مقام معظم رهبری چندی پیش در دیدار اخیر با نمایندگان مجلس فرمودند: درموضوع فرهنگ، نوعی ولنگاری و بیاهتمامی در دستگاههای فرهنگی بهچشم میخورد، زیرا در تولید کالای فرهنگی مفید و جلوگیری از تولید کالای فرهنگی مضر، کوتاهیهایی صورت میگیرد.
سالهاست موضوع فرهنگ در رأس تذکرات مقام معظم رهبری قرار دارد و اشاره ایشان به بحث ولنگاری و بیاهتمامی فرهنگی، زیر سوال بردن نگاه غلط آن دسته از افراد است که در گذشته و حال، بیقیدی و سهلانگاری در امور فرهنگی، رویه منتخب آنها بوده است. بر این اساس مسئولان قضایی راهکارهایی را برای برخورد با ولنگاری فرهنگی عنوان میکنند.
دوری جامعه از قرآن علت اصلی بروز ولنگاری فرهنگی است
این در حالی است که حجتالاسلام یعقوب عبداللهی، معاون فرهنگی دادگستری استان قزوین که یکی از اصلیترین علتهای بروز ولنگاری فرهنگی را در سطح جامعه دور شدن جامعه از مفاهیم قرآن میداند دراین باره میگوید: علت اصلی وجود این همه مشکل و پروندههای ناشی از ناهنجاری، عدمقرآنی بودن جامعه و درک مفاهیم قرآنی است.
کمتوجهی به ارزشهای اخلاقی علت افزایش پروندهها
با این توضیحات رییس کل دادگستری آذربایجانغربی، کمتوجهی به ارزشهای دینی و اخلاق اسلامی را عامل اصلی در تولید اختلاف و افزایش پروندههای ارجاعی به دستگاههای قضایی عنوان میکند.
توکل حیدری، اخلاقمداری و تبعیت از منش اسلامی را تامین کننده سلامت جامعه میداند و میافزاید: نگرانی فرهنگ در کشور جدی است و دستگاه قضا با همه تلاش در پیشگیری از وقوع جرم میانگین رشد جرایم را تا آمار 18 درصد متوقف کرده است. وی تصریح میکند: فقر فرهنگی یکی از سرچشمههای تولید اختلاف فراوان است که عدم آشنایی مردم به مسایل حقوقی و قضایی از سایر عوامل موثر بوده در حالی که اگر به ابعاد مختلف فرهنگ توجه کنیم شاهد ترویج فرهنگ صلح و سازش و ارتقا شاخص های رعایت حقوق یکدیگر درسایه اسلام خواهیم بود. حیدری، به نقش روحانیون در حل اختلافات جامعه اشاره و تصریح میکند: بدون شک توجه به آموزههای دینی مانع گسترش ناهنجاریها شده و در این میان روحانیون نقش مهمی در بیان این احکام دارند.
ضرورت وجود اقدامات فرهنگی برای مقابله
با ناهنجاریهای اجتماعی با توجه به اهمیت موضوع رییس کل دادگستری لرستان معتقد است که برای برخورد با جرم و ناهنجاریهای اجتماعی باید اقدامات مشترکی با کمک نهادهای تبلیغی، فرهنگی، سیاسی، اجرایی و بهخصوص رسانههای ارتباط جمعی اجرا شود.
جعفر بدری بیان میکند: باید برای مقابله با جرم و ناهنجاریهای اجتماعی اقدامات مشترکی بهوسیله نهادهای تبلیغی، فرهنگی، سیاسی، اجرایی و بهخصوص رسانههای ارتباط جمعی اجرا شود.
وی میافزاید: صدا و سیما و صنعت سینمایی کشور در این خصوص نقش موثری دارند تا جلوی ولنگاری فرهنگی را بگیرد، هنر مهمترین ابزار در انتقال فرهنگ است. رییس کل دادگستری لرستان اضافه میکند: اولویت پیشگیری دردستور کار دستگاه قضایی است و اقدامات پیشگیرانه برای رعایت قوانین و جلوگیری از اعمال و رفتار منافی عفت و امنیت اخلاقی برحسب وظیفه در دستور کار مراجع قضایی و انتظامی استان قرار گرفته است در این راستا و طی سنوات گذشته و سال جاری هیچ گزارشی در مورد عدم رعایت شئونات اسلامی از ناحیه شهروندان گزارش نشده است.
تقویت فرهنگی عامل کاهش ناهنجاریهای اجتماعی
رییس کل دادگستری لرستان، با تاکید بر ضرورت تقویت برنامههای فرهنگی دستگاههای فرهنگی، آموزشی و اجتماعی میگوید: فرهنگ نقشی اساسی در کاهش ولنگاری فرهنگی دارد.
وی با بیان اینکه تقویت فرهنگ جامعه نقش اساسی در کاهش ناهنجاریها و آسیبهای اجتماعی دارد، میافزاید: در این راستا انتظار میرود دستگاههای فرهنگی، آموزشی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی فعالیت بیشتری داشته باشند.
بدری خاطرنشان میکند: با تقویت زیرساختهای فرهنگی جامعه و تلاش برای رفع دغدغههای مردم، زمینههای بروز ناهنجاریهای مختلف در جامعه نیز از بین خواهد رفت.
رییس کل دادگستری استان لرستان، ادامه میدهد: توجه والدین بهنیازهای فرزندان در دورههای مختلف سنی بهویژه در دوران نوجوانی که دوران شکلگیری شخصیت افراد است، میتواند هدایت درست فرزندان و گذر از آسیبهای که میتواند نوجوانان را به سمت خود بکشاند، موثر است.
پوشیدن لباسهای خلاف شئونات اسلامی در اماکن عمومی جرم است
این در حالی است که دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان سمنان درباره برخورد با ولنگاری فرهنگی میگوید: یکی از عوامل ولنگاری فرهنگی پوشیدن لباسهای خلاف شئونات اسلامی است که این موضوع در اماکن عمومی جرم است.
بر این اساس حیدر آسیابی، از برخورد با تولید، توزیع و استفاده از البسه منافی شئونات اسلامی در این استان خبر میدهد.
وی با اشاره به اینکه قانون مجازات اسلامی و قانون نحوه رسیدگی به تخلفات و مجازات فروشندگان لباسهایی که استفاده از آنها درملأعام خلاف شرع است یا عفت عمومی را جریحهدار میکند دو ظرفیت مهم قانونی برای برخورد با این نوع البسه است، خاطرنشان میکند: برای برخورد با این لباسهای مخالف عفت عمومی و شئونات اسلامی هم قانون خاص وجود دارد و هم قانون مجازات اسلامی ناظر بر این موضوع است. وی با تأکید بر اینکه هیچگونه خلأ قانونی در برخورد با این نوع البسه وجود ندارد، خاطرنشان میکند: ستاد امربهمعروف و نهی از منکر استان سمنان با فعال کردن موضوع تذکر لسانی وارد مبارزه با این نوع البسه شده است؛ زیراکه بسیاری از مردم نسبت به این موضوع کم اطلاع بوده و باید آنان را آگاه کرد. این مقام قضایی با بیان اینکه در برخی موارد افراد، معانی الفاظ و عبارات درجشده بر روی لباسهای مورد استفاده خود را نمیدانند، تأکید میکند: باید برخورد با تولیدکنندگان و واردکنندگان این نوع البسه بسیار شدید باشد؛ زیراکه این اقدام را با اهداف خاص انجام میدهند و جرم آنان از سر ناآگاهی نیست.
مسئولان قضایی استانها مطرح کردند
راههای مقابله با ولنگاری فرهنگی
صاحبخبر -
∎