توسعه بورس، خيال مراجع نظارتي را آسوده ميكند
بورس نه در كليات و نه در مباحث نظري هيچ مخالفي ندارد. در تمام دستگاههاي دولتي، مجلس و حتي در قوه قضاييه خيلي از مراجع نظارتي حامي بورس هستند چون معتقدند با توسعه بورسها خيال اين دستگاهها راحتتر ميشود چون نيازي نيست با رسيدگيهاي مصداقي و موردي بخواهند جلوي مشكلات را بگيرند.
مشكل بورس انرژي در سازمان بورس نيست، بلكه مشكل ما در دستگاههايي ازجمله وزارت نيرو و وزارت نفت است كه تلاش ما و اين دستگاهها رفع اين مشكلات براي ايجاد رونق هر چه بيشتر بورس انرژي است.
سيدعلي حسيني مديرعامل بورس انرژي با بيان اين مطلب به سنا، درباره ارتباط با دستگاههاي دولتي در چند سال اخير گفت: در سه سال گذشته در بورس انرژي از كمكهاي دستگاههاي دولتي برخوردار بوديم و اين نكته يك حرف حرفهيي است. به عبارتي در سه سال گذشته خيلي از ايدههايي كه در حوزه بورس انرژي مطرح بوده، عملياتي شده است.
وي با بيان اينكه هر موفقيتي از يك نقطه شروع ميشود و اين شروع در بورس انرژي با حمايت وزارت نفت، وزارت نيرو همچنين سازمان بورس انجام شده، با ذكر مثالي توضيح داد: اوراق سلف نفت كوره با همت زنگنه و جوادي اجرا شد البته اين بازار بايد عمق بيشتري پيدا كند. حسيني ادامه داد: توسعه بازار در گرو شروع است يعني اگر كالايي در بورس پذيرش نشود اساسا نميتوان دنبال حجم معاملات آن يا افزايش آن رفت. اين حركت از سالهاي گذشته آغاز شده و اكنون در مرحله عمق بخشي به بازار هستيم.
مديرعامل بورس انرژي با تاكيد بر اين نكته كه افزايش حمايتهاي دو وزارتخانه نفت و نيرو ميتواند به عمق اين بازار كمك كند، گفت: از ويژگيهاي بورسها در دنيا اين است كه هيچ كس نميتواند مزاياي آن را كتمان كند. وي با بيان اينكه بورسها مزايايي دارند كه هيچ كس نميتواند آنها را نفي كند، گفت: بورس نه در كليات و نه در مباحث نظري هيچ مخالفي ندارد. در تمام دستگاههاي دولتي، مجلس و حتي در قوه قضاييه خيلي از مراجع نظارتي حامي بورس هستند چون معتقدند با توسعه بورسها خيال اين دستگاهها راحتتر ميشود چون نيازي نيست با رسيدگيهاي مصداقي و موردي بخواهند جلوي مشكلات را بگيرند.
حسيني تاكيد كرد: خوشبختانه ما در صنعتي مشغول به فعاليت هستيم كه هيچ معارض يا مخالفي به لحاظ نظري ندارد البته به لحاظ اجرايي اصطكاك وجود دارد كه بايد دولتمردان و سياستگذاران سعي كنند ابزارهاي لازم را در جهت رسيدن به اهداف كلان اقتصادي به كار گيرند.
مديرعامل بورس انرژي با پيشنهاد اينكه بهتر است، مسوولان از ابزارهاي جهانشمول ازجمله بورس بيشتر استفاده كنند، خاطرنشان كرد: ما انتظارمان از دولت اين است كه از ساختار بورس و بازار سرمايه كه يك بازار شفاف، قانونمند، رقابتي و با نيروي انساني متخصص و جوان است درراستاي رسيدن به اهدافشان به نحو احسن استفاده كنند. وي با بيان اينكه طراحي هر ابزار در ابتداي كار دشوار است اما بعد از طراحي و نخستين انتشار به يك كار عادي و معمولي بدل ميشود، اظهار داشت: موافقت اصولي براي صندوقهاي پروژه دو سال پيش گرفته شد اما تا رسيدن به اساسنامه و اميدنامه دو سال طول كشيد.
حسيني خاطرنشان كرد: چنانچه مشكلي پيش نيايد اواخر شهريور يا اوايل مهر ماه نخستين يونيتهاي صندوق پروژه به اسم شركت مپنا منتشر ميشود و زماني كه اين كار انجام شود به يك كار عادي تبديل ميشود و ساير شركتها در صنايع مختلف چه در پتروشيمي چه در پالايشگاه و چه برق ميتوانند از طريق صندوق پروژه تامين مالي كنند. وي با يادآوري انتشار اوراق صكوك ماهان گفت: سال89 براي شركت ماهان صكوك منتشر كرديم كه منجر به خريد 10هواپيما براي اين شركت هواپيمايي در آن زمان شد درحالي كه اصلا ماهان نميدانست صكوك چيست.
اعتماد به بورس كالا جواب داد
مديرعامل شركت بازرگاني توسعه نيشكر به اقدام سريع دولت براي ارائه مجوز واردات شكر اشاره كرد و گفت: با ورود محمولههاي وارداتي به بازار و همچنين روند مطلوب توليد داخلي، قيمت در سراشيبي قرار گرفته و سرمايهگذاراني كه طي هفتههاي اخير به طمع سودهاي بادآورده وارد بازار شكر شده بودند با زيان مواجه شدهاند.
به گزارش «تعادل» با وجود اينكه التهاب و افزايش قيمت، چند هفتهيي ميهمان بازار شكر بود اما دو اقدام دولت يعني عرضه مستمر و پر حجم اين محصول در بورس كالا و ارائه مجوز واردات شكر باعث شده تا امروز بازار شكر به كلي آرام بگيرد و روند نزولي قيمتها نيز ادامه داشته باشد. عليرضا حميدي مديرعامل شركت بازرگاني توسعه نيشكر در گفتوگو با ايلنا با بيان مطلب فوق گفت: وزارت جهاد كشاورزي براي نخستين بار در زمان التهاب بازار يك محصول، از مكانيسم بورس كالا بهره برد بهطوري كه وقتي تقاضا براي شكر زياد بود، عرضههاي اين محصول در بورس را افزايش داد تا از سازوكار عرضه و تقاضا براي مديريت بازار بهره ببرد.
حميدي اظهار داشت: استفاده از ظرفيتهاي بورس كالا براي مديريت و تنظيم بازار محصولات كشاورزي ميتواند كارگشا باشد و وزير جهاد كشاورزي نيز شخصا به اين موضوع اعتقاد دارد. به اين ترتيب ميتوان رفتهرفته حجم و شمار كالاهاي كشاورزي را در بورس كالا افزايش داد تا طي سالهاي آينده علاوه بر اينكه بتوانيم پيش بيني دقيقتري از آينده بازار محصولات كشاورزي داشته باشيم، آمارهاي بخش كشاورزي نيز شفاف شود. حميدي گفت: قيمت عرضه شكر در حال حاضر در بورس كالاي ايران 2520 تومان است كه امكان رقابت تا 5درصد براي آن وجود دارد. وي در پاسخ به اين پرسش كه تاخير در تحويل شكر به خريداران از سوي بازرگاني دولتي برطرف شده است؟ گفت: شركت بازرگاني توسعه نيشكر كه در موعد مقرر شكرهاي فروخته شده را تحويل ميدهد و روند تحويل شكرهاي بازرگاني دولتي نيز به مراتب بهتر از گذشته شده و اين شركت نيز نهايت تلاش خود را در اين زمينه انجام ميدهد. مديرعامل شركت بازرگاني توسعه نيشكر به اقدام سريع دولت براي ارائه مجوز واردات شكر اشاره كرد و گفت: با ورود محمولههاي وارداتي به بازار و همچنين روند مطلوب توليد داخلي، قيمت در سراشيبي قرار گرفته و سرمايهگذاراني كه طي هفتههاي اخير به طمع سودهاي بادآورده وارد بازار شكر شده بودند با زيان مواجه شدهاند.
اخبار بورس
صاحبخبر -