به گزارش ایرنا، اعتراض به نتیجه انتخابات ریاست جمهوری گابن که نتایج آن دیروز (چهارشنبه) اعلام شد موجی از درگیری و خشونت را در این کشور آفریقایی به دنبال داشته است. این ناآرامی ها تاکنون سازمان ملل، آمریکا و فرانسه را به واکنش واداشته است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از واشنگتن، آمریکا با ابراز نگرانی از وضعیت گابن در موضعی همراه با مخالفان دولت، انتشار نتایج انتخابات به تفکیک حوزه های اخذ رای را خواستار شد.
'جان کربی' سخنگوی وزیر امور خارجه آمریکاٰ نیروهای امنیتی را به رعایت حقوق شهروندان و معترضان را به حفظ آرامش فراخواند.
وی از دولت گابن خواست تا شمارش آرای هر حوزه را اعلام کند و افزود: این مساله به مردم گابن و همچنین جامعه جهانی کمک می کند تا اطمینان یابد که شمارش آرا به درستی صورت گرفته است.
کربی عنوان کرد: هر کس به نتیجه انتخابات معترض است باید مساله را به شکلی صلح آمیز و با رعایت نظام قانونی گابن، حل و فصل کند.
وزارت امور خارجه فرانسه نیز در بیانیه ای با ابراز نگرانی شدید از خشونت های نیمه شب گذشته در گابن، اعلام کرد: در چارچوب انتخابات، خشونت هیچ جایگاهی ندارد.
'ژان مارک اِرو' وزیر امور خارجه فرانسه در این بیانیه همه طرف ها را به خویشتنداری برای جلوگیری از کشته شدن افراد بیشتر، فراخواند.
اعتراض به نتیجه انتخابات را باید بتوان از راه های قضائی و در چارچوب روندی شفاف و بیطرفانه، پیگیری کرد.
'فرانسوآ اولاند' رئیس جمهوری فرانسه، امروز (پنجشنبه) به شدت شورش، غارت و حمله به معترضان به نتیجه انتخابات ریاست جمهوری گابن را محکوم کرد.
وی همه گروه ها را به 'آرامش و خویشتنداری که عامل ایجاد روندی برای شفاف سازی نتیجه انتخابات است'، فراخواند.
'بان کی مون' دبیرکل سازمان ملل در بیانیه ای نگرانی عمیق خود را از 'بروز آتش سوزی های عمدی و درگیری میان نیروهای امنیتی و معترضان' در 'لیبرویل' پایتخت گابن، ابراز کرد و از همه رهبران سیاسی و هوادارانشان، خواست تا 'از هر اقدامی که صلح و ثبات کشور را به خطر می اندازد'، اجتناب کنند.
بان کی مون خطاب به مقامات گابن، خواستار خویشتنداری نیروهای امنیتی در برابر معترضان شد و از رهبران سیاسی خواست اختلاف نظرها را به شکلی صلح آمیز حل و فصل کرده و اعتراض های خود را از راه های حقوقی و قانونی موجود پیگیری کنند.
'فدریکا موگرینی' مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز از گروه های مختلف خواست در برابر 'این بحران عمیق' آرامش خود را حفظ کنند.
وی در بیانیه ای عنوان کرد: برای جلوگیری از بروز ناآرامی در کشور هر اعتراضی باید به شکل صلح آمیز مطرح شود.اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری گابن و پیروزی 'علی بونگو' در مقابل 'ژان پینگ'، 'لیبرویل' پایتخت این کشور به صحنه خشونت و ناآرامی تبدیل کرد. در جریان این ناآرامی ها که نیروهای ویژه نیز وارد آن شدند، ساختمان پارلمان این کشور به آتش کشیده شد.
دولت هواداران ژان پینگ نامزد ناکام انتخابات ریاست جمهوری را عامل آتش سوزی معرفی می کند.
پینگ امروز (پنجشنبه) اعلام کرد در یورش نیروهای امنیتی گابن به هوادارانش، دو نفر کشته و تعدادی نیز مجروح شدند.
بر پایه اعلام کمیسیون انتخاباتی گابن، علی بونگو با کسب 49.80 درصد آرا در مقابل 'ژان پینگ' (48.23 درصد آرا) رقیب خود به پیروزی رسیده است.
وزارت کشور گابن ساعاتی پیش علی بونگو را پیروز انتخابات ریاست جمهوری اعلام کرده بود، اما مخالفان اصرار داشتند که این خبر حتما به تایید کمیسیون انتخاباتی برسد.
علی بونگو در دوران ریاست جمهوری پدرش، از سال 1989 تا 1991 وزیر امور خارجه گابن بود و همچنین به عنوان معاون مجلس شورای ملی از سال 1991 تا 1999 به انجام وظیفه مشغول بوده است.
پس از آن و بین سال های 1999 تا 2009 در سمت وزارت دفاع به فعالیت دولتی خود ادامه داد.
در انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری گابن در اوت 2009 (مرداد) علی بونگو نامزد حزب دمکرات گابن توانست بر رقبای خود پیروز شود.
انتخابات ریاست جمهوری گابن در فضایی مملو از ناآرامی های اجتماعی برگزار شد که بیش از همه چیز در نتیجه وضعیت دشوار اقتصادی ایجاد شده است. کاهش بهای جهانی نفت مهمترین عامل تاثیرگذار بر اقتصاد گابن است.
'فدریکا موگرینی' مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، پاریس، لندن و واشنگتن دیروز (چهارشنبه) از دولت گابن خواسته بودند نتایج هر حوزه رای گیری را جداگانه اعلام کند.
گابن کشوری کوچک با اقتصاد مبتنی بر نفت است. این مستعمره سابق فرانسه یک میلیون و 800 هزار نفر جمعیت دارد.
اروپام **9053**1599
واکنش های بین المللی به ناآرامی های پسا انتخاباتی گابن
تهران- ایرنا- آمریکاٰ، فرانسه ، سازمان ملل و اتحادیه اروپا به بروز ناآرامی در گابن در پی اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری این کشور، واکنش نشان دادند و ابراز نگرانی کردند.
صاحبخبر -