شناسهٔ خبر: 15021140 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: قدس آنلاین | لینک خبر

گفت وگو با سه بانوی موفق آستان قدس رضوی به بهانه کنگره جهانی گوهرشاد

بانوان ایرانی می‌توانند

در حریم آسمانی شمس‌الشموس(ع)؛ در جوار گنبد طلایی بارگاه حضرت رضا(ع)، گنبد فیروزه‌ای مسجد گوهرشاد، ما را به یاد گوهرشاد خانم، خادم نیکوکار حضرت رضا(ع) می‌اندازد. بانویی نیک‌اندیش که به نام او و به همت آستان قدس رضوی قرار است جایزه جهانی گوهرشاد به هشت بانوی نیکوکار و فعال در داخل و خارج کشور اهدا شود.

صاحب‌خبر -

به گزارش قدس آنلاین به نقل از آستان نیوز، به بهانه اهدای این جایزه ارزشمند، پای سخن سه بانوی فرهیخته و پرتکاپو در مجموعه آستان قدس رضوی می‌نشینیم و یادی می‌کنیم از بانوان ایران زمین که نه تنها ایفاگر نقش اصلی خود در کانون گرم خانواده هستند بلکه در عرصه‌های مختلف کاری، علمی و پژوهشی نیز به خوبی فعالیت می‌کنند. بانوانی که بسیاری از آن‌ها در این مجموعه بزرگ موقوفاتی مشغول به کارند و در پرتوی خورشید هشتم خستگی‌ناپذیر و با انرژی مضاعف به اقشار مختلف مردم خدمت‌رسانی می‌کنند.

خدمتی با خلوص نیت
از روزی که به جمع خادمان فرهنگی مجموعه آستان قدس رضوی پیوسته است، 20 سال می‌گذرد. دقایقش را در محیطی مملو از روزنامه، نشریه و مقاله می‌گذراند و با بوی کاغذ آشنایی دیرینه‌ای دارد. طاهره مهاجرزاده؛ سرپرست گروه مطبوعات سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی است. کارشناس کتابداری و اطلاع‌رسانی که 18 سال است در حوزه مطبوعات فعالیت می‌کند. بانویی فعال که با وجود آنکه مسئولیت‌ها و نقش‌های متعددی در محیط کار و منزل دارد، اما به فعالیت‌های پژوهشی بسیاری نیز پرداخته است چنانچه تاکنون 9 جلد کتاب به کوشش او منتشر شده است. آثاری همچون کتاب دو جلدی «مقاله‌نامه امام رضا(ع)» که به عنوان یک منبع مرجع، در دسترس پژوهشگران قرار دارد.
وی بیان می‌کند: «یک انسان متعهد در هر مکانی که باشد موظف است به خوبی کار کند. اما فعالیت در این مجموعه‌ منتسب به حضرت رضا(ع) از این نظر متفاوت است که کار فرد در جایگاه خودش به درستی باقی می‌ماند. از طرف دیگر، تمامی افراد با خلوص نیتی خاص و متعهدانه‌تر به خدمت می‌پردازند.» در ادامه مهاجرزاده به نگاه ویژه مردم به این مجموعه اشاره می‌کند و در لابه‌لای سخنانش از لحظاتی می‌‌گوید که شیفتگان امام هشتم(ع) از مجموعه‌های ارزشمند مطبوعات خود گذشتند و آن‌ها را وقف آستان ملکوتی این امام همام کردند.
 از سیدفرید قاسمی؛ حافظه مطبوعات ایران تا دیگر خیراندیشان که در غنی‌سازی آرشیو مطبوعات مدیریت امور مطبوعات و اسناد آستان قدس رضوی نقش اثرگذاری داشته‌اند. وی ادامه می‌دهد: «خدا انسان را چه زن باشد و چه مرد، بسیار توانا آفریده است و او به شکرگزاری این توانایی‌ها، باید تمام توان و قدرتش را بکار ببندد و کارش را کامل و درست انجام دهد. بی‌شک این فعالیت‌ها از نگاه تیزبین مسئولان نیز پنهان نمی‌ماند.» طاهره مهاجرزاده از علایق و انگیزه‌های درونی و روحیه پیگیری‌ا‌ش؛ از بهره‌گیری از خرد جمعی و همکاری خوب کارکنانش در گروه مطبوعات آستان قدس رضوی می‌گوید.
او خطاب به بانوان مسلمان می‌گوید: «هیچ‌گاه توانایی‌های خود را دست‌کم نگیرید. همان‌طور که به طور غریزی می‌توانیم در خانواده نقش خود را به خوبی ایفا کنیم در محیط کار نیز می‌توانیم پیشرفت و رشد کنیم. البته عوامل جانبی که ممکن است برای بانوان محدودیت ایجاد کند را نباید نادیده گرفت. در واقع خانم‌ها نسبت به همکاران مرد خود، انرژی بیشتری صرف می‌کنند که این امر باید ارج‌گذاری شود تا این قشر اثرگذار جامعه نیز با دلگرمی بیشتری به فعالیت خود ادامه دهند.»

