شناسهٔ خبر: 14987432 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

از خانه دل تا فراموش‌خانه

حمله اقتصاد و فضای مجازی به شعر

دیروز بار دل به طراوت شعری سبک می‌شد« از دی که گذشت هیچ از او یاد مکن/ فردا که نیامده است فریاد مکن/ بر نامده و گذشته بنیاد مکن/حالی خوش باش و عمر بر باد مکن»، چراغ خانه دل به مدد بیتی روشنایی می‌گرفت «به ناامیدی از این در مرو بزن فالی/ بود که قرعه دولت به نام ما افتد» و موج غروردر دریای دل به ضرب‌آهنگ نظمی  به اوج می‌رسید «چو ایران نباشد تن من مباد/بدین بوم و بر زنده یک تن مباد/بیا تا همه تن به کشتن دهیم/مبادا که کشور به دشمن دهیم/دریغ است ایران که ویران شود/کنام پلنگان و شیران شود» و امروز واژه های صیقل یافته دل یا لابه لای کتاب‌های کز کرده در قفسه کتابفروشی ها به تنهایی خوکرده‌اند

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار ایسنا، حذف کتاب از سبد خانوارهای ایرانی هرچند به نظر بسیاری در انبوه مشکلات چندان مهم نیست اما در واقع همچون آبی است که از درخت فرهنگ گرفته می‌شود و این درخت تناور که امروز قطره چکانی بدان آب می‌رسد با این روال به خاطره‌ها خواهد پیوست. در میان صف کتاب‌هایی که هر روز از لیست خریدها حذف می‌شوند صدای ناله موزون شعر به ویژه شعر جوان خودنمایی می‌کند، شاخه پربار درخت فرهنگ که هر برگش زیبایی خاصی داشت امروز آهسته آهسته در حال خشک شدن است.

اولویت با شاعر فوت شده تا جوانان

خسرو احتشامی در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به مشکلات موجود در حوزه نشر کتاب های شعر اظهار کرد: متاسفانه امروزه شعر در جامعه ما مخاطب کمی دارد. مردم روزی با شعر زندگی می‌کردند. بیشتر متل‌ها و مثل‌هایی که در ادبیات فارسی داریم و امروز آنها را به کار می‌بریم شعر هستند.

 این شاعر پیشکسوت با اشاره به اینکه انتشاراتی‌ها در حوزه انتشار کتاب شعر مجموعه اشعارشاعرهایی که شناخته‌تر باشند، راحت تر چاپ خواهند کرد، ادامه داد: انتشاراتی ها اگر خدمت فرهنگی می‌کنند، نباید بین افراد تفاوتی قائل شوند اما به دلیل بازگشت سرمایه ترجیح می دهند از افراد مشهور که شاید سال‌ها از فوت آن گذشته است کتاب چاپ کنند تا سرمایه خود را برگردانند و طبیعتا از شاعران جوان بخاطر ریسک آن حمایت نمی‌کنند و من متاسفم انتشاراتی که باید فرهنگی فکر کند، اقتصادی فکر می‌کند.

وی با اشاره به اینکه تنها کسی که در ادبیات پشتوانه شاعران و نویسندگان هستند مقام معظم رهبری است گفت: ما در شهرستان‌ها هم انتشاراتی خوب به تعداد زیاد نداریم و امیدوار هستیم مسئولین و ارشاد راه را برای جوانان باز کند و سرمایه لازم را در اختیار آن‌ها بگذارد تا مسائل و مشکلات حل شود.

خشم شاعرانه از شبکه‌های مجازی

محمد رضا کاکایی  نیز با اشاره به پایین بودن سرانه مطالعه در کشور، اظهار کرد: وجود شبکه‌های مجازی باعث شده است که سرانه مطالعه به میزان قابل توجهی کاهش پیدا کند و یکی از کتاب‌هایی که انتشاراتی‌ها ریسک چاپ آن را نمی پذیرند کتاب شعر است، کانال ها و گروه‌هایی که در شبکه های مجازی به وجود آمده اند و شعر ها و متن های ادبی که در آن ها می گذارند از مخاطب کتاب کم کرده است.

 این شاعر معاصر گفت: البته در گذشته هم رغبتی به خرید کتاب شعر نشان داده نمی‌شد، مگر اینکه یک شاعر مشهور باشد تا شعرهای آن را بخرند، اما شاعران جوان با مشکلات زیادی روبرو هستند به غیر از معدود انتشاراتی که در تهران و قم وجود دارد انتشاراتی‌ها حمایت کمی از شاعران جوان می‌کنند.

ناشران می‌خواهند تخصصی باشند

مهدی صاحب فصول نیز اظهار کرد: نیاز هست که در هر موضوعی ناشران تخصصی شوند اما در شهر اصفهان ممکن است این کار با محدودیت روبرو شود اما تعدادی ناشر هستند که به صورت تخصصی در حوزه شعر کار می کنند پس یکی از دلایلی که همه ناشران برای چاپ کاندیدا نمی‌شوند این است که می خواهند تخصصی در حوزه خود عمل کنند.

مدیر نشر نوشته ادامه داد: در حال حاضر شعر با استقبال خرید روبرو نیست وقتی مردم مشکلات اقتصادی دارند اولین مواردی که از سبد خانوار حذف می کنند موارد فرهنگی است و از آن استقبال خارج می شود البته یکی دیگر از دلایلی که از شعر استقبال نمی‌شود این است که مردم شاعران جدید را نمی شناسند و ممکن است با قالب جدید اشعار معاصرآشنا نباشند پس استقبال کم می‌شود.

متاسفانه ادبیات فراموش خواهد شد

حمید رضا قانونی با اشاره به دلایل کم شدن استقبال از کتاب های شعر معاصر اظهار کرد: کاهش استقبال از شعر دلایل زیادی دارد که از جمله آن‌ها می توان به اقتصاد، عدم فرهنگ سازی، عدم باور ما به شعر فارسی و جایگاه آن، عدم توجه به مشکلات جامعه ادبی ایران و کم توجهی جامعه دانشگاهی به ادبیات اشاره کرد.

عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور ادامه داد: در کشور ما کتاب خوب چاپ می شود اما هم سرانه مطالعه پایین است و هم دولت بودجه‌ای را برای کتابخوان کردن مردم اختصاص نمی‌دهد از طرفی جامعه ادبی ما به خصوص دانشجویان رشته ادبیات به شدت تحلیل رفته‌اند.

وی افزود: در حال حاضر در دانشگاه ها بیشتر به رشته هایی که پول‌ساز هستند توجه می‌کنند و جامعه ادبی ما به ویژه در دانشگاه ها در تحقیق و پژوهش خصوصا در ادبیات معاصر کمتر توجه می‌کنند. از همه مهمتر وجود نرم افزارها و پیام رسان‌هایی است که جوانان بیشتر به سمت دیدن کلیپ ها و عکس ها مایل می‌کند و آن‌ها را از خواندن شعر باز می‌زند.

قانونی گفت: فضاهای مجازی می‌توانند موثر واقع شوند اگر فرهنگ سازی درباره این موضوع انجام شود ما باید از دبستان کودکان را با شعر معاصر و کلاسیک آشنا کنیم اگر استادان و دولت وظیفه خود را انجام ندهند، متاسفانه ادبیات فراموش خواهد شد.

گزارش از: رویا مویدی خبرنگار ایسنا منطقه اصفهان

انتهای پیام

برچسب‌ها: