شناسهٔ خبر: 15003205 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه حمایت | لینک خبر

آیت‌الله آملی لاریجانی در اجلاس سالانه بسیج اساتید کشور:

مدافعان سکولاریسم در دوران اصلاحات قانون اساسی را قبول نداشتند

صاحب‌خبر -

رییس قوه‌قضاییه گفت: بسیاری از افرادی که در دوره اصلاحات آمدند و از سکولاریسم دفاع کردند، قانون اساسی را قبول نداشتند؛ آنها می‌گویند دین یک امر فردی است و در ساحت اجتماعی باید شیوه‌های عقلانی و قانونگذاری حاکم باشد.

به گزارش میزان، آیت‌الله صادق آملی لاریجانی در هفدهمین اجلاس سالانه سازمان بسیج اساتید با عنوان «اقتصادمقاومتی در جایگاه قدرت بین‌المللی جمهوری اسلامی» در مشهد، اظهارکرد: سیاست‌های کلی ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری در باب اقتصاد مقاومتی، پیوندی است که مربوط به بحث گفتمان‌سازی مباحث اقتصادمقاومتی است.
رییس قوه‌قضاییه افزود: در بند 21 سیاست‌های کلی اقتصادمقاومتی که در بهمن ماه سال 92 ابلاغ شد، مقام معظم رهبری به تبیین و گفتمان‌سازی ابعاد اقتصادمقاومتی از دیدگاه علمی، آموزشی و رسانه‌ای اشاره داشتند و این عبارت روشن و صریح است و از سازمان بسیج که در این راستا گام بلندی برداشته است، تشکر می‌کنم.
وی ادامه داد: برخی از امور گرچه اختصاصی به بحث اقتصادمقاومتی ندارد، ولی تاثیر آن در اقتدار جمهوری اسلامی ایران، دیپلماسی کشور و اقتصادمقاومتی از  بسیاری مسائل مهم دیگر فراتر از چیزی است که به ذهن می‌رسد.
رییس دستگاه قضا اظهارکرد: شاید به نظر برسد نگاه توحیدی  که یک بحث نظری و ایمانی است، با اقتصادمقاومتی متفاوت است؛ اما این نگاه در همه شئون فردی و اجتماعی ما تاثیر فراگیر و عمیقی دارد و زندگی فردی و اجتماعی ما را دگرگون می‌کند. البته این مهم شرط و شروطی دارد و باید نگاه توحیدی را با همان عمق قرآنی بپذیریم.
آیت‌الله آملی لاریجانی، گفت: چنانچه نگاه توحیدی را با همان عمق توحیدی بپذیریم، در این صورت است که مشخص می‌شود که این نگاه در دیپلماسی، سیاست خارجی، اقتصاد و فرهنگ، زندگی و سلوک ما چه تاثیری می‌گذارد.
وی تصریح کرد: نمی‌گوییم با دیگران مذاکره نمی‌کنیم؛ بحث این است که نگاهتان به این نباشد که زندگی شما دست آنهاست و رزق‌تان را آنها می‌دهند.
رییس قوه‌قضاییه تصریح‌کرد: در اصل دوم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران که یکی از پیشرفته‌ترین و متقن‌ترین قوانین اساسی دنیاست، تصریح شده که جمهوری اسلامی ایران بر پایه ایمان است و بر این مبنا به چند مولفه اشاره شده است که از جمله آن اعتقاد و تسلیم در برابر خدای یکتا (لاالا اله الله) است.

