شناسهٔ خبر: 14989827 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

استاندار بوشهر: طرح تحول کشاورزی دشتستان توسعه شهرستان را در پی دارد

بوشهر- ایرنا- استاندار بوشهر گفت: طرح تحول کشاورزی دشتستان با موضوعیت آب و تغییر شیوه و الگوی کشت در دشتستان در دست اجراست که در صورت موفقیت تحولی در اقتصاد و معیشت مردم و توسعه شهرستان خواهد بود.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، مصطفی سالاری روز سه شنبه در همایش امید در برازجان افزود: با توجه به اینکه کشاورزی محور توسعه و اقتصاد دشتستان است، این حوزه در سالهای اخیر دستخوش بحرانهایی شده که علاوه بر نگرانی های کشاورزان باعث تاثیر جدی بر فضای اقتصادی و به تبع آن اجتماعی، فرهنگی و سایر حوزه ها داشته است.
وی یادآور شد: در این زمینه در دو حوزه تامین آب و نحوه و نوع کشت که بازه اقتصادی داشته باشد نیازمند بازنگری جامع بود که طرحی کارشناسی شده برای حل مشکلات ریشه ای در این حوزه تدوین شد.
سالاری گفت: در حوزه تامین آب کشاورزی از بین پیشنهادها و درخواست هایی که برای استفاده از آب دریا و انتقال آن به دشتستان داده شد با در نظر گرفتن میزان مصرفی آب برای تولید هر کیلو محصول کشاورزی و هزینه بالای شیرین کردن و انتقال آن این امر قابل تصور نبود به همین دلیل مهار روان آبها برای این مساله مد نظر قرار گرفت.
وی ادامه داد: در این طرح استفاده از ظرفیت سد رئیسعلی دلواری و احداث سد دالکی برای ذخیره آب و مهار سیلاب ها و روان آبها برای نجات کشاورزی شهرستان در دستور کار قرار گرفت.
استاندار بوشهر گفت: در مرحله بعد انتقال صحیح آب است که باید بصورت لوله گذاری به شکل لوله های درجه یک تا چهار به لحاظ قطر و ظرفیت انتقال صورت گیرد که این مراحل به ترتیب از مخزن سد آغاز شده و درنهایت لوله درجه چهار به مرحله لوله کشی در مزارع و نخیلات می رسد.
وی این کار را برای جلوگیری از هدررفت آب در کانالهای آبیاری روباز ضروری دانست.
سالاری بیان کرد: دولت در امر انتقال آب کارهای خوبی را در استان آغاز کرده و با تخصیص اعتبار ویژه به اجرای آبیاری تحت فشار و پرداخت سهم عمده هزینه ها کمک بزرگی به کشاورزان کرده است.
وی افزود: این طرح به شکل پایلوت در کشور در سطح 170هکتار از اراضی کشاورزی آبپخش آغازشده و روند خوبی دارد و در بخش سعدآباد نیز پروژه دو هزار و 400هکتاری آماده اجراست که نیاز است کشاورزان نیز در این زمینه تلاش و همکاری داشته باشند.
وی اضافه کرد: در مورد سد دالکی نیز که به عنوان نیاز ضروری منطقه در دست اجراست تلاش می کنیم تامین اعتبار شود اما با توجه به اینکه احداث سد و پایاب انتقال آب آن به 16هزار میلیارد ریال نیاز است باید در چند سال اجرا شود.
سالاری گفت: مرحله دوم این طرح تعریف الگوی کشت مناسب و مقرون به صرفه برای کشاورز است که هم در حوزه زراعت و صیفی جات و هم باغداری به این دلیل است که یک کشاورز بداند محصولی که بدست می آورد به چه میزان سودآور و درآمدزاست.
وی در باره نخیلات که بخش عمده فعالیت کشاورزان دشتستانی است تغییر کشت نوع درخت خرما را با نوعی خرما به نام مجول با توجه به قیمت بالای آن در بازارهای داخلی و قابلیت صادرات آن بسیار اقتصادی تر دانست و گفت: این طرح نیز به ستاد اقتصاد مقاومتی کشور معرفی شده که با کمک نخلداران بصورت کارشناسی کشت شود.
