سيد رضا فيضآبادي
حرکت ورزش ايران از وضعيت سنتي به حرفه اي ومدرن زماني آغاز مي شود که آموزش و پرورش ورزش را جدي بگيرد و بودجه و امکانات لازم در کنار برنامهريزي اصولي در اختيار اين سازمان و اين وزارتخانه قرار گيرد.
سيد مصطفي هاشمي طبا که بسياري او را بهترين مدير ورزشي قبل و بعد از انقلاب ميدانند در گفت و گو با روزنامه 90 به تحليل کاروان ايران در بازي هاي المپيک ريو پرداخت و راهکارهاي توسعه پيشرفت ورزش را نيز تا حدودي ارائه داد. ماحصل اين گفت و گو را در ادامه ميخوانيد:
پيشبيني من 6 مدال طلا بود
برآورد بنده قبل از المپيک کسب 4 تا 6 مدال طلا بود و احساسم اين بود که اگر خوب هدايت کنيم ميتوانيم حتي بهتر از دوره قبل باشيم. به نظر من ميتوانستيم يک مدال طلاي ديگر در فرنگي و يک طلا هم در تکواندو بگيريم . اما در کشتي فرنگي به رغم تلاش خارقالعاده محمد بنا اين امر محقق نشد هر چند بنا باز هم با همين بضاعت 2 مدال با فرنگي کاران کسب کرد اما حق فرنگي يک طلا بود. در تکواندو لج و لجبازي ها باعث شد از مدال دور بمانيم که نمي خواهم ورود کنم . ولي مدال برنز اين دختر خانم ارزشمند بود و من خوشحالم که سرمايه گذاري و نهضت ورزش بانوان که از 20 سال پيش به صورت جدي آغاز شد امروز به ثمر نشست .
با اين برنامه و بضاعت نتيجه بد نبود
بضاعت فعلي ورزش ما با اين اوضاع و احوال همين است يعني راضي کننده است. در حالي که نه برنامه درست و حسابي داريم و نه نقشه راه براي ورزش ترسيم کرده ايم باز هم خوب است که در المپيک جزو کشورهاي متوسط هستيم و مکان بيست و چهارم با اين برنامه ريزي مکان خوبي است.
بضاعت ورزش ما البته اين نيست .استعداد ورزش ايران خيلي فراتر از شرايط فعلي است. من اعتقاد و باور دارم که اگر برنامه داشته باشيم و آموزش و پرورش جدي وارد کار شود و ورزش جزو اولويت هاي درسي باشد ميتوانيم بين 10 کشور برتر در المپيک قرار بگيريم. يعني طرفيت ايران با يک برنامه ريزي و دورخيز خوب بين 8 تا 15 مدال طلاست . اما متاسفانه من اين اراده را در ورزش و در آموزش و پرورش نميبينم.
يک سوم تحصيلات در فرانسه به ورزش اختصاص دارد
در فرانسه يک سوم زمان تحصيلي مدارس به ورزش اختصاص دارد. در چين قهرمانان ورزشي از دوران ابتدايي و طفوليت انتخاب و هدايت ميشوند اما اينجا ما منتظر ميمانيم چند تا استعداد با خون دل مربيان شهرستاني رشد کنند و مطرح شوند و بعد همه سرمايه گذاري ها را روي همين چندنفر انجام مي دهيم. اگر ورزشکار مستعد باشد و يک مربي باهوش مثل محمد بنا پيدا شود ميشويم المپيک لندن و اگر هم اين مسير برعکس طي شود نتيجه اش المپيک پکن ميشود که يک طلا و يک برنز با خلاقيت خود ورزشکاران گرفتيم.
از فدراسيونها برنامه اي نديدم
آنچه که مرا اذيت مي کند اين است که من برنامه اي از فدراسيون ها نديدم . خيلي تلاش کردم ببينم فدراسيون ها با چه برنامه اي حرکت ميکنند ولي چيزي مشاهده نکردم. ما در سال 76 به سمت برنامه ريزي عملياتي و علمي فدراسيونها حرکت کرديم اما خراب کردند و نگذاشتند ادامه پيدا کند.
فرصتي براي برنامه ريزي ندارند
نه تنها در فدراسيون ها که خود وزارت ورزش هم نقشه راه ندارد. يعني فرصتي براي اينکه کلان فکر کنند نيست و با اين اوضاع و احوال نتيجه اي که کسب شد در المپيک ريو متناسب با داشته ها بود .
يوسين بولت و مايکل فلپس برنامه ثانيه اي دارند
اگر ميخواهيم واقعا در رديف ده کشور برتر قرار بگيريم که من با مطالعه و مستند ميگويم مي توانيم بايد از امروز براي 12 سال بعد شروع کنيم. يوسين بولت يا مايکل فلپس 6 ماهه قهرمان و سوپر قهرمان نشده اند . براي هر ثانيه و هر دقيقه آنها برنامه ريزي مي کنند. ما چسبيدهايم به کشتي و وزنه برداري و احيانا تکواندو در حالي که مدال و موفقيت در شنا ، دو و ميداني ،تيراندازي ، تيروکمان و رشته هاي نظير اينهاست.
مدال المپيک با پول به دست نميآيد
من با تجربه اي که دارم عرض ميکنم پول به تنهايي گرهگشا نيست. شما قبل از المپيک به ورزشکار بگوييد دو ميليارد براي کسب مدال ميدهيم . ده ميليارد که سهل است صد ميليارد هم باشد باز هم کارگر نميافتد . از امروز براي 12 سال بعد روساي فدراسيون ها را متناسب با آن رشته انتخاب کنيم . روسايي که کار بلد نيستند کنار بروند و بالاخره چند نفر خبره و کاردان در هر رشته داريم که مديريت کنند . ثبات در مديريت ايجاد کنيم . برنامه بخواهيم و بودجه بدهيم از آموزش و پرورش غافل نشويم.
هيچ کمبودي نداريم نقشه راه نداريم
به واقع در ورزش کمبود نداريم. پول و سرمايه هست ،امکانات ورزشي خوب داريم .مديران کاربلدي وجود دارند اگر از ايشان استفاده شود استعداد هم در تمام رشته هاي ورزشي به وفور وجود دارد .ميماند هدايت آنها و برنامه ريزي و داشتن هدف و نقشه راه .
اگر اين اوضاع راضي کننده است ...
اگر هم با همين نتايج راضي هستيم که نيازي به آن موارد نيست. بالاخره از بين اين همه جوان مستعد يک حسن يزداني و يک کيميا عليزاده و يک کيانوش رستمي پيدا ميشود . براي همين من گفتم نتيجه کسب شده در المپيک ريو راضي کننده است.
ميتوانيم در اندونزي چهارم شويم
براي بازي هاي آسيايي اندونزي چنانچه در برخي فدراسيونها تغييرات خوبي انجام شود و مديران کاربلد و خبره اين کار از همين امروز به کار گرفته شوند کسب رتبه چهارمي در دسترس است. من به بازي هاي آسيايي خوشبينم البته اگر از فدراسيون ها برنامه بخواهيم و افرد کاربلد را در اين فدراسيون ها به کار گيريم.
∎