 مخالف مذاکره با دیگران نیستیم بلکه نباید نگاهتان به دست آنها باشد
وی با تاکید بر اینکه اختصاص حاکمیت در این نظام بر تشریع خداوند است، گفت: بسیاری از افرادی که در دوره اصلاحات آمدند و از سکولاریسم دفاع کردند، قانون اساسی را قبول نداشتند؛ آنها می‌گویند دین یک امر فردی است و در ساحت اجتماعی باید شیوه‌های عقلانی و قانونگذاری حاکم باشد.
رییس دستگاه قضا افزود: همین یک بند کوچک از قانون اساسی (اصل دوم) در متن خود مضمون بسیار بالایی دارد و حد فاصل است بین کسانی که قانون اساسی را به تمامه قبول دارند یا ندارند.
آیت‌الله آملی لاریجانی افزود: مقام معظم رهبری بر نگاه توحیدی تکیه می‌کنند و به آحاد مردم این معنای قرآنی را تذکر می‌دهند که چشمانتان به بیرون نباشد و به حق تعالی اتکا کنید.
وی تصریح کرد: نمی‌گوییم با دیگران مذاکره نمی‌کنیم، بحث این است که نگاهتان به این نباشد که زندگی شما دست آنهاست و رزق‌تان را آنها می‌دهند.
آیت‌الله آملی لاریجانی با بیان اینکه براساس اصل قانون اساسی، پایه و اساس نظام سیاسی ما “لا اله الا الله” است، گفت: نگاه توحیدی واقعیتی است که زندگی فردی و اجتماعی را در ساحت‌های مختلف دگرگون می‌کند و همه قدرت‌ها و رزق‌ها از ناحیه او است و هر رزقی و هر کمالی از آن مبدا می‌آید. وی تصریح‌کرد: قرآن حق متعال را اصل حقیقت هستی می‌داند و خداوند در سوره آل عمران می‌فرماید: «تمام عزت‌ها و ذلت‌ها از ناحیه او می‌آید و سلطنت حق تعالی حقیقی است و تمام عوالم وجود که از ساحت‌ حق خلق شده است، در قبضه اوست و همه چیز به او قائم است.» رییس‌ قوه‌قضاییه ادامه داد: اگر به حق متعال توجه کردیم و او را در همه جا، حاضر و ناظر دیدیم، نگاه ما به خود، اطرافمان و امورسیاسی و اقتصادی تغییر پیدا می‌کند و در آیات قرآن به این موضوع اشاره شده است و خداوند متعال در این زمینه در قرآن هشدار می‌دهد؛ اما چرا ما در این زمینه غفلت می‌کنیم؟ نگاه توحیدی در قرآن و روایات موج می‌زند و در سوره حدید نیز خداوند می‌فرماید «هو الاول و الآخر و الظاهر و الباطن». اوست که در همه جا متجلی است. آیت‌الله آملی لاریجانی با طرح این سوال که آیا فردی که نگاه توحیدی دارد، از آمریکا و قدرت‌های استکباری می‌ترسد، اظهارکرد: امام خمینی (ره) در زمانی فرمودند: «آمریکا هیچ غلطی نمی‌تواند بکند»، این حرفِ معنادار و عزتمندانه‌ای بود. البته یک عده‌ای شاید باور نداشتند؛ اما واقعیت این است که انسان موحد نمی‌تواند غیر از این باشد. فرض کنید آمریکا بمب افکن دارد؛ اما انسان موحد که پشت‌گرم به نیروی الهی است، مگر در این زمینه خوفی به خود راه می‌دهد. انسان موحد هیچ‌گاه سر تسلیم فرود نمی‌آورد و به خداوند متکی است.
وی با بیان اینکه آیا انسان موحد که همه رزق را از خداوند می‌داند، از تحریم می‌ترسد، گفت: زمانی مقام معظم رهبری در بحث برجام فرمودند: من با اینکه اعتقادی ندارم که این کشورهای سلطه اهل وفا باشند و بخواهند واقعا مذاکره کنند، اما منع نمی‌کنم. ایشان همچنین در بحث اقتصاد مقاومتی مکرر فرمودند که شما استعدادهای درونی‌تان را زنده کنید و نگاه‌تان به درون باشد. گرچه ما در را نمی‌بندیم و با کشورهای دیگر مذاکره، تعامل و روابط اقتصادی داریم، اما انسان موحد نگاهش به حق تعالی است، ما نمی‌گوییم انسان موحد گوشه اتاق ذکر بگوید؛ اما انسان موحد به حق تعالی اتکاء دارد و این همان نگاه توحیدی است.
وی افزود: امام خمینی (ره) توحید را باور داشت و یک موحد بود و هرچه می‌گفت، رجوع به خداوند داشت و «انالله و انا الیه راجعون» تفسیر حال ایشان بود و هرکجا سخن می‌گفت، حضور حق تعالی را در نظر داشت.  رییس قوه‌قضاییه به مقوله نگاه ارزشی و عدالت اشاره و تصریح‌کرد: در برهه‌ای دانشمندان علوم‌ریاضی بیان کردند که علوم بی‌طرف و نسبت به ارزش‌ها خنثی هستند؛ اما در حال حاضر در فلسفه علم کمتر فیلسوفی این موضوع را قبول دارد. زمانی عده‌ای داشتند این حرف را به ما غالب می‌کردند که اقتصاد یک علم است و علم بی‌طرف است و نباید به بحث‌های ارزشی ربط داده شود. در دوران اصلاحات گروهی می‌خواستند توصیه‌های اصلاحات را برای توسعه ارائه دهند و بنده شنیدم که در این زمینه 400 تا 500 صفحه کار کردند و آن را به عنوان مشاوره، تحویل دولت اصلاحات دادند و همچنین در بخشی نیز مطرح کردند که اگر ما می‌خواهیم توسعه اقتصادی در کشور روی دهد و اتفاق بیفتد، باید بحث ارزش‌ها را کنار بگذاریم، آیا انسان توحیدی اینگونه سخن می‌گوید؟

