آیت الله صادق آملی لاریجانی روز چهارشنبه در نخستین همایش صیانت از وقف با رویکرد تثبیت مالکیت موقوفات و اراضی ملی در مجتمع فرهنگی، رفاهی میلاد مشهد افزود: ذائقه برخی متولیان در این سازمان ها به گونه ای است که به حقوق مردم تجاوز کرده و آنان را دچار مشکل می کنند و سند مالکیت به گونه ای صادر می شود که مردم متصرف کننده آن زمین به شمار می روند.
وی تاکید کرد : سازمان ها باید در این زمینه چاره اندیشی کنند تا حقوق مردم تضییع نشود و سند مالکیت برای تمام زمین های موقوفی و ملی در کشور سریعتر صادر شود.
وی افزود: مساله تضییع حقوق مردم بیشتر در بحث زمین های منابع طبیعی در کشور روی می دهد زیرا در مواردی سند ملی برای زمینی صادر می شود که کشاورز یا باغدار و دامدار در آن زمین ها دارای مستثنیات است و بعد از بروز مشکل وی ناچار می شود کار و زندگی خود را رها کرده و پیگیر حق و حقوق خود شود.
وی ادامه داد : مشکلات مربوط به زمین های مورد اختلاف بین سازمان اوقاف و امور خیریه و جنگلها در وسعتی حدود 200 هزار هکتار است و باید هر چه سریعتر این موضوع حل و فصل شده و به دستگاه قضا کشیده نشود.
آیت الله آملی لاریجانی افزود: مساله تضییع حقوق مردم در این مورد بیشتر در بحث زمین های منابع طبیعی روی می دهد زیرا در مواردی سند ملی برای زمینی صادر می شود که کشاورز یا باغدار و دامدار در آن زمین ها دارای مستثنیات با سابقه 200 ساله است و بعد از اعلام آن مبنی بر اراضی ملی، وی ناچار می شود کار و زندگی خود را رها کرده و پیگیر حق و حقوق خود شود.
وی بیان کرد: در مورد اراضی موقوفی هم سازمان اوقاف باید توجه داشته باشد در مورد اراضی که وقف بودن آنها محرز نیست و فقط گفته می شود زمین مورد نظر وقف است، اصرار نکند که آن را وقف اعلام نماید.
رییس قوه قضاییه تاکید کرد : سازمان های مزبور باید در این زمینه چاره اندیشی کنند تا هم از تصرفات افراد نسبت به اراضی ملی و موقوفی جلوگیری شود و هم از طرف دیگر حقوق مردم تضییع نشود.
* وقف، انفاق و برنامه موثر برای باقیات و صالحات
وی گفت: آنچه اثرش در آخرت برای انسان باقی می ماند و اجر بسیار دارد، اول وقف، دوم انفاق و سوم ارائه برنامه ای موثر از سوی فرد که مردم از برکات آن تا سالها بهره گیرند، می باشد.
آیت الله لاریجانی افزود: همایش صیانت از وقف فرصت مغتنمی برای سازمان های مرتبط با حفاظت از اراضی ملی و موقوفی است تا ضمن تبادل نظر در مورد تثبیت مالکیت اراضی نسبت به تسریع در سنددار کردن آنها اقدام کنند.
وی اظهار کرد: وقف نهادی است که مختص دین اسلام نیست اما ائمه معصومین (ع) بر انجام آن و پاسداری از موقوفات و همچنین تاثیرات مثبت آن بر زندگی مردم تاکید زیادی کرده اند.
وی بیان کرد: وقف به معنای صدقه و یک امر عبادی است که نخستین اثر آن بر زندگی خود فرد واقف می باشد.
* لزوم افزایش موقوفات در مورد پیشبرد علم
رئیس قوه قضاییه گفت: از آنجا که اثر وقف تا مدتها باقی می ماند، یک منبع اقتصادی قابل توجه و دائمی است بویژه وقف در پیشبرد علم و توسعه مراکز علمی بسیار موثر می باشد.
لاریجانی افزود: اگر وقف در مورد ترویج علوم و توسعه مراکز آموزشی انجام گیرد برنامه ریزی در این بخش همیشه متکی به بودجه دولت نخواهد بود و پیشرفت در این بخش سریعتر ممکن می شود.
وی بیان کرد: سازمان اوقاف و امور خیریه دو وظیفه مهم صیانت از وقف و نظارت بر اوقاف را برعهده دارد که کار خیر بسیار ارزشمندی است.
وی تصرف اراضی موقوفی در استان های مختلف را از جمله مشکلات این بخش برشمرد و گفت: سازمان اوقاف باید نسبت به آزادسازی اراضی تصرفی هر چه زودتر اقدام کند و دستگاه قضا در این زمینه از هیچ کمکی مضایقه نمی کند.
*لزوم همکاری دستگاه های اجرایی برای سنددار کردن 50 درصد باقیمانده از اراضی موقوفی
رئیس قوه قضائیه گفت: سنددار کردن 50 درصد باقیمانده اراضی موقوفی در کشور نیازمند همکاری همه دستگاه های اجرایی است تا سازمان اوقاف و امور خیریه در برابر کسانی که به اراضی موقوفی دست درازی می کنند، قدرت عمل بیشتری داشته باشد.