خادم سپیدپوش
از بخش نوزادان بیمارستان رضوی، فعالیت خود را در مجموعه آستان قدس رضوی به عنوان پرستار شروع کرد. درست از سال 1384 که بیمارستان افتتاح شد و در سال‌های بعد در سمت‌هایی چون سوپروایزر آموزشی بیمارستان رضوی و رابط اعتباربخشی بیمارستان با دانشگاه علوم پزشکی و... در حوزه بهداشت و درمان به ادامه خدمت پرداخت تا اینکه چندی پیش مدیر پرستاری این بیمارستان فوق تخصصی شد. مهسا ابریشمی، متولد 1357 و فارغ‌التحصیل کارشناسی پرستاری و کارشناسی ارشد مدیریت است. او از بیماران این بیمارستان به عنوان زائران و مجاوران بارگاه امام رضا(ع) نام می‌برد و در طول خدمتش، تمام تلاش خود را به کار بسته تا به خوبی پذیرای میهمانان دردمند این آستان ملکوتی باشد.
خودش را خادم امام هشتم(ع) می‌داند و از انجام وظیفه در این بیمارستان که وابسته به بارگاه مطهر امام هشتم(ع) است، احساس خرسندی می‌کند. ابریشمی از دعای خیر بیماران می‌گوید که در زندگی‌اش به روشنی نمود داشته است. به گفته او، پیشرفت و موفقیت‌هایش به خواست خدا و نتیجه حمایت‌های فراوان همسر و خانواده‌اش بوده است.
در حقیقت دعای خیر مردم و والدینش، بدرقه راه او در این مسیر بوده است. مسیری که خاطرات بسیاری از آن در ذهنش نقش بسته است. به طور نمونه برایمان از روزی می‌گوید که خانواده‌ای نگران، دختر بیمارشان را به بیمارستان رضوی آورده بودند. پدر و مادری که یکی از فرزندانشان فوت کرده بود و به دلیل عدم بضاعت مالی، نزدیک بود فرزند دیگرشان را نیز از دست بدهند، اما با حمایت تولیت آستان قدس رضوی و رئیس بیمارستان رضوی، این کودک رایگان بستری شد و تحت درمان قرار گرفت. حضرت فاطمه(س) و حضرت زینب کبری(س)، الگوهای این بانوی فرهیخته در زندگی هستند.
او درباره عوامل موفقیت بانوان ایرانی بیان می‌کند: «به نظر من، موفقیت انسان به جنسیت او ربطی ندارد. بلکه به میزان تلاش و توکل او به خدا و ائمه اطهار(ع) وابسته است. یک زن مسلمان همان‌طور که به وظایف خود در خانه و خانواده‌ می‌پردازد، می‌تواند پله‌های ترقی را نیز طی کند و جایگاه خود را به دست آورد. به طور مثال در دوران دفاع مقدس، زنان پرستار بسیاری در کنار ایفای نقش خود به عنوان همسر و مادر، در جبهه‌ها نیز خدمت می‌کردند.»

افتخاری بزرگ
جوان است و پرانرژی. از سال 1387، فعالیت خود را در هیئت علمی دانشگاه بین‌المللی امام رضا(ع) آغاز کرده است. کار کردن در دانشگاهی مزین به نام حضرت رضا(ع) را مایه افتخار می‌داند و از احساس شعف درونی‌اش می‌گوید. منیره هوشمند، متولد 1361 و فارغ‌التحصیل دکتری برق است که از سال 1390 تاکنون به عنوان مدیر مرکز آموزش‌های الکترونیکی(مجازی) دانشگاه امام رضا(ع) در حوزه آموزشی مجموعه آستان قدس رضوی فعالیت می‌کند. به گفته او فعالیت در مجموعه‌ای منتسب به حضرت رضا(ع)، تعهد و مسئولیت بیشتری می‌طلبد و باید بسیار مراقب رفتار و عملکرد خود باشیم. زیرا نام امام رضا(ع) در این میان مطرح است.
منیره هوشمند لطف خدا، پشتکار خود و بستر خانوادگی خوب را عوامل موفقیتش در زندگی می‌داند. این بانوی اهل علم و پژوهش، از نگاه و توجه استادان دانشگاه‌های دیگر نسبت به این دانشگاه که در زیر چتر حمایت بارگاه مطهر رضوی فعالیت می‌کند، می‌گوید. او دفتر خاطراتش را ورق می‌زند و از روزهایی می‌گوید که استادان تهرانی همکار در آموزش‌های مجازی این دانشگاه، با وجود مشغله بسیار، با خوشحالی به مشهد آمدند و پس از ارائه آموزش‌های مورد نظر، به زیارت حضرت رضا(ع) مشرف شدند. او حتی از استادی صحبت می‌کند که پس از تولید محتوا برای بخش مجازی دانشگاه، هیچ حق‌الزحمه‌ای دریافت نکرد و آن را هدیه‌ای دانست به معین‌الضعفا و مرکز آموزشی که منسوب به نام این امام بزرگوار است.
منیره هوشمند با اشاره به آموزش‌های مجازی دانشگاه بین‌المللی امام رضا(ع) از امکانات و خدمات آموزشی که امروزه برای تحصیل و پیشرفت بانوان در کشور وجود دارد، می‌گوید. او بیان می‌کند: «ممکن است بانوان ایرانی به دلیل عوامل مختلف همچون مادر بودن، فرصت حضور در کلاس‌های دانشگاه را نداشته باشند. اما این عوامل مانع رشد و ترقی آن‌ها نمی‌شود. در حال حاضر آموزش‌های مجازی امکان تحصیل بانوان را حتی در محیط منزل فراهم کرده است.
از طرف دیگر، تفکیک جنسیتی در دانشگاه‌ امام رضا(ع) و ارائه خدمات آن در دو پردیس جداگانه، محیط کاملاً سالم و خوبی را برای تحصیل بانوان ایجاد کرده است. به عبارتی در شرایط کنونی، بانوان ایرانی می‌توانند از بسترهای آموزشی سالم و آرامی که برای آن‌ها در جامعه مهیا شده، استفاده کنند و در کنار انجام وظایف خود به عنوان همسر و مادر، به ادامه تحصیل نیز بپردازند.»