شناسهٔ خبر: 15009292 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

خانه سالمندان؛ سرای تنهایی

کرمانشاه- ایرنا- هم اکنون 700 سالمند در خانه و مراکز سالمندان استان کرمانشاه نگهداری می شوند، در حالی که برخی خانواده ها پس از واسپاری سالمندان به این مراکز، از ملاقات آنان خودداری و آنان را در سرای تنهایی رها می کنند.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار ایرنا، استان کرمانشاه با 2 میلیون نفر جمعیت و داشتن بیش از 165 هزار سالمند دارای رتبه دوازدهم کشوری است که این میزان نشان دهنده افزایش جمعیت سالمندی و اهمیت چگونگی ارتباط صحیح با آنان است.
جمعیتی که رو به سالمندی می رود در اکثر مواقع با برچسب هایی همچون ناتوانی از انجام امور شخصی، توسط دیگران خطاب می شوند که این امر در نهایت موجب انزوا و گوشه گیری سالمندان و سالخوردگان می شود.
بدیهی است که نباید به سالمند تنها از مقوله ناتوان شدن جسم، نگاه کرد بلکه برخورد با سالمند باید با احترام و رعایت ارزش ها همراه باشد.
بهزیستی استان کرمانشاه در راستای اهداف سازمان، مبنی بر ارایه خدمات به سالمندان بالای 60 سال سن، که دارای مشکلات خاص مراقبتی، بدسرپرستی و یا مجهول الهویه هستند در قالب مراکز شبانه روزی و روزانه ارایه خدمت می کند.
با این حال ارایه آموزش های صحیح در زمینه چگونگی برخورد با سالمند و همچنین مهیا کردن رفاه و آسایش آنان برای حضور در اجتماع، علاوه براینکه موجب حفظ عزت و احترام سالمندان می شود از واسپاری و افزایش جمعیت آنان در مراکز سالمندان می کاهد.

**سالمند حمایت خانواده و اجتماع را می خواهد
در همین راستا یک جامعه شناس و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی کرمانشاه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، به بررسی نحوه ارتباط و هم افزایی صحیح با سالمندان پرداخت.
علیرضا قاسمی با بیان اینکه براساس آمارها و ارقام ها، شاهد افزایش جمعیت سالمندی هستیم گفت: سزاوار است نیازهای سالمندان به درستی شناخته شود و علاوه براین برای رفاه حال بیشتر، در تردد و امور شهری سالمندان برنامه ریزی مطلوبی انجام شود.
وی با بیان اینکه در اکثر مواقع در فضای فرهنگی استان در زمینه برخورد با سالمندان، احترام و ارزش خوبی دیده شده اظهار کرد: در استان ما بسیاری از خانواده ها با سالمندان خود، در زیر یک سقف زندگی می کنند ولی با توجه به تغییر جامعه و نیازها شاهد ناتوان شدن و تغییر وضعیت سالمندی و در مقابل افزایش مشکلات اقتصادی و یا کاهش میزان صبر و بردباری در برخی از جوانان هستیم.
این استاد دانشگاه معتقد است، ارتباط با سالمند باید با حفظ ارزش و احترام به آنان همراه باشد و نباید نگرش تحقیرآمیز و یا ارتباط ترحم آمیزی در این برخورد وجود داشته باشد که نیازمند آگاهی بخشی بیشتر به جوانان هستیم.
این جامعه شناس اضافه کرد: سالمندان در روزگار جوانی ارج و قربی داشته و بسیاری از آنان در امور خانوادگی و اجتماعی از تصمیم گیرندگان اصلی بوده اند و باید تلاش شود که این ارزش در روزگار پیری آنان حفظ شود.
وی با بیان اینکه سالمندان زن بیش از دیگر سالمندان نیازمند حمایت های خانوادگی و اجتماعی هستند ادامه داد: هنگامی که حمایت رسمی از سالمندان دیده شود وقتی افراد به سن سالمندی برسند آسوده خاطر می شوند که از نظر بیمه و تامین اقتصادی نیز مورد حمایت قانون قرار خواهند گرفت.
قاسمی تصریح کرد: از سوی دیگر لازم است در امور شهری بوستان های سبز و فضاهایی برای تردد و عبور و مرور راحت سالمندان در نظر گرفته شود.
قاسمی افزود: ایجاد مجموعه ای از فضاها و بسترهای اجتماعی برای سالمندان، بی درنگ نگاه انسانی، ارزشی و احترام آمیزی برای سالمندان ایجاد می کند.

**نگه داری 700 سالمند در مراکز سالمندان استان کرمانشاه
در ادامه مدیرکل بهزیستی استان کرمانشاه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، از نگهداری 700 سالمند در مراکز سالمندان استان خبر داد و افزود: این مراکز به سه مرکز نگهداری، جامع و روزانه تقسیم می شود.
امید قادری با بیان اینکه سه مرکز نگهداری سالمندان در استان وجود دارد گفت: این مراکز به ارایه خدمات مراقبتی، پزشکی، نگهداری، پرستاری، توانپزشکی، روانشناسی، مددکاری و تغذیه می پردازند.
وی ادامه داد: یک مرکز جامع سالمندان با ارایه خدمات نگهداری و ویزیت در منزل و همچنین چهار مرکز روزانه در استان وجود دارد.
وی اظهار کرد: بدیهی است سایر سالمندان که توانایی تحرک و حضور در جامعه را دارند با هدف ایجاد نشاط اجتماعی و کاهش انزوا و همچنین غنی سازی اوقات فراغت در مراکز روزانه سالمندان نگهداری می شوند.
قادری ادامه داد: در مراکز روزانه سالمندان برنامه هایی از قبیل آموزشی، پزشکی، پرستاری، روانشناسی و مشاوره، مددکاری، کلاس های هنری، ورزشی، فرهنگی، اردوهای تفریحی و غیره برگزار می شود.

**سالمندان در مراکز استان دلتنگ و بیقرارند
قادری به پاره ای از مشکلات و کمبودها در ارتباط با سالمندان اشاره کرد و افزود: مهم ترین کمبود سالمندان در بخش روحی و روانی است چرا که برخی از خانواده ها پس از واسپاریی مددجو به مراکز از مراجعه و ملاقات با سالمند خودداری می کنند.
قادری ادامه داد: از همین رو سالمندان همیشه دلتنگ، منتظر و بیقرارند که آن هم خود موجبات افسردگی آنان را در پی دارد.
مدیرکل بهزیستی استان کرمانشاه، از محدودیت مشارکت های مردمی به عنوان مشکل دیگر یاد کرد و در خصوص شرایط برخورداری از مراکز سالمندی گفت: مراجعه حضوری به مراکز خصوصی تحت نظارت، به صورت آزاد با انعقاد قرارداد میان مرکز و فرد سپارنده سالمند به عنوان طرف قرارداد یک نمونه این شرایط است.
قادری از ارجاع سالمند از سوی مراکز انتظامی، قضایی و درمانی و هم چنین مراجعه به سازمان بهزیستی و تشکیل پرونده و سپس برخورداری از سهم یارانه سازمان و مشارکت خانواده به عنوان نمونه ای دیگر از شرایط برخورداری از مراکز سالمندی یاد کرد.
گزارش از زهره کریم زاده
7460/8066