شناسهٔ خبر: 15005215 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه تعادل | لینک خبر

شباهت‌ها و تفاوت‌هاي پوتين و ترامپ

صاحب‌خبر -


شباهت‌هاي جالبي ميان ولاديمير پوتين، رييس‌جمهوري روسيه، و دونالد ترامپ، كانديداي جمهوري‌خواهان وجود دارد. اين شباهت‌ها فقط در حوزه روش‌هاي مديريتي نيست، بلكه در شرايطي است كه به همه گير شدن شهرت سياسي آنها منجر شده است. اما تفاوت‌هاي پوتين و ترامپ احتمالا جالب‌تر است.
در سايه انتخابات رياست‌جمهوري ايالات متحده سوءظن‌هاي بسياري نسبت به دونالد ترامپ وجود دارد از جمله اتهام ارتباط اين نامزد جنجالي جمهوري‌خواهان با كرملين. در اين ميان جالب است اگر بتوانيد تصور كنيد رابطه ولاديمير پوتين و ترامپ تا چه حد مي‌تواند موفق باشد.
اغلب رسانه‌ها پوتين و ترامپ را به لحاظ تصورات سياسي، شخصيت و استراتژي‌هاي سياسي كاملا مشابه هم به تصوير مي‌كشند. با اين حال واقعيت مي‌تواند بسيار متفاوت از آن چيزي باشد كه خبرنگاران تلاش دارند تا به تصوير بكشند.
پوتين و ترامپ قطعا هر دو شخصيت‌هاي كاريزماتيكي دارند. علاوه بر اين، هر دو عملگرا هستند. هر دو از جمله سياستمداران كاسبكاري هستند كه آماده‌اند براي رسيدن به اهداف خود معامله كنند.
هم ترامپ و هم پوتين از انتشار بيانيه‌هاي تند و تيز هيچ ابايي ندارند؛ حتي اگر افكار عمومي فكر كند كه اين بيانيه‌ها توهين آميز يا گستاخانه هستند. در حقيقت، پوتين و ترامپ به صداي بلند درباره چيزهايي صحبت مي‌كنند كه بيشتر رهبران جسارت صحبت كردن درباره اين مسائل را ندارند. پوتين تقريبا كمتر 10سال پس از سقوط اتحاد جماهير شوروي در كوران يك بحران اقتصادي براي نخستين‌بار به عنوان رييس‌جمهوري روسيه انتخاب شد. او وقتي به قدرت رسيد كه نشانه‌هاي بحران واقعي در روسيه جديد كاملا هويدا بود. به همين طريق، ترامپ يك پديده سياسي است كه محصول شرايط دوران خود در ايالات متحده است. اگر كه يك حسي مبني بر وجود بحران عميق در امريكا وجود نداشت، او هرگز نمي‌توانست به يك رهبري سياسي در اين كشور تبديل شود. به قول معروف، «شرايط راديكال نيازمند اقدامات راديكال است.» بنابراين از آن جايي كه راي‌دهندگان امريكايي تغيير مي‌خواهند آماده راي دادن به يك كانديداي ضدتشكيلاتي هستند.
براي افكار عمومي ايالات متحده، ترامپ نماينده يك تغيير قابل توجه و همچنين يك خطر جدي است. با اينكه دموكرات‌هاي بسياري مي‌گويند تمام آن چه ترامپ مي‌خواهد ايجاد ديواري در مناطق مرزي با مكزيك و مذاكره دوباره بر سر پيمان‌هاي تجاري است، اما بدترين انتظارات آنان از رياست‌جمهوري ترامپ به خطر افتادن اقتصاد جهاني است.
حال پرسش كليدي اين است كه «آيا ترامپ در مواجهه با اغلب بحران‌هاي سياسي و اقتصادي قادر است به درستي تصميم بگيرد؟» خود ترامپ به نظر مي‌رسد درباره توانايي‌اش در اين باره اطمينان دارد.
نظرات راي‌دهندگان امريكايي دو بخش است؛ بخشي از جامعه اطمينان دارند كه ترامپ يك فاجعه تمام عيار است و بخش ديگري كه معتقدند او شخص مناسب براي كرسي رياست‌جمهوري است.
هم ترامپ و هم پوتين در استراتژي‌هاي ارتباطات رسانه‌يي به دنبال احياي عظمت از دست رفته گذشته‌هاي ملي خود هستند. ترامپ وعده مي‌دهد كه «امريكا را دوباره بزرگ كند.» در حالي كه پوتين تلاش دارد تا قدرت اتحاد جماهير شوروي را دوباره احيا كند. ترامپ و پوتين، هر دو، قويا از سوي گروه‌هاي اقتصادي ـ اجتماعي بي‌كار و كم سواد حمايت مي‌شوند. راي‌دهندگان پوتين اغلب از مناطق روستايي روسيه هستند و راي‌دهندگان ترامپ نيز اغلب در ايالت‌هاي شمالي تمركز دارند. پوتين و ترامپ با آغاز فعاليت‌هاي خود بدون تجربه كار سياسي، فاقد صلاحيت‌هاي سنتي دنياي سياست هستند. پوتين يك مامور سابق ك گ ب، و ترامپ يك تاجر است.

 تفاوت‌هاي پوتين و ترامپ در چيست؟
پوتين در مقايسه با ترامپ استراتژيست بهتري است. پوتين به عنوان يك شطرنج باز حرفه‌يي در دنياي سياست در حوزه روابط عمومي مرتكب اشتباه نمي‌شود. او از برجسته كردن بيانيه‌هايي كه مي‌توانند برايش دردساز شوند خودداري مي‌كند. اما ترامپ كه به عنوان فردي بسيار حساس توصيف شده، به نظر مي‌رسد كه كاملا وابسته به نظرات و عقايد ديگران است. او يك شخصيت خودشيفته دارد. ترامپ مي‌خواهد كه تحسين همگان را برانگيزد و همه دوستش داشته باشند. به نظر مي‌رسد كه او هميشه آماده است تا براي جلب‌توجه ديگران يك بيانيه و اعلاميه ديوانه وار را قرائت كند. دقيقا به دليل همين ضعف است كه ترامپ مي‌تواند خيلي راحت تحريك شده و برانگيخته شود. بسياري نگران هستند كه ترامپ به دليل اين خلق و خوي مرتكب اشتباهات پرهزينه شود.  در مقابل، پوتين مستقل است و تلاش نمي‌كند آدم خوبي باشد. او در حالي كه مي‌تواند يك ارتباط خوب با طرف مقابل برقرار كند اما در عين حال چندان هم برايش مهم نيست كه ديگران درباره‌اش چه فكر مي‌كنند.  تفاوت ديگر ميان پوتين و ترامپ اين است كه پوتين تا پيش از رسيدن به قدرت كاملا ناشناخته بود در حالي كه ترامپ تاجر معروفي است كه نزديك به 10ميليون دنبال‌كننده در توئيتر داشته است. در مقابل پوتين از توئيتر استفاده نمي‌كند و به نظر نمي‌رسد كه به اندازه ترامپ اجتماعي باشد. او يك سياستمدار آفلاين است و به استفاده از اينترنت اطمينان ندارد و اينترنت را پروژه سازمان سيا مي‌داند. پرسش‌ها درباره ارتباط ترامپ با روسيه و كرملين از مدت‌ها پيش آغاز شده است. اين پرسش‌ها به ويژه پس از رسوايي اخير درباره حملات هكرها به سرورهاي كميته ملي حزب دموكرات كه گفته مي‌شود هكرهاي روسي نزديك به دولت روسيه در آن مشاركت داشته‌اند، بالا گرفت. در حالي كه ترامپ تاكيد دارد كه اتهام ارتباط او با روسيه فقط يك شوخي است، برخي تحليلگران سياسي معتقدند كه دوستي ترامپ با كرملين مي‌تواند در نهايت به نفع هيلاري كلينتون، نامزد حزب دموكرات، باشد.
به گزارش ديپلماسي ايراني، پوتين و ترامپ تاكنون بارها يكديگر را ستوده‌اند. حال تحليلگران سياسي به دنبال اين هستند كه در صورت پيروزي نامزد جمهوري‌خواهان در انتخابات رياست‌جمهوري اين دو رهبر سياسي تا چه اندازه به يكديگر نزديك خواهند شد؟ برخي تحليلگران در روسيه و ايالات متحده بر اين باورند كه رابطه پوتين ـ ترامپ به مراتب بهتر از رابطه پوتين ـ كلينتون خواهد بود. به اعتقاد اين دسته از كارشناسان، احتمالا منافع اقتصادي ترامپ، به عنوان يك تاجر، به همراه ساده لوحي او در دنياي سياست باعث خواهد شد كه روابط ايالات متحده ـ روسيه از طريق بازگشايي مسير مذاكرات مجددا احيا شود.
منبع:  ديپلماسي ايراني