سالاری اظهارکرد: این اقدامات و کارهای کارشناسی شده با مشارکت جمعی کشاورزان می تواند نتیجه بسیار خوبی در اقتصاد منطقه و درآمد بالای کشاورزان داشته باشد.
وی همچنین با اشاره به اینکه ما کشاورزان را درک کرده و از وضعیت درآمدی آنها واقف هستیم از مدیریت آب منطقه ای استان خواست حق آبه امسال افزایشی نداشته باشد.
استاندار بوشهر اظهار داشت: مساله دیگر دشتستان آب آشامیدنی است با توجه به اینکه تامین آب این شهرستان از کازرون استان فارس است ثبات مدیریت آن در اختیار ما نیست به همین دلیل با مشکلات زیادی روبرو شده ایم، طوریکه مردم شهرستان تابستان سختی را سپری کردند.
سالاری گفت: مسئولان استان فارس تعامل خوبی دارند اما کشاورزان آن منطقه با منحرف کردن آب رودخانه باعث این مشکلات می شدند.
وی بیان کرد: در باره آب شرب در سه حوزه تامین، توزیع و مصرف نیاز به بازنگری و برنامه جدی داریم که حوزه توزیع مرمت شبکه های توزیع در اولویت تخصیص اعتبارات استانی است و در حوزه مصرف نیز مردم شهرستان باید بدانند که سرانه مصرف آنها بسیار بالاست و باید در این زمینه الگوی صحیح مصرف را در خانواده های خود نهادینه کنند.
استاندار بوشهر ادامه داد: اگر روزانه 320هزار مترمکعب آب برای مصرف استان داشته باشیم و از این میزان ورودی از خط کازرون 80هزار مترمکعب باشد برای دشتستان کافی است اما این میزان گاهی به زیر 50هزار متر مکعب می رسد.
وی ادامه داد: در حوزه تامین نیز باید متوسل به روشهای تولید شد که از دو سال پیش احداث پنج آبشیرین کن در بوشهر، دلوار، کنگان، سیراف و عسلویه تعریف شد و با راه اندازی این پروژه ها 110 هزار متر مکعب به ظرفیت آب استان اضافه خواهد شد تا مشکل بطور کلی برطرف شود.
سالاری اظهارکرد: آبشیرین کن کنگان و بوشهر برای تابستان آینده و مابقی به تابستان 97خواهد رسید.
وی به کف شکنی چاه های کازرون، احداث دو تصفیه آب پنج هزار متر مکعبی در سد سعدآباد برای شهرهای سعدآباد و شبانکاره و تخصیص 610میلیارد ریال از اعتبارات استان به حوزه آب شرب را از دیگر اقدامات در دست اجرا در این حوزه عنوان کرد.
استاندار بوشهر با اشاره به رشد 27درصدی اعتبارات دشتستان از میزان اعتبارات استانی و یادآوری لزوم احداث تقاطع غیر همسطح ورودی برازجان افزود: طراحی فاز یک آن انجام شده و کارهای مناقصه آن در دست اجراست و امسال اجرای آن آغاز خواهد شد.
وی بازسازی و مرمت کاروانسرای مشیر، توسعه و بهسازی مراکز و خانه های بهداشت شهرستان، آغاز احداث دهکده گردشگری برازجان و تکمیل بوستان های امید روستایی را از برنامه های سالجاری در دشتستان برشمرد.
در شهرستان دشتستان با بیش از چهار میلیون اصله نخل بارور سالانه بیش از 120 هزار تن خرما تولید می شود که قطب کشاورزی استان بوشهر و کشور به شمار می رود.
این شهرستان با مرکزیت شهر برازجان 250 هزار نفر جمعیت دارد که دومین شهرستان استان بوشهر از لحاظ جمعیت است.
درچند سال اخیر به دلیل خشکسالی های گذشته این شهرستان از لحاظ آب کشاورزی و آشامیدنی با مشکلات عدیده ای روبرو شده است.
7213/6043