لاریجانی افزود: رفع اختلاف بین دو سازمان منابع طبیعی و سازمان اوقاف درباره شماری از اراضی از طریق انعقاد تفاهم نامه یک مدل موفق برای رسیدگی به امور مشابه است، تا این مسائل به دستگلاه قضا سرازیر نشده و باب مفسده ها باز نشود.
وی بیان کرد: از زمان های قدیم دست اندازی بر اوقاف زیاد بوده است و سازمان اوقاف به همراهی سازمان ثبت اسناد باید آنچه در توان دارند برای جلوگیری از دست اندازی به زمین های موقوفی، به کار گیرند.
*برخی استدلال های سازمان بازرسی در مورد اراضی درست نیست
رئیس قوه قضائیه گفت: روز گذشته نامه ای را رئیس سازمان بازرسی به وزیر جهاد کشاورزی ارجاع داد که در آن برخی اعتراض ها و استدلال ها درباره اراضی موقوفی درست نبود.
لاریجانی افزود: سازمان بازرسی استدلال کرده که 'چرا سند وقفی را نخواستید به شهادت معتمدین محلی برسانید'؛ که این حرف از عجایب است، خیلی از اوقاف سند دست نوشت ندارند اما خیلی از افراد شهادت به وقف آن می دهند.
وی بیان کرد: این حرف نادرستی است که گفته شود هر وقفی برای اثبات آن باید سنددار باشد.
وی اظهار کرد: سازمان بازرسی وظیفه خود را انجام می دهد اما سازمان جنگلها و منابع طبیعی نیز نباید در این زمینه کوتاه بیاید و باید در مورد تعیین تکلیف 200 هزار هکتار باقیمانده مورد اختلاف با سازمان اوقاف با دقت کار کارشناسی خود را انجام دهد.
*سیستم کاداستر اقدام بسیار مهم برای تثبیت مالکیت و رفع تعارضات
رئیس قوه قضائیه گفت: سازمان ثبت اسناد و املاک به رغم کمبود اعتبارات و عدم تکمیل زیرساخت های لازم، فناوریهای جدید را پیگیری کرد و تصویربرداری و اسکن کردن اسنادی که بعضا یکصد سال در این سازمان گردآوری شده بود را انجام داد.
لاریجانی اظهار کرد: راه اندازی سیستم کاداستر برای ثبت الکترونیکی اسناد اقدام بزرگی است که مانع از بروز بسیاری از مفسده ها می شود زیرا در ثبت دستی اسناد؛ از آنجا که اطلاعات به جای دیگر منتقل نمی شود، اقدامات خلافی بعضا از سوی دفاتر اسناد رسمی و یا دفاتر ثبت انجام می گیرد که باید مانع از انجام آن شد.
وی بیان کرد: راه اندازی سیستم کاداستر اقدام بسیار بزرگی بود که برای اجرای آن باید همه دستگاه های اجرایی همکاری نموده و مستندات مالکیت های خود را به سازمان ثبت اسناد تحویل دهند که متاسفانه برخی دستگاه ها در انجام وظیفه قانونی خود کوتاهی کرده اند.
آیت الله لاریجانی اظهار کرد: سیستم کاداستری فرصتی بسیار مغتنم برای کشف تعارضات و واگذاری اطلاعات گسترده از روی نقشه برای مدیران است اما کاداستر دعاوی حقوقی را حل نمی کند بلکه ظاهرکننده این دعاوی است.
وی گفت: نقشه کاداستری مشکلات و تعارضات مربوط به اراضی را به طور کامل محرز می کند لذا این طرح یک اقدام بسیار مهم برای تثبیت مالکیت و رفع تعارضات است.
رئیس قوه قضائیه از دولت خواست بودجه کافی در اختیار سازمان ثبت اسناد و املاک کشور قرار دهد تا سیستم کاداستری را به طور کامل به اجرا درآورد.
آیت الله لاریجانی همچنین از وزارت جهاد کشاورزی و وزارت نیرو خواست در مورد بستر رودخانه ها و ... با سازمان حفاظت محیط زیست همکاری خوبی را داشته باشند تا پاره ای از پرونده ها بی مورد به دستگاه قضا ارسال نشود.
وی تاکید کرد: باید دستگاه های اجرایی و نظارتی متولی به موقع به سراغ تخلفات بروند و از حریم اراضی، بستر رودخانه ها و .... حفاظت کرده تا مسائل تصرفات آنها به دستگاه قضا کشیده نشود.
وی در ارتباط با موضوع مربوط به اختلاف درباره اراضی جنگلی شش هزار هکتاری بین سازمان اوقاف و سازمان جنگلها گفت: جنگل یا مرتع وقف نمی شود زیرا ماده نیستند که قابل وقف یا احیا باشند، لذا باید بررسی شود که چرا اراضی جنگی مزبور وقف اعلام شده است.
رئیس قوه قضائیه اظهار کرد: سازمان های متولی بویژه سازمان منابع طبیعی در مورد پایش وضعیت اراضی دائما در تماس با دستگاه قضا باشند و نگذارند موردی بروز پیدا کند.
7489/1906
رئیس قوه قضاییه:
حقوق مردم در وقف و زمین های منابع طبیعی نباید تضییع شود
مشهد - ایرنا - رئیس قوه قضاییه گفت: متولیان در سازمان های اوقاف و امور خیریه ، سازمان جنگل ها و منابع طبیعی در صدور سند برای تعیین حریم زمین های وقفی و ملی حقوق مردم را تضییع نکنند.
صاحبخبر -