شناسهٔ خبر: 15029353 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه تعادل | لینک خبر

انتخابات نايب‌رييس زير سايه انتخابات رييس

خطر چند پاره شدن شهرستان‌ها براي نايب‌رييسي

صاحب‌خبر -

گروه تشكل‌ها|
در حالي كه همه نگاه‌ها به انتخابات نايب‌رييسي اتاق ايران دوخته شده است اما در دستور جلسه روز يك‌شنبه موضوع انتخابات نايب‌رييسي هم گنجانده شده است تا در صورتي كه يكي از اعضاي هيات رييسه بر كرسي رياست نشست در همان جلسه براي عضو هفتم هيات رييسه نيز راي‌گيري شود. در همين راستا افرادي كه خود را آماده مي‌كردند كه در روزهاي پس از انتخابات رييس براي كسب كرسي نايب‌رييسي تلاش كنند از هم‌اكنون تلاش براي نايب‌رييسي را آغاز كرده‌اند و در چند روز آخر بايد برنامه‌هاي خود را عملياتي كنند. اين موضوع باعث شده است كه تمام تمركز شهرستان‌ها از روي بحث رياست به موضوع نايب‌رييسي سوق پيدا كند.

 برنامه‌ريزي با عجله
بعد از استعفاي جلال‌پور بسياري اصرار داشتند كه هر چه سريع‌تر انتخابات برگزار شود اما هيات رييسه اصرار داشت تا جلسه بعدي هيات نمايندگان صبر كند و با اين كار عملا يك ماه اتاق بدون رييس بود. بسياري علت اين موضوع را در مساله لابي‌هاي اوليه براي انتخابات مربوط مي‌دانستند.
در حقيقت در ابتداي كار انسجامي بين شهرستان‌ها وجود داشت اما به مرور و در طول اين يك ماه اين انسجام كاهش پيدا كرد و لابي‌ها فرصت خوبي براي چند دسته شدن گروه شهرستان‌ها ايجاد كرد. بعد از 3 هفته جلسه هيات نمايندگان اتاق ايران برگزار شد و طي يك راي‌گيري قرار شد كه راي‌گيري در 2 هفته بعد برگزار شود.
 اما بحث در آن جلسه تنها روي موضوع رياست استوار بود. اما در جلسه اخير هيات رييسه قرار بر اين شد كه اگر رييس از ميان هيات رييسه بود و يك كرسي هيات رييسه خالي شد انتخابات ديگري در روز چهارده شهريور برگزار شود.
اين موضوع برخلاف روال قبلي بود و برخلاف اصرار هيات رييسه براي خريد وقت اين‌بار شاهد جلو افتادن انتخابات تا حد ممكن بوديم و حتي براي انتخابات سمتي كه هنوز خالي نشده است برنامه‌ريزي صورت مي‌گيرد.
بر اساس قانون براي انتخابات عضو جايگزين هيات رييسه 3 ماه فرصت وجود دارد. در دوره‌هاي قبل انتخابات تا حد ممكن عقب انداخته مي‌شد و حتي از فرصت 3 ماه بيشتر مي‌شد. براي مثال در آخرين انتخابات عضو جايگزين هيات رييسه كه ميان مسعود كرباسيان و محسن چمن‌آرا برگزار شد بعد از چندين ماه تلاش بالاخره به انتخابات رضايت دادند و حتي هيات رييسه وقت معتقد بود كه با توجه به اتمام دوره بهتر است، اصولا انتخاباتي برگزار نشود.

