شناسهٔ خبر: 14989036 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

اصفهان در رتبه سوم نشر کتاب کشور

اصفهان- ایرنا- روزنامه اصفهان زیبا چاپ سه شنبه در گزارشی با عنوان ' اصفهان در رتبه سوم نشر کتاب کشور' با اشاره به انتشار یکهزار و 692 عنوان کتاب در استان اصفهان در سال گذشته، به سهم سه درصدی اصفهان در انتشار کتاب در کشور، صدور مجوز در دو هفته و نیز حمایت از نویسندگان پرداخت.

صاحب‌خبر -

حسین اسدی در این گزارش و در گفت و گو با رییس دفتر برنامه ریزی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان به بررسی وضعیت انتشار در چهارماه نخست سال جاری و سهم اصفهان در انتشارات کشور پرداخت.
محمد محمدی، رییس دفتر برنامه ریزی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان در گفت و گو با اصفهان زیبا اظهار کرد: استان اصفهان پس از استان های تهران و قم در رتبه سوم نشر کتاب قرار دارد.
به انتشار هزار و 692 کتاب توسط انتشارات استان در سال گذشته اشاره کرد و افزود: طی چهار ماه نخست سال جاری نیز 664 عنوان کتاب در استان منتشر شده است. محمدی به رتبه چهارم استان در تعداد موسسات انتشاراتی نیز اشاره و عنوان کرد: در حال حاضر 448 موسسه کار نشر را بر عهده دارند.
** سهم 3 درصدی اصفهان
به گفته رییس دفتر برنامه ریزی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، بیشتر تولیدات نشر اصفهان به کتاب های علوم عملی مانند کتب آموزشی، فنی و مهندسی و... اختصاص دارد. سالیانه 60هزار عنوان کتاب در کشور منتشر می شود که بنا به گفته معاون فرهنگی مطبوعاتی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان، سهم اصفهان نسبت به آمار کلی کشور در نشر کتاب 2.78درصد است.15 درصد انتشار کتاب کشور در استان قم، حدود 3 درصد در اصفهان و یک درصد در آذربایجان شرقی انجام می شود. البته اصفهان در خصوص صدور مجوز نشر کتاب در مقایسه با دیگر استان ها امتیاز ویژه ای دارد.
با تصمیم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، اداره فرهنگ و ارشاد اصفهان از سال 1389 تا کنون در کنار ادارات فرهنگ چهار استان دیگر مسوولیت صدور مجوز کتاب در اصفهان را خود بر عهده گرفته است. مدیرکل دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هدف از واگذاری صدور مجوز به استان ها را افزایش سرعت، دقت و اعتماد در حوزه نشر بیان کرده و گفته که این اقدام در راستای تلاش دولت یازدهم برای افزایش اعتماد و امید مردم صورت گرفته است.
محمد سلگی، دو شاخص تعداد کتاب های چاپ شده و ناشرین را در این خصوص دارای اهمیت دانست و افزود: «آمادگی تفویض اختیار در حوزه چاپ را نیز داریم.
حجت الاسلام امیر ارزانی، معاون فرهنگی مطبوعاتی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان در گفت و گو با مهر صدور مجوز نشر برای حدود هزار و 700 عنوان کتاب در سال گذشته را برندی قابل توجه برای اصفهان ارزیابی کرد و اظهارکرد: تنها به پنج استان تهران، قم، تبریز، مشهد و اصفهان از میان 31 استان کشور امکان صدور مجوز کتاب توسط ادارات ارشاد استانی واگذار شده است.
وی افزود: البته در زمینه مجوز کتاب های قرآنی مانند تفسیر قرآن و رمان با توجه به حساسیت و اهمیتی که دارند، همچنان باید مجوز از وزارت ارشاد صادر شود که البته این محدودیت در کل کشور وجود دارد.
** صدور مجوز در دو هفته
معاون اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان همچنین در گفت و گو با خبرگزاری کتاب ایران در خصوص شیوه بررسی کتاب ها و صدور مجوز آنها در این اداره، گفت: اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی اصفهان کتاب هایی که در چرخه ارزیابی قرار دارند، از طریق سامانه جامع نشر در اختیار بررس ها قرار می دهد و بسته به موضوع کتاب ها مدت زمان لازم برای بررسی کتاب ها طی می شود.
بررسی کتاب های تخصصی، درسی و کمک درسی چندان زمان زیادی نمی خواهد و معمولا در طول سه روز به پایان می رسد، اما بررسی کتاب های علوم اجتماعی، دین، مذهب و فلسفه با توجه به حساسیتی که وجود دارد، حداکثر در طول دو هفته انجام می شود.
ارزانی در این گفت وگو با بیان اینکه 43 بررس در اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کار ارزیابی و صدور مجوز کتاب ها را انجام می دهند، خاطر نشان کرد: «تیم بررس ها متشکل از استادان دانشگاه و حوزه هستند که تخصص لازم را دارند.
وی ادامه داد: انتخاب آنها این گونه بوده است که رزومه این افراد را اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان در اختیار معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار داد و این معاونت بعد از مدتی تحقیق و تفحص، حضور آنها را تایید کرد.
معاون فرهنگی مطبوعاتی اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان در خصوص فواید واگذاری صدور مجوز کتاب به استا ن ها نیز اظهارکرد : تسهیل و تسریع فرایند صدور مجوز و کاهش میزان مراجعه مسوولان ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان ها به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از جمله فواید این واگذاری به شمار می آید.
وی همچنین ادامه داد: با توجه به سیاست دولت یازدهم مبنی بر کاهش تصدی گری های دولت و واگذاری امور به تشکل های خصوصی، شایسته است وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به تدریج شرایط را برای واگذاری صدور مجوز نشر به همه استان های کشور فراهم کند، امور اجرایی را به استان ها بسپارد و خود در بحث های حمایت، نظارت و هدایت ورود پیدا کند.
** حمایت از نویسندگان
معاون اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی اصفهان در گفت وگو با ایمنا نیز در خصوص اقدامات این اداره کل برای معرفی مولف و نویسنده های بومی استان در کشور نیز عنوان کرد: در این باره از چند نفر از نخبگان اصفهان که در این عرصه قلم زده اند و آثار فاخری دارند، تقاضا کرده ایم که اگر می توانند به تولید آثار ویژه ای برای معرفی و شناساندن مشاهیر استان اصفهان بپردازند.
همچنین برای اینکه محققین و نویسندگان در این عرصه حضور پیدا کنند و به نوعی برای تولید آثار ترغیب شوند، قول چاپ آثار را به آنها داده ایم.
وی در خصوص نویسندگانی که توانایی چاپ توانایی چاپ آثارشان را ندارند، اظهار داشت: اگر آثار این نویسندگان جزء آثار فاخر باشد، به این معنا که به نوعی بتوانند در راستای دغدغه های نظام جمهوری اسلامی حرکت کنند و سعی در برطرف کردن این دغدغه ها داشته باشند، این قول را به آنها می دهیم که برای چاپ آثارشان اقدام کنیم.
گ/7135/ 6022