شناسهٔ خبر: 15005313 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه تعادل | لینک خبر

افزايش نگران‌كننده تورهاي هنري نامعتبر

صاحب‌خبر -

بهنام كامراني با بيان اينكه هر اثر هنري و هر هنرمند مي‌تواند يك جاذبه توريستي ايجاد كرده و سفير فرهنگي باشد، گفت: تبادلات هنرمندان و آثار آنها بين مراكز فرهنگي ايران و خارج از كشور جزو سياست‌هاي كلان فرهنگي است كه بايد با تغيير دولت‌ها ثابت بماند اما متاسفانه در كشور اين موضوعات منسجم نبوده و بيشتر موردي است.
به گزارش ايلنا، در هنرهاي تجسمي بعضي اوقات به مشاغلي برمي‌خوريم كه اگرچه در توسعه هنرهاي تجسمي نقش دارند اما در مواردي جاه‌طلبي و فرصت‌طلبي افراد باعث ضربه‌ زدن به اين حوزه مي‌شود. يكي از اين مشاغل برگزاري تورهاي هنري و ورك‌شاپ‌هاي هنري در خارج از كشور و اعطاي سرتيفيكت يا گواهي‌نامه هنري است. اگرچه اين كار في‌نفسه به پيشرفت هنر و ارتباط جامعه هنري داخل كشور با خارج از آن كمك مي‌كند اما در برخي موارد شاهد سوءاستفاده‌هاي مالي در اين زمينه هستيم كه نه‌تنها براي هنرمند سودي ندارد، بلكه گواهي‌نامه ارائه شده توسط اين نهادها فاقد ارزش بوده و باعث ضرر مالي نيز مي‌شود.
بهنام كامراني، هنرمند نقاش و استاد دانشگاه هنر درباره برگزاري اين ورك‌شاپ‌ها و ميزان اعتبار گواهي‌نامه‌هايي كه اعطا مي‌كنند، اظهار كرد: اعتبار اين ورك‌شاپ‌ها و گواهي‌نامه‌هايي كه در پايان آن اعطا مي‌كنند بستگي به مركز ارائه‌دهنده دارد. به‌طور مثال اگر يك موزه يا مركز هنري معتبر اين كار را انجام دهد، مي‌تواند در رزومه هنرمندان جوان تاثيرگذار باشد.
او ادامه داد: اين دوره‌ها هم مانند رزيدنتي است كه در خيلي از كشورها وجود دارد. درحقيقت به تجربه هنرمند كمك مي‌كند و به انتقال تجربيات بين هنرمندان منجر مي‌شود. اساسا اين تجربه‌ها بيشتر تجربه كاري محسوب مي‌شود و قطعا مدرك آن در مراكز دانشگاهي و علمي اعتبار چنداني ندارد.
اين استاد دانشگاه با بيان اينكه گاهي از اين موضوعات سوء‌استفاده‌ مي‌شود، گفت: از آنجا كه به شمار دانشجويان هنر در‌ سال‌هاي اخير افزوده شده، ممكن است برخي از موسسات به دنبال سودآوري‌هاي مالي باشند به همين دليل مراكزي كه اين تورها را برگزار مي‌كنند، بايد شناسايي شوند. به عقيده من جايي كه دانشجو را دعوت مي‌كند، بايد سايت معتبري داشته باشد يا سرتيفيكت و گواهي‌نامه مشخصي داشته باشد. البته بايد مواظب بود؛ چراكه اين موضوع مي‌تواند تنها جنبه‌هاي سودآورانه‌ براي برگزاركننده داشته باشد.
او به تبادل هنرمند بين برخي از موسسات، مراكز و موزه‌ها با مراكز هنري در خارج از كشور اشاره كرد و گفت: درحقيقت تبادلات فرهنگي و هنري از برنامه‌ها و سياست‌هاي اين مراكز است و بودجه‌هايي براي اين امر تخصيص مي‌دهند كه در پايان اين دوره‌ها گواهي‌نامه‌هايي به افراد مي‌دهند.
كامراني با تاكيد بر اينكه اعتبار اين گواهي‌نامه‌ها ارزش هنري ندارد، گفت: اين سرتيفيكت‌ها و گواهي‌نامه‌ها بيشتر جنبه تجربي دارد. معتقدم هر گالري فعالي بايد زمينه تبادل آثار هنرمند و فروش آنها به مراجع و مكان‌هاي خارج از كشور را فراهم كند، البته تا آنجا كه اطلاع دارم تبادل آثار هنري هنرمندان با مراكز هنري خارج از كشور از وظايف اصلي گالري‌داران است.

برچسب‌ها: