شناسهٔ خبر: 15028060 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: فارس | لینک خبر

برگزاری جشنواره محلی اخته‌زغال در روستای هیر الموت غربی

وقتی تب داغ جشنواره اخته‌زغال مدیریت بحران قزوین را به چالش کشاند

جوان‌های روستای هیر اقدام به برگزاری جشنواره اخته‌زغال کرده‌اند و حالا که کار به نقطه بحرانی رسیده و ممکن است به اعتبار استان قزوین خسارت وارد شود، از دستگاه‌های این استان برای برگزاری این جشنواره کمک خواسته‌اند.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری فارس از قزوین، چندی است که زمزمه‌های برگزاری جشنواره محلی اخته‌زغال در روستای هیر در بخش الموت غربی ذهن مردم بسیاری را نه در قزوین بلکه در سراسر کشور به خود درگیر کرده است.

در سنوات گذشته شاید شاهد برگزاری جشن فندق در روستاهایی همچون فشک، یارود و غیره در الموت غربی بوده‌ایم ولی برگزاری جشنواره محلی اخته‌زغال با کیفیت کار بالا و در بازه جمعیتی گسترده‌تر برای نخستین بار است که تجربه می‌شود.

تنوع بخشی و انتخاب میوه‌ای همچون اخته‌زغال که بیش از 85 درصد آن در کشور، در منطقه الموت غربی تولید می‌شود، بر جذابیت کار افزوده است زیرا مردم بسیاری از مناطق کشور شاید تاکنون طعم این محصول  را نچشیده باشند.

الموت غربی یکی از بخش‌های استان قزوین است و تقریباً تمام اهالی آن تات هستند و به زبان تاتی صحبت می‌کنند.

روستای هیر در 65 کیلومتری شمال قزوین و در دل کوه‌های البرز واقع شده است و وجود صخره‌های بسیار بزرگ و شگفت‌انگیز در شرق روستا زیبایی خاصی به چهره روستا بخشیده است.

اقتصاد مردم روستا متکی به کشاورزی و باغداری و محصولات آن فندق، اخته‌زغال، گردو، گیلاس و غیره است.

گیاه اخته‌زغال به صورت درخت یا درختچه در کنار جریان آب و یا در بیشه‌ها می‌روید و از گروه گیاهان گل‌دار محسوب می‌شود.

این میوه خوش طعم مقدار فراوانی آهن، منیزیم و کلسیم دارد و به همین دلیل برای درمان رقیق شدن خون، تقویت‌کننده معده، تب‌بر، التیام‌بخش زخم معده، رفع قولنج و شادابی پوست استفاده می‌شود.

* روستای هیر بدون زیرساخت‌ها ظرفیت برگزاری جشنواره ملی اخته‌زغال را ندارد

 مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان قزوین در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در قزوین اظهار کرد: روستای هیر تا پیش از فراهم کردن زیر ساخت‌ها، ظرفیت برگزاری جشنواره ملی اخته‌زغال در سطح ملی را ندارد و پیشنهاد ما برگزاری یک جشن محلی است.

وی ادامه داد: جوان‌های روستا اقدام به برگزاری جشنواره کرده‌اند و حالا که کار به نقطه بحرانی رسیده و ممکن است به اعتبار استان قزوین خسارت وارد شود، از دستگاه‌های این استان کمک برای برگزاری این جشنواره خواسته‌اند.

محمدعلی حضرتی‌ها تصریح کرد: اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در برخی زمینه‌ها همچون غرفه‌بندی، داربست و غیره کمک می‌کند ولی چون این جشنواره از سوی این اداره‌کل برگزار نمی‌شود، هیچ مسؤولیتی را قبول نمی‌کنیم.

وی افزود: بحث محیط زیست و منابع طبیعی یکی از مهم‌ترین دغدغه‌ها است و باید هوشمندانه عمل کرد تا فرصت تبدیل به تهدید نشود.

* در جشنواره اخته‌زغال حدود 1200 بلیط رزرو شده است

بخشدار الموت غربی در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در قزوین گفت: بیش از 650 هکتار از باغات منطقه الموت غربی به کشت اخته‌زغال اختصاص دارد و در کشور 85 درصد این محصول در این منطقه تولید می‌شود.

