شناسهٔ خبر: 15029458 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه تعادل | لینک خبر

تكرار نقشه قديمي عراق در فريز نفت

صاحب‌خبر -

ادامه از صفحه اول:
از آنجايي كه تصميم‌گيري در اوپك با اتفاق آرا صورت مي‌گيرد، بسياري از تحليلگران بر اين باورند كه منافع متضاد عربستان و ايران باعث مي‌شود اين نشست به ثمر نرسد. عراق نيز هم‌راستا با كسب منافع ملي خود، خواهان حفظ وجهه خود و ايفاي نقش پليس خوب در ميان اعضاي اوپك است و با علم به عدم نتيجه‌بخش بودن احتمالي مذاكرات اعضاي سازمان كشورهاي صادركننده نفت در نشست غيررسمي ماه سپتامبر خود، بر طبل حمايت از فريز نفتي مي‌كوبد اما سوداي افزايش صادرات نفت را در سر مي‌پروراند.
به گزارش «تعادل» به نقل از وال استريت ژورنال، يك مقام رسمي اوپك روز سه‌شنبه گفت: «كشورهاي حاشيه خليج فارس همچون عربستان سعودي معتقدند كه نشست آينده اوپك در الجزاير فرصت خوبي است تا ميان اعضاي اوپك اعتماد‌سازي صورت گيرد و بازار نفت مورد بررسي قرار گيرد اما براي توافق بر سر راه‌حلي عملي نياز به گذشت زمان است.»
 وي معتقد است كه عرضه و تقاضاي نفت خام، پس از 2سال مازاد عرضه، در حال بازگشت به تعادل است. بر اساس اطلاعات آژانس بين‌المللي انرژي نيز، تقاضا در سه ماهه سوم سال 2016 در حال پيشي گرفتن از عرضه است.  اين عضو رسمي اوپك همچنين افزود: «در حال حاضر نيازي به انجام فعاليت و حركت جديدي نيست.» عضو ديگري از مقامات اوپك نيز معتقد است، نبايد به نشست آينده اوپك به عنوان آخرين شانس اوپك براي اخذ تصميم نگاه كرد. وي همچنين اظهار داشت: «اين قبيل موضوعات بايد در چند جلسه انجام پذيرد.»
عراق در سوي ديگر در مرزهاي خود نيز دغدغه‌هاي نفتي دارد. عراق و اقليم كردستان علاوه بر اينكه بر سر نفت با يكديگر درگير هستند با داعش نيز در حال نبردند.
 در آخرين نبردها در اطراف شهر قياره، داعشي‌ها براي كم كردن پيشروي نيروهاي عراقي، خيابان‌ها را با نفت پوشانده بودند. ميدان‌هاي نفتي قياره كه در جنوب استان نينواست، هفته گذشته به دست داعش افتاد. نيروهاي عراقي در حال تلاش براي بازپس‌گيري اين شهر هستند كه در نزديكي موصل است. اين شهر در حال حاضر بزرگ‌ترين شهر تحت كنترل داعش است.
درحالي‌كه اقليم كردستان در شرايط فعلي روزانه 500هزار بشكه نفت از مرزهاي تركيه صادر مي‌كند، اخيرا با حكومت فدرال عراق بر سر صادرات 150هزار بشكه از نفت كركوك به صورت مشترك نيز به توافق رسيده‌اند. به گزارش پايگاه خبري روداو، منابعي در بغداد خبر داده‌اند كه درنتيجه مذاكرات نچيروان بارزاني، نخست‌وزير اقليم كردستان و حيدر العبادي، نخست وزير عراق توافق شد تا روزانه 150هزار بشكه نفت از ميدان‌هاي نفتي باباگورگور و خبازه از طرف حكومت اقليم كردستان و از طريق خط لوله نفتي، به بندر جيهان تركيه صادر خواهد شد. بر اساس اين توافق، 75هزار بشكه نفت در اين بندر از سوي وزارت نفت عراق و 75هزار بشكه نفت هم از سوي وزارت منابع طبيعي اقليم كردستان به فروش خواهد رسيد.
حدود 5ماه بود كه صادرات نفت كركوك به فرمان نخست وزير عراق قطع شده بود كه با توجه به اختلافات، محدوديت‌هاي مالي بر استان كركوك و اقليم كردستان نيز وضع شد. قبلا پيشنهادي درخصوص صادرات نفت كركوك از مسير ايران و با تانكر مطرح شد كه با مخالفت مقام‌هاي سياسي اقليم اين طرح به نتيجه نرسيد.
با وجود تمام اين شرايط «اويل پرايس» نيز در گزارش خود متذكر مي‌شود كه با وجود تصميم فعلي عراق مبني بر مشاركت در طرح فريز نفتي، اين كشور از بلندپروازي خود براي رسيدن به توليد 6ميليون بشكه‌يي در سال 2020 دست نخواهد كشيد؛ رويايي كه به نظر مي‌رسد براي عراق در حال جنگ با داعش، رويايي دست‌نيافتني باشد.