 اقتصادمقاومتی نمی‌تواند خارج از بحث عدالت
 آیت‌الله آملی لاریجانی ادامه داد: مقام معظم رهبری از سال 89 که بحث اقتصادمقاومتی مطرح شد در برخی از سخنرانی‌ها فرمودند، اقتصادمقاومتی نمی‌تواند خارج از بحث عدالت باشد. برای انسان موحد این امر روشن است و نمی‌شود نگاه ارزشی و عدالت و توجه به محرومان را در توسعه کنار گذاشت. باید وضع محرومان بهتر شود و این اقتصاد باید در زندگی آنها تاثیر محسوس بگذارد. وی با اشاره به روایتی در تفسیر فرات کوفی که از امیرالمومنین (ع) نقل شده است، گفت: پیغمبر اکرم‌(ص) به امیر‌المومنین (ع) فرمودند «يَا عَلِيُّ إِنَّ اللَّهَ تَبَارَكَ وَ تَعَالَى وَهَبَ لَكَ حُبَّ الْمَسَاكِينِ وَ الْمُسْتَضْعَفِينَ فِي الْأَرْضِ» خداوند محبت فقرا را به تو عنايت فرموده است. این یک نگاه توحیدی است، آیا آقای ترامپ، کلینتون و اوباما هم اینطور هستند؟ رییس قوه‌قضاییه تصریح‌کرد: بسیج و سپاه ما با بلایی که بر سر ناوگان آمریکایی در خلیج فارس آوردند و آبرویی که از آنها بردند، نشان دادند که این اقدام جز با اتکا به قدرت حق متعال امکان‌پذیر نبود. آیت‌الله آملی لاریجانی افزود: ما به قرآن و روایات عالی اهل‌بیت (ع) باید توجه خاصی داشته باشیم و ریشه‌های اصلی آن را دنبال کنیم، شکافتن تاثیرات نگاه توحیدی در ساحت‌های مختلف بسیار مهم است و در قانون اساسی نیز به آن اشاره شده است. فردا نیایند عده‌ای بگویند ما سکولار هستیم؛ ولی قانون اساسی را قبول داریم؛ آنها دروغ می‌گویند، چراکه قانون اساسی ما می‌گوید نظام جمهوری اسلامی ایران بر مبنای اعتقاد به خداوند است. آیت‌الله آملی لاریجانی با تاکید بر اینکه باید روی مساله نگاه توحیدی و تاثیرات آن در علم، عوامل اجتماعی، اقتصادی، سیاسی کار شود، گفت: فردی کتابی در مورد حقوق جزا به بنده هدیه داد؛ وقتی مقدمه آن را خواندم، همان شب با او تماس گرفتم و گفتم آیا شما این مقدمه را قبول دارید، در مقدمه آن کتاب بیان شده بود که جزائیات اسلام و بحث‌های این چنینی مربوط به 1400 سال پیش است و به آن، بگونه‌ای پرداخته شده بود که بنده به آن فرد گفتم مگر شما مسلمان نیستید؟ از شما تعجب می‌کنم که چرا چنین چیزهایی را ترویج می‌کنید؛ آیا انسانِ موحد اینگونه فکر می‌کند؟ وی چاپ چنین کتاب‌هایی را مورد انتقاد قرار داد و گفت: این کتاب در جمهوری اسلامی ایران چاپ شده و در دانشگاه‌های ما تدریس می‌شود. در همین جمهوری اسلامی ایران این کتاب‌ها را چاپ می‌کنند و به خورد دانشجویان می‌دهند. بنابراین مساله نگاه توحیدی و تاثیرات آن در ساحت‌های مختلف موضوعی است که باید روی آن کار شود. آیت‌الله آملی لاریجانی گفت: انسان موحد، دنیا را مزرعه آخرت می‌داند و در آیات قرآن نیز اشاره شده که اجر عظیم نزد خداوند است و اموال و فرزندان ما امتحان الهی هستند. این هشداری است به امثال بنده که حواسمان جمع باشد. رییس قوه‌قضاییه ضمن آرزوی سلامتی و طول عمر برای مقام معظم رهبری خاطرنشان کرد: مقام‌معظم‌رهبری محور برکت و اقتدار نظام جمهوری اسلامی ایران است و امیدواریم خداوند قلوب ما را به معرفت الهی و انوار اهل‌بیت (ع) منور کند.