمین میشود.
افزایش ظرفیت نیروگاه شهید رجایی با استفاده از وارد کردن تکنولوژی نوین صورت میگیرد تا بتوان با بهترین شیوه، برق پاک تحویل مردم داده شود. برای توسعه استان قزوین رفاه نسبی و امنیت اقتصادی به برق نیاز داریم که امری ضروری محسوب میشود.
*صادرات برق به 4 کشور و تبادل برق با کشورهای مختلف
* فارس: آیا صادرات برق از سوی وزارت نیرو صورت میگیرد؟ به چه کشورهایی صادر میشود؟
صادرات برق خالص از سوی شرکت توانیر به چهار کشور اطراف منطقه (عراق، افغانستان، ترکیه و پاکستان) صورت میگیرد ولی با کشورهای حوزه دریای خزر، ارمنستان و آذربایجان تبادل برق انجام میشود.
علاوه بر صادرات برق، واردات برق نیز از این کشورها صورت میگیرد.
* فارس: افزایش ظرفیت نیروگاه شهید رجایی با چه سوختی صورت میگیرد؟
سوخت اصلی نیروگاه جدید، سوخت گاز و سوخت دوم گازوئیل بوده و از نظر محیط زیست در احداث این نیروگاه مشکلی وجود ندارد و مورد تأیید است. نیروگاه جدید با راندمان 58 درصد فعال است که بهترین راندمان در صنعت نیروگاهی محسوب میشود و در افق 1404 در کشور باید 120 هزار مگاوات نیروگاه منصوبه داشته باشیم.
با نصب نیروگاه جدید، نیروگاههای قدیمیتر شهید رجایی بازسازی شده و تجهیزات جدید بر روی این نیروگاهها نصب میشود. انعقاد قرارداد نصب نیروگاه جدید در نیروگاه شهید رجایی تا پایان امسال عملیاتی میشود.
* فارس: موضوع رکورد تولید برق نیروگاه شهید رجایی در تیرماه چه بود؟ توضیح دهید.
در تیر ماه سال جاری توانستیم بیش از یک میلیارد و 200 میلیون کیلووات ساعت(انرژی) برق در نیروگاه شهید رجایی تولید کنیم.
آماده کردن واحدها برای تولید برق مطمئن، بهرهگیری از الگوی اقتصاد مقاومتی، نگهداری واحدها و مشارکت در فعالیتهای اجتماعی و شرکت در مناسبتهای ملی و مذهبی در دستور کار مدیران نیروگاه شهید رجایی قرار داشته و دارد.
*تولید برق بدون کاهش و توقف در زمان تحریم
* فارس: آیا در زمان تحریم در نیروگاه شهید رجایی با مشکل مواجه بودید؟
در زمان تحریم با توجه به تمهیدات مدیران ارشد وزارت نیرو، ذخیره مقادیر قطعه برای نیروگاه شهید رجایی پیشبینی و صورت گرفته بود. در طول تحریم، ساخت قطعات در داخل کشور صورت گرفت و با قطعاتی که از قبل وجود داشت و ریسکهایی که پذیرفتیم قطعات مورد نیاز تأمین شد.
در زمان تحریم کاهش و توقف تولید برق در نیروگاه شهید رجایی صورت نگرفت. تعمیرات و بازسازی واحدهای نیروگاه شهید رجایی از 15 شهریور ماه سال جاری آغاز میشود و تا 15 اردیبهشت ماه سال آینده ادامه مییابد.
در حال حاضر نیروگاه شهید رجایی، مجری برگزاری دورههای پدافند غیرعامل اعم از تهدیدات، الکترومغناطیسی، سایبری و خرابکاری صنعتی حوزههای نیروگاهی است.
انتهای پیام/77006/چ30
∎