شناسهٔ خبر: 15007666 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: نصر-قدیمی | لینک خبر

گزارش/

خط سوم؛ راهی نو برای اعتلای فرهنگ و ادب آذربایجان

نصر: در وانفسایی که تشکل های فرهنگی و هنری در تبریز چندان پایدار نبوده و هرکدام به دلایل مختلف به حاشیه رانده می شوند، جشن یکسالگی نشست های ادبی خط سوم از ترسیم راهی نو برای یک حرکت ماندگار فرهنگی در این کهن شهر نوید داده است.

صاحب‌خبر -

به گزارش نصر، نشست ادبی خط سوم به ابتکار سه تن از شعرای جوان تبریزی به نام های صالح سجادی، مرتضی طوسی و جاوید سیفی از سال گذشته با هدف ارتقای سطح ادبی شعرای جوان و شناساندن چهره های جدید و ایجاد پایگاه شعر "بی دروغ و بی نقاب" در تبریز راه اندازی شد.

این نشست همینک در همین مدت زمان اندک چنان جای پایی باز کرده که بزرگان شعر و ادب آذربایجان در جلسات آن به صورت منظم حضور یافته و ضمن ارائه آثار جدید خود، راهنمایی های لازم را به شعرای جوان ارائه می دهند.

لزوم حضور اهالی فرهنگ و هنر در تصمیمات کلان

سید قاسم ناظمی، نویسنده و شاعر و نخستین مدیرعامل سازمان فرهنگي هنري شهرداري تبريز در این جلسه ضمن تاکید بر اهمیت راه اندازی تشکل های غیردولتی در حوزه فرهنگ و هنر گفت: بدون دخالت دادن اهالي فرهنگ و هنر در تصميم گيري و اجرا، كار ماندگاري اتفاق نخواهد افتاد و شهر شاهد جرياني فعال و پوينده در اين حوزه نخواهد بود.

وی یادآور شد: راه اندازی تشکل های مردمی و نیز ايجاد فضاي رقابتي در بین آنها، موجب مشاركت تاثیرگذار هنرمندان در رویدادهای فرهنگی،؛ هنری و ادبی می شود.

ناظمی با اشاره به تعطیلی خانه های ادبی و هنری در سازمان فرهنگی هنری شهرداری تبریز در سالهای پس از مسئولیت وی گفت: متاسفانه اين پايان همه اتفاقات فرهنگي در ديار ماست! وقتي مديران جديد از راه مي رسند تنها كاري را كه خوب بلدند تعطيلي برنامه هاي قبلي است، در حالي كه تاثير برنامه هاي فرهنگي و هنري در استمرار آن است.

وی یادآور شد: خط سوم قريب به يك دهه در ذهن شاعران و علاقمندان شعر به خاطره تبديل شد تا اين كه سال گذشته اين نام در هييت يك نشست ادبي هفتگي دوباره سربرآورد و هفته اي كه گذشت يكسالگي اش را جشن گرفت. من توفيق داشتم كه در يكسالگي اين نهال نوپاي ادبي شركت كنم و در شادي شاعران آذربايجاني شريك باشم.

حضور موثر جوانان رمز موفقیت خط سوم

دکتر صمد رحمانی، نویسنده و مدرس ادبیات دانشگاه های تبریز نیز در این جلسه، تداوم و موفقیت نشست های خط سوم را در جمع کردن جوانان و استمرار آن دانست.

وی با تاکید بر اینکه نقش انجمن ها در توسعه فرهنگ و ادب بسیار بیشتر از مراکز دانشگاهی است گفت: به عنوان مثال، علی آقا واحد دو کلاس سواد داشت و با اینکه علم عروض و قافیه را نمی دانست اما اشعارش بدون ایراد بود و این توفیق ناشی از حضور وی در محافل ادبی به دست آمده است.

دکتر رحمانی اظهار داشت: محافل خودجوش تخصصی ادبی بهترین آکادمی آموزشی برای محل تربیت شاعران است.

هرکس برای فرهنگ کار کرده خانه اش خراب شده است!

استاد ایوب شهبازی، شاعر و رئیس انجمن ادبی تبریز نیز ضمن تقدیر از برگزار کنندگان نشست ادبی خط سوم گفت: در شهری که هرکس برای فرهنگ کار کرده، خانه اش خراب شده، تلاش برای برگزاری نشست های ادبی قابل تقدیر است.

وی با اشاره به گلایه ی شهریار در برهه ای از زندگی خود که می گفت کمکم کنید تا ادبیاتتان را ارتقا دهم گفت: متاسفانه فضای جامعه بطوری است که مسئولان ما به نخبگان توجه نکرده و بسیاری از آنها از گردونه خارج شده اند.

استاد شهبازی با بیان اینکه تلاش در چنین تشکل هایی 40 درصد از وقت و انرژی آدمی را می گیرد گفت: باید قدردان جوانانی بود که در راستای حفاظت از هویت خود تلاش کرده و از وقت و زندگی خود در این راه می گذرند.

حضور دولت در عرصه فرهنگ کار را خراب می کند

مدیرعامل سازمان فرهنگی هنری شهرداری تبریز نیز در این جلسه با بیان اینکه هرجا بخش دولتی وارد برنامه های فرهنگی شده کار را خراب کرده است گفت: نشست هایی مانند خط سوم نشان می دهد کار را باید به اهل خود واگذار کرد.

وی گفت: خط سوم درحالی به یکسالگی خود رسید که ما نقشی در برگزاری آن نداشتیم.

آذرنیا با بیان اینکه خط سوم به یک برند در حوزه فرهنگ و ادب تبدیل شده است گفت: امروز اثرات این نشست در تمام محافل ادبی رد پای خود را گذاشته است.

مدیرعامل سازمان فرهنگی هنری شهرداری تبریز با اشاره به کمبود نیروهای متخصص در حوزه فرهنگ و هنر اذعان داشت، تشکیل چنین جلساتی است که به نیروپروری در این حوزه پرداخته و می تواند مدیران و تصمیم سازان آینده را تربیت کند.

وی در ادامه سخنان خود از چنددستگی در بین اهالی فرهنگ و هنر استان گلایه کرد و گفت: امروز شاهد نفاق در بدنه هنر تبریز هستیم.

آذرنیا در عین حال یادآور شد: این تشکلات اختلافات را به حداقل می رساند.

تعامل ادبیات در سیاست، عامل ارتقای اخلاق سیاسی

دکتر غدیر گلکاریان، استاد ادبیات و همچنین علوم سیاسی دانشگاه قبرس، تعامل ادبیات و علم سیاست را باعث تقویت اخلاق سیاسی دانست.

وی که به عنوان مهمان ویژه ی جشن تولد یکسالگی نشست های ادبی خط سوم حضور یافته بود افزود: در کشورهای توسعه یافته حضور ادبیات در عرصه سیاست جا افتاده و مسئولان سیاسی نیز ادبیات سیاسی را به خوبی درک می کنند.

دکتر گلکاریان یادآور شد: امروز برخی موضع گیری های ناشیانه از سوی مسئولان ناشی از ضعف ادبیات بوده و حتی منجر به زیر پا گذاشتن اخلاق سیاسی می شود.

این استاد علوم سیاسی دانشگاه قبرس با بیان اینکه برگزاری نشست های ادبی غیردولتی مانند خط سوم باعث ارتقای جایگاه ادبیات می شود تاکید کرد: امروز ملت هایی که دارای ادبیات سیاسی قوی هستند در جهان حضور موفقی دارند.

وی اظهار داشت: اگر سیاست ورود ادبیات به این عرصه را قبول کند، داشته هایمان را قالب داده و شاعران و نویسندگان به زبان گویای جامعه بدل می شوند.

این استاد ادبیات و علوم سیاسی همچنین با تاکید بر اینکه خطوط قرمز در تمام دنیا وجود دارد گفت: در همه جای دنیا به ارکان جامعه احترام گذاشته شده و هرگز زیر سئوال نمی برند با اینحال می توان با سعه ی صدر، ارتباط قابل قبولی بین بطن جامعه و سیاستگذاران برقرار کرد.

گزارش از مهرداد خوشکار مقدم- خبرآنلاین

انتهای پیام/