 علت تعجيل چيست؟
دو سناريو براي علت اين تعجيل در برگزاري انتخابات مطرح مي‌شود كه البته ممكن است هر دو در حال اجرايي شدن باشد. سناريو اول مربوط به لابي گسترده و مشخص شدن آرا براي رييس و نايب‌رييس است.براي مثال اگر تهران تعداد آراي مشخصي براي رياست جذب كرده باشد همين آرا مي‌تواند در آن جلسه در سبد نايب‌رييس ريخته شود تا در عمل ديگر نيازي به لابي مجدد و مهندسي آرا نباشد بلكه 2 پروژه به صورت همزمان برگزار شود. به ويژه آنكه در روز يك‌شنبه راي بسياري از شهرستان‌ها و تشكل‌ها مشخص مي‌شود و طبيعتا فشارهايي بر آنها وارد مي‌شود پس بايد يك گزينه منطقي براي بي‌اثر شدن اين فشارها باشد و آن جلو انداختن زمان انتخابات است. مساله دوم بحث قول و قرارهايي است كه اتاق تهران با بسياري از كانديداهاي نايب‌رييسي داشته است. يكي از ابزارهايي كه توسط بسياري از كانديداها استفاده شد معامله بر سر صندلي نايب‌رييسي بود.در حقيقت اين صندلي از سوي كانديداهاي رياست به افراد زيادي قول داده شده؛ براي مثال بيش از 6 كانديداي نايب‌رييسي با تهران بر سر صندلي نايب‌رييسي معامله كرده‌اند. اين موضوع فشار زيادي را بر گروه ائتلاف براي فردا وارد خواهد كرد. به همين دليل براي جلوگيري از اين فشار و قرار دادن شهرستان‌ها در عمل انجام شده اين انتخابات در همان روز برگزار مي‌شود.

 چه كساني كانديدا خواهند بود؟
ليست كانديداهاي نايب‌رييسي حتي امروز هم طولاني است و مطمئنا در جلسه انتخابات طولاني‌تر هم خواهد شد. در حال حاضر حضور برخي استان‌ها مانند عبدالوهاب سهل‌آبادي رياست اتاق اصفهان و جمال رازقي رياست اتاق شيراز در انتخابات قطعي است. از طرف ديگر حسين سلاح‌ورزي رييس اتاق خرم‌آباد و علي ديلمقانيان از اتاق اروميه نيز مايل هستند در انتخابات ورود كنند. همچنين شنيده‌هايي مبني بر ورود رحيم بنامولايي رييس اتاق البرز و شمسعلي هادي‌زاده معلم از اتاق ساري به گوش مي‌رسد. محمود تولايي رييس اتاق بازرگاني كاشان هنوز به جمع‌بندي نرسيده است.
از سوي ديگر از اتاق تهران نيز خبرهايي به گوش مي‌رسد كه عده‌يي بي‌ميل به حضور نيستند و ممكن است در نهايت شاهد رقابت بعضي از اتاق تهراني‌ها براي نايب‌رييسي باشيم. علاميرمحمد صادقي و يحيي آل‌اسحاق دو چهره قديمي هستند كه از آنها براي اين انتخابات نام برده مي‌شود. همچنين از ائتلاف براي فردا نيز خبرهايي مبني بر علاقه چند عضو اين اتاق براي حضور در انتخابات نايب‌رييسي به گوش مي‌رسد.

 از بين بردن تمركز شهرستان‌ها
بسياري پدرام سلطاني را تئوريسين ائتلاف براي فردا و يكي از مهم‌ترين چهره‌هايي مي‌دانند كه اين گروه را هدايت مي‌كند. وي به عنوان نايب‌رييس اول اتاق ايران عملا جاي رييس را گرفته است و نيمي از راي‌هاي هيات رييسه فعلي در اختيار وي است.
 به همين دليل در حركتي مناسب انتخابات نايب‌رييسي را جلو انداخت. براي رياست عملا دو گزينه جدي از سوي شهرستان‌ها مطرح بود؛ حسين پيرموذن و غلامحسين شافعي كه پيرموذن اعلام كرد به خاطر از بين نرفتن انسجام شهرستان‌ها از رقابت كنار مي‌رود. حال كه احتمال انسجام در شهرستان‌ها وجود دارد با جلو افتادن انتخابات نايب‌رييسي عملا دوباره وضعيت به سود تهران شد. در شهرستان‌ها تعداد زيادي كانديداي نايب‌رييسي هستند و حالا تمركز همه اين شهرستان‌ها از رياست به سوي نايب‌رييسي مي‌رود تا تهران بتواند ساده‌تر رقابت رياست و حتي نايب‌رييسي را برنده شود.