به گزارش خبرگزاری فارس از سنندج، بدون شک توسعه بخش کشاورزی و توجه به زیرساخت راهها به عنوان دو شاخصه توسعهای وابسته به هم در کردستان به ویژه در شهرستانی مانند سروآباد که جمعیت قابل توجهی از آن در روستاها سکونت دارند نیازی ضروری است.
یکی از مهمترین مباحثی که امروز بستر ماندگاری روستائیان و جلوگیری از مهاجرت آنها به حاشیه شهرها میشود توجه به توانمندسازی جمعیت روستایی در بحث اقتصاد است.
شاید اشتغالزایی در شهرها نیاز به اعتبارات آنچنانی داشته باشد، اما با کمترین هزینهها میشود در دل روستاها برای مردم شغل ایجاد کرد و بستر توانمندسازی آنان را فراهم ساخت تا ضمن حفظ جمعیت روستایی و جلوگیری از خالی شدن روستاها از سکنه، مانع افزایش حاشیهنشینی در شهرها شد.
* سروآباد ظرفیت و توانایی خوبی در بحث توسعه کشاورزی و صنعت گردشگری دارد
شهرستان سروآباد مهمترین منطقه استان از لحاظ اهمیت و تعدد جاذبههای طبیعی است، قسمت اعظم منطقه اورامان که دارای ارزش تاریخی، فرهنگی و طبیعی قابلتوجهی است در این شهرستان واقع شده است.
شهرستان سروآباد با یکهزار و 200 کیلومترمربع مساحت و بیش از 66 هزار نفر جمعیت دارای 2 بخش، یک شهر، 8 دهستان و 73 روستا است، 90 هزار کیلومتر از کل مساحت این شهرستان را مراتع و جنگل، 5 هزار و 792 هکتار آن را زمینهای زراعی و 2 هزار و 338 هکتار را اراضی باغی تشکیل میدهد.
همه اینها بستری ارزشمند برای توسعه کشاورزی در این شهرستان است، مبحث مهمی که شاید طی چند سال اخیر اقداماتی در راستای رونق بخشی آن صورت گرفته، اما جا برای کار در این زمینه آنقدر زیاد است که باید با برنامهریزی دقیق و اصولی گامهای محکم در این زمینه برداشته شود.
فرماندار سروآباد عدم توسعه یافتگی بخش کشاورزی در این شهرستان را یکی از مشکلات اساسی آن میداند و میگوید: ظرفیت مناسبی در بخش کشاورزی در این شهرستان وجود دارد که باید با برنامهریزی و حمایت درست بستر توسعه آن را فراهم کرد.
علی مفاخری خاطرنشان میکند: سروآباد ظرفیت و توانایی خوبی در بحث توسعه کشاورزی و صنعت گردشگری دارد که باید با ایجاد زیرساختهای مناسب بستر را برای توسعه هرچه بیشتر این شهرستان در این حوزهها فراهم ساخت.
به گفته وی، بخش قابل توجهی از تولیدات کشاورزی استان در این شهرستان تولید میشود و باید با ایجاد صنایع تبدیلی در بخش کشاورزی بستر بهرهمندی هرچه بیشتر کشاورزان را از تولیداتشان فراهم کرد.
* توسعه بخش کشاورزی زمینهساز ایجاد اشتغال و رفع مشکل بیکاری است
فرماندار سروآباد از عدم توسعه یافتگی بخش کشاورزی در این شهرستان به عنوان یکی از مشکلات اساسی نام برد و گفت: ظرفیت مناسبی در بخش کشاورزی در این شهرستان وجود دارد که باید با برنامهریزی و حمایت درست بستر توسعه آن ایجاد شود.
وی خاطرنشان میکند: ایجاد ایستگاههای پمپاژ آب در کنار استفاده از اراضی شیبدار و اراضی ملی از مباحث مهمی است که باید در بحث توسعه کشاورزی در این شهرستان مد نظر قرار گیرد.
مفاخری با بیان اینکه توسعه بخش کشاورزی زمینهساز ایجاد اشتغال و رفع مشکل بیکاری به عنوان یکی از اساسیترین مشکلات جامعه امروز در این شهرستان است، افزود: ارائه آموزشهای لازم به کشاورزان و استفاده از روشهای نوین کشاورزی به منظور افزایش بهرهوری و کاهش هرچه بیشتر مصرف آب از دیگر مباحثی است که باید در این حوزه مد نظر قرار گیرد.
وی با یادآوری تولید 13 هزار تن انگور سیاه در این شهرستان، تصریح کرد: 2 هزار و 350 تن غلات، 2 هزار و 630 تن خشکبار و 6 هزار تن انواع میوهجات در این شهرستان تولید میشود.
به گفته مفاخری، تولید 18 تن کلزا، و 200 تن حبوبات، 400 تن ماهی و 6 هزار تن گوشت مرغ در سال از دیگر ظرفیتهای بسیار خوب در این شهرستان است که در صورت ایجاد زیرساختهای مناسب میتواند بستر توسعه اقتصادی و اشتغال را برای مردم منطقه فراهم سازد.
وی نبود صنایع تبدیلی را پاشنه آشیل بخش کشاورزی در این شهرستان عنوان کرد و اظهار داشت: متاسفانه نبود صنایع تبدیلی موجب شده بسیار از محصولات کشاورزی به صورت خام فروشی و یا با قیمت بسیار پایینتر از نرخ واقعی ارائه شود.
