در ایران سامانه دفاع موشکی اس 300 روسیه مستقر شده، در سوریه، جنگ همچنان ادامه دارد و ترکیه عملیات علیه کردها را نیز آغاز کرده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، روزنامه نیویورک پست در مطلبی در آستانه انتخابات آمریکا نوشت: گرچه تحولات خاورمیانه هنوز تا حد انفجاری نرسیده است، نشانه هایی تازه از یک خطر جدید وجود دارد. رئیس جمهور بعدی آمریکا ، چه «دونالد ترامپ» نامزد جمهوری خواه و چه «هیلاری کلینتون» نامزد دموکرات باشد، دست هایش در منطقه پر خواهد بود.
برای مثال، ترکیه حملات خود را در سوریه تشدید کرده و هم تروریست های داعش و هم نیروهای کرد یگان های حمایت مردمی (YPG) را هدف قرار می دهد. آنکارا می گوید حملات روز یکشنبه اش به مواضع کردها، 25 کشته بر جا گذاشته است. مشکل اینجا است که هم ترکیه و هم کردها متحدان آمریکا هستند. واشنگتن در میان این دو گرفتار شده است.
در ایران سامانه دفاع موشکی اس 300 روسیه مستقر شده است. اخیرا در تصاویر ویدئویی برای اولین بار سامانه های موشکی برد بلند اس 300 ایران که از روسیه خریداری شده است به نمایش درآمد.
این در حالی است که در رژه امسال بخشی از اجزای این سامانه به نمایش درآمده بود که البته شامل موشک ها و لانچرهای پرتاب نمی شد اما در گزارش تصویری اخیر، سامانه اس 300 به همراه لانچرهای پرتاب و در حالت مانور عملیاتی نمایش داده شد.
در این گزارش که از محل تأسیسات هسته ای در فردو تهیه شده بود برخی سامانه های دیگر مانند توپ های ضد هوایی و سامانه موشکی هاگ نیز به نمایش درآمد. تمامی این تجهیزات توقف توسعه برنامه هسته ای ایران را غیر ممکن می سازد.
«جان کربی» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در نشست خبری روز دوشنبه خود در پاسخ به سوالی درباره خبر استقرار سامانه دفاعی اس 300 در نزدیکی تاسیسات فردو گفت: این مساله ای است که وزیر خارجه در گذشته بهطور شفاف درباره آن اظهار نظر کرده و در موارد متعدد نگرانی واشنگتن درباره فروش سلاحهای پیشرفته، از جمله اس 300 به ایران را به همتای روس خود منتقل کرده است.
کربی در ادامه گفت: ما این اخبار را دریافت کرده ایم و نگران آن هستیم، چرا که با فروش آن به ایران مخالفیم. وزارت امور خارجه پیش تر گفته است که دفاعی بودن این سامانه مورد اعتراض نیست، بلکه پیشرفته بودن آن مطرح است که ظرفیت موشکی ایران را که موجب نگرانی واشنگتن و برخی هم پیمانان آن در منطقه است، تقویت می کند. وی افزود: ما نگران این ظرفیت ها هستیم و به طور قطع به رایزنی های خود با شرکایمان در این زمینه ادامه خواهیم داد.
در سوریه، جنگ در این کشور نزدیک به نیم میلیون کشته بر جا گذاشته و بحران پناهندگان در سراسر جهان به راه انداخته است و البته خاورمیانه را به قلب تروریسم تکفیری بدل کرده است.
«جیمز ماتیس» ژنرال بازنشسته نیروی دریایی آمریکا که پیش از بازنشستگی آخرین سمتش فرماندهی نظامیان آمریکایی در منطقه خاورمیانه بود، هفته گذشته در مورد هرج و مرج در خاورمیانه سخنان خوبی را بر زبان آورد.
او گفت: «خاورمیانه در حال تجربه بزرگترین آشفتگی پس از پایان امپراتوری عثمانی است و اوضاع بدتر هم می شود. با این حال نفوذ آمریکا در منطقه به پایین ترین حد خود در 40 سال اخیر است و این امر برای رئیس جمهور آینده امریکا مشکل ساز خواهد بود.
او گفت: «مشکلاتی که از خاورمیانه سرچشمه گرفته نمی تواند در همان خاورمیانه مهار شود. ما به لحاظ فکری این مسئله را می دانیم اما تمایل داریم یک بالش نرم زیر سرمان بگذاریم و بگوییم به ما ارتباطی ندارد.»
هیچ یک از کاندیداها تا به امروز در خصوص نحوه مقابله با این آشفتگی هیچ برنامه خاصی را ارائه نکرده اند. اما ماتیس درست می گوید: آمریکا در نهایت باید با آن مقابله کند چرا که در غیر این صورت، هزینه گزافی پرداخت خواهد کرد.
∎