اکبر رحمتی عنوان کرد: استارت جشنواره به همت‌ جوانان‌ روستای هیر زده شده و در حال حاضر به این نتیجه رسیده‌ایم که ممکن است موضوع قابل کنترل نباشد و این موضوع را در استان قزوین مطرح کرده‌ایم.

وی با بیان اینکه اگر جشنواره اخته‌زغال خوب مدیریت شود به یک فرصت تبدیل می‌شود، افزود: منطقه الموت غربی از نظر تولید محصولات کشاورزی جایگاه کشوری دارد و در این راستا اخته‌زغال نیز می‌تواند برند شهر رازمیان شود.

بخشدار الموت غربی ادامه داد: اخبار متناقضی در خصوص جشنواره محلی اخته‌زغال منتشر شده است ولی این جشنواره فقط در روز پنج شنبه 11 شهریور ماه سال جاری از ساعت 9 صبح تا 2 بعد از ظهر برگزار می‌شود و افرادی که بلیط تهیه کرده‌اند، می‌توانند در آن شرکت کنند.

رحمتی خاطرنشان کرد: با اشتباهات صورت گرفته در اطلاع‌رسانی از سوی مردم و جوانان روستا عده‌ای در روز جمعه هفته گذشته به روستا‌ی هیر رفته بودند ولی بنده در گفت‌وگو با شبکه خبر گفته‌ام و باز هم می‌گویم که جشنواره فقط در روز 11 شهریور ماه سال جاری برگزار می‌شود.

وی عنوان کرد: برای معرفی منطقه و جاذبه‌های فراوان گردشگری الموت غربی باید از یک نقطه شروع کرد و این موضوع همکاری تمام دستگاه‌های اجرایی و اداری استان قزوین را می‌طلبد.

بخشدار الموت غربی تصریح کرد: این یک واقعیت است که ما نمی‌توانیم پذیرای جمعیت کشوری در جشنواره اخته‌زغال باشیم ولی باید از این فرصت بهره‌برداری کرد.

رحمتی اضافه کرد: مردم نباید توقع یک هتل پنج ستاره را از مسؤولان داشته باشند و باید به این نکته توجه کرد که منطقه هیر دارای زیرساخت گردشگری روستایی و ظرفیت محدود است.

وی بیان کرد: مسیر راه بهرام‌آباد، رازمیان و هیر یک جاده روستایی با مشخصات راه روستایی است و گردشگر باید با آگاهی کامل به منطقه سفر کند.

بخشدار الموت غربی با بیان اینکه امسال نخستین سالی است که جشنواره اخته‌زغال در هیر برگزار می‌شود، گفت: این بخشداری با مشارکت جوانان و مردم روستا اقدام به برگزاری این جشنواره کرده است و امیدواریم جشنواره خوب و باشکوهی برگزار شود.

رحمتی مطرح کرد: پیش‌بینی غرفه‌هایی برای فروش محصولات کشاورزی، چند محوطه برای پارک خودروها و سرویس‌های بهداشتی از اقداماتی است که تاکنون صورت گرفته است.

این مسؤول با اشاره به این نکته که تاکنون حدود یک هزار و 200 بلیط رزرو شده است، ادامه داد: مردم محلی توان پخت حدود 3 هزار غذا را دارند و بیش از این تعداد از ظرفیت روستا خارج است.

بخشدار الموت غربی بیان کرد: دستگاهی که بیشتر از همه می‌تواند همکاری داشته باشد، پلیس است و نیاز به حضور آن به ویژه در حد فاصل شهر رازمیان تا روستای هیر ملموس‌تر است.    

رحمتی اضافه کرد: حضور دانشگاه علوم پزشکی برای افزایش نیروهای درمانگاه، آموزش و پرورش برای استفاده از مدارس رازمیان برای اسکان مسافران، راه و شهرسازی برای بهبود وضعیت شانه خاکی راه، سازمان هلال‌احمر برای برپایی چادر در راستای امدادرسانی به مسافران و محیط زیست و سازمان‌های مردم نهاد نیز برای آگاه‌سازی مردم مؤثر و ثمربخش است.