مفاخری با اشاره به تولید بیش از 400 تن ماهی در روستای دیوزناو در سروآباد، گفت: در صورت بهرهبرداری از فاز دوم این طرح میزان تولید آن چند برابر میشود که در حال حاضر محصول آن به استانهای دیگر کشور مانند، قم، اصفهان و غیره صادر میشود.
وی گفت: به دلیل نبود جاده دسترسی مناسب بخشی از قیمت در زمان صادر کسر میشود و این واقعا به ضرر مزرعهدار است.
مفاخری خاطرنشان کرد: بهترین ظرفیت برای ماندگاری مردم در روستاهای سروآباد توسعه باغات است و خوشبختانه اجرای چند سایت توسعه باغات بستر مهاجرت معکوس روستائیان را از شهرها به سمت روستاها فراهم کرده است.
به گفته فرماندار سروآباد، توسعه باغات با ایجاد سایتهای مختلف با توجه به ظرفیت و توانایی هر روستایی در این شهرستان میتواند تحول جدی در سروآباد را به دنبال داشته باشد.
* یکهزار و 585 هکتار از باغات شهرستان سروآباد زیر کشت انگور است
وی در ادامه نبود زیرساختهای مناسب در حوزه راه را از دیگر مشکلات اساسی در این شهرستان عنوان کرد و اظهار داشت: راههای ارتباطی مناسب یکی از زیر ساختهای توسعه است که متاسفانه وضعیت راههای این شهرستان چندان تعریفی ندارد.
مفاخری بر احداث و بهسازی و آسفالت راههای ارتباطی به ویژه راههای روستایی در این شهرستان تاکید کرد و اظهار داشت: تخصیص اعتبارات ویژه به حوزه راههای روستایی در این شهرستان نیاز ضروری است.
وی خاطرنشان کرد: میزان بهرهمندی شهرستان سروآباد در بخش راههای روستایی خیلی پایینتر از میانگین استانی است که امیدواریم با بهرهبرداری از چندین پروژه در دست اجرا بتوانیم تا حدودی به میانگین استانی برسیم.
استاندار کردستان نیز معتقد است؛ در مسیر توسعه پایدار کردستان باید به سمت اقتصادی کردن کشاورزی حرکت کرد و با برنامهریزی در بحث اقتصادی کردن کشاورزی و فراهم کردن امکانات و زیرساختهای مورد نیاز برای تقویت این بخش تلاش شود.
عبدالمحمد زاهدی میگوید: یکی از نکات مهم در بحث کشاورزی توسعه باغبانی است که خوشبختانه در این بخش ظرفیتهای فراوانی در استان وجود دارد بنابراین باید با اجرای طرحهای توسعه محور نسبت به افزایش سطح باغات و تولید محصولات باغی در استان تلاش کرد.
وی در جلسه شورای برنامهریزی استان کردستان با موضوع بررسی وضعیت بخش کشاورزی استان در 28 دی ماه سال گذشته برگزار شده بود، گفته است: یک واقعیت است که ما در بخش تولید محصولات کشاورزی به دلیل عدم توسعه زیرساختها نسبت به ظرفیتهای موجود کمتر تولید کرده و از ظرفیتهای فعلی بهرهبرداری مناسبی نداریم.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان سروآباد نیز گفته است: یکهزار و 585 هکتار از باغات شهرستان سروآباد زیر کشت انگور است که از این میزان 35 هکتار آن آبی و یک هزار و 550 هکتار دیمی است.
مجید قاسمینژاد با بیان اینکه از مجموع 35 هکتار باغات آبی 30 هکتار آن بارور و 5 هکتار آن غیربارور است، اظهار میکند: از مجموع یکهزار و 550 هکتار باغات دیمی، یکهزار و 330 هکتار بارور و 220 هکتار به صورت غیربارور است.
به گفته مدیر جهاد کشاورزی سروآباد، متوسط برداشت انگور از سطح باغات آبی 14 تن در هکتار و متوسط برداشت در باغات دیم 7 تن در هکتار است.
بر اساس این گزارش، حال که تمام مسؤولان و متولیان امر به این موضوع مهم که توسعه کردستان از بستر رونق و توسعه بخش کشاورزی و نه صنعت باید محقق شود، گیر کار کجاست که گامهای اساسی در این زمینه برداشته نمیشود و بسیاری از کشاورزان و مزرعهداران و در کل فعالین این حوزه از نبود امکانات و به ویژه آب برای تولید محصول و نبود زیرساخت مناسب برای عرضه آن گله دارند.
استان کردستان میتواند با توجه به ظرفیت بالایی که در زمینه آب و خاک دارد توانسته در تولید بسیاری از محصولات کشاورزی در کشور حرف برای گفتن داشته باشد، تا جایی که سالانه بیش از 40 هزار تن توت فرنگی که ظرفیت ارتقا به 200 هزار تن را دارد در استان تولید میشود، اما در زمینه ایجاد صنایع تبدیلی همچنان در ردههای آخر کشور است، کردستان در حالی در زمینه تولید گندم، استان پنجم کشور است که هیچ گونه صنایع تبدیلی غلات در آن وجود ندارد.
نبود صنایع تبدیلی از یک سو و مشکلات جدی در بحث زیرساختها موجب شده با وجود تلاشهایی که در این حوزه صورت میگیرد هنوز تا رسیدن به جایگاه مطلوب در این حوزه فاصله داشته باشیم بخش کشاورزی سهم عمده ای در اقتصاد استان دارد و هم اکنون 26 درصد تولید ناخالص داخلی را به خود اختصاص داده است پس نگاه ویژه به این بخش به ویژه در شهرستانهای مستعدی مانند سروآباد نیازی ضروری است.
انتهای پیام/79002/ت40
∎