وی گفت: اداره‌ اوقاف و امور خیریه برای آماده‌سازی امامزاده‌های طول مسیر، امداد خودرو، جهاد کشاورزی، میراث فرهنگی و شورای شهر رازمیان نیز از ارگان‌هایی هستند که در برگزاری جشنواره اخته‌زغال بخشداری الموت غربی را در برگزاری این جشنواره یاری می‌کنند.

بخشدار الموت غربی بیان کرد: شهر رازمیان به عنوان شهر پشتیبان در نظر گرفته شده و امکانات آن با همکاری دستگاه‌های ذیربط قابل استفاده مسافران است.

رحمتی یادآور شد: متقاضیان می‌توانند هرگونه اطلاعات در خصوص جشنواره اخته‌زغال را فقط از طریق پایگاه اطلاع‌رسانی بخشداری الموت غربی، اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و جهادکشاورزی استان قزوین دریافت کنند.

* جشنواره اخته‌زغال دارای بهره‌برداری استانی و ملی است

مدیرکل مدیریت بحران استانداری قزوین در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در قزوین اظهار کرد: باید واقع‌بینانه به برگزاری جشنواره اخته‌زغال نگاه کرد و موضوع بسیار جدی‌تر از آن است که با چند جلسه به نتیجه رسید.

رضا گروسی ادامه داد: موضوع به شدت برای مردم جذابیت دارد و علاوه بر حجم زیاد جمعیت، مسؤولان و خبرنگاران زیادی در جلسه حاضر می‌شوند.

وی با بیان اینکه می‌توان از ظرفیت‌های مسیر جشنواره همچون امامزاده روستای فلار استفاده کرد، تصریح کرد: باید امکانات محدود منطقه را به اطلاع مردم رساند که اگر مشکلی پیش آمد حرف نگفته‌ای نمانده باشد.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری قزوین عنوان کرد: تمام دستگاه‌های استان قزوین از جمله نیروی انتظامی، راه و شهرسازی، میراث فرهنگی و غیره در این جشنواره درگیر هستند.

گروسی افزود: اگر فضا در برگزاری جشنواره بسیار باشد اقدامات بسیاری از جمله برپایی چادر، ایجاد سرویس بهداشتی و غیره انجام شدنی است ولی فیزیک جغرافیایی منطقه این امکان را نمی‌دهد.

وی یادآور شد: جشنواره اخته‌زغال دارای بهره‌برداری استانی و ملی است و مدیریت بحران استانداری قزوین نظارت صددرصدی بر اجرای این جشنواره دارد.

* یکی از منابع مهم درآمد روستاییان هیر فروش اخته‌زغال است

یکی از باغداران روستای هیر در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در قزوین اظهار کرد: سرما و گرمای زیاد موجب از بین رفتن اخته‌زغال می‌شود که البته این محصول بیشتر به سرما حساس است.

قوام امامقلی اضافه کرد: برخی سال‌ها سرمای نوروز موجب سوختن گل محصولات به ویژه اخته‌زغال شده و یکی از منابع مهم درآمد روستاییان زحمتکش که باغداری است را از بین می‌برد.

وی با بیان اینکه امسال برداشت نسبتاً خوبی از باغ‌های اخته‌زغال هیر صورت گرفته است، بیان کرد: سالانه حدود 80 تن اخته‌زغال از باغ‌های هیر برداشت می‌شود که بخشی از آن به مصرف مردم قزوین رسیده و مابقی نیز به استان‌های همجوار صادر می‌شود.

* جشنواره اخته‌زغال فرهنگ زیبای ایرانی

بنا بر این گزارش، در هر صورت با توجه به تازگی برگزاری چنین جشنواره‌ای در این روستا می‌طلبد که تمام دستگاه‌ها و نهادهای ذیربط اداری و اجرایی استان قزوین، بخشداری الموت غربی را در برگزاری هرچه بهتر و باشکوه‌تر این جشنواره یاری کنند.

مردم فهیم استان قزوین و سراسر کشور نیز همچون گذشته فرهنگ زیبای ایرانی را به معرض نمایش گذاشته و با سعه صدر و شکیبایی مسؤولان ذیربط را در برگزاری جشنواره یاری می‌رسانند.

انتهای پیام/77027/ج40/