شناسهٔ خبر: 14982030 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: فارس | لینک خبر

فارس گزارش می‌دهد

اعزام بزرگ‌ترین کتابخانه سیار ایران به 5 روستای خراسان رضوی

بزرگ‌ترین کتابخانه سیار ایران متعلق به خراسان رضوی بوده که از آبان سال گذشته به پنج روستای این استان برای دسترسی بهتر و آسان‌تر علاقه‌مندان به کتاب به‌ویژه کودکان و نوجوانان اعزام می‌شود.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری فارس از مشهد، اداره کل کتابخانه‌های عمومی خراسان رضوی در هفدهمین نمایشگاه کتاب ناشران ایران دفتر مشهد در سال گذشته از بزرگ‌ترین کتابخانه سیار ایران در این استان رونمایی کرد و از همان زمان این کتابخانه به‌عنوان پایگاه فرهنگی قوی هر هفته به پنج روستا در خراسان رضوی اعزام می‌شود تا علاقه‌مندان به کتاب به‌ویژه کودکان و نوجوانان دسترسی بهتر و آسان‌تری به این یار مهربان پیدا کنند؛ بازدید گروهی از اصحاب رسانه به مناسبت هفته دولت از اعزام این کتابخانه به دو روستای تپه سلام و جیم آباد در حاشیه شهر مشهد سبب شد تا گزارشی از حال و هوای این فعالیت فرهنگی تهیه کنیم که در ادامه می‌خوانید.

روزانه 150 تا 200 کتاب به روستاییان به امانت‌گرفته می‌شود

در یکی از خیابان‌های منتهی به روستای تپه سلام، بزرگ‌ترین کتابخانه سیار ایران که متشکل از کانتینری بزرگ با حجم وسیعی از کتاب است، پارک می‌کند؛ ناگهان درب‌های آن در سه بخش باز می‌شود و یکی از کتابداران آن از داخل این کتابخانه میزها و صندلی‌های پلاستیکی را همراه با چترهایی با پایه بزرگ که قابلیت جابجایی دارند را کم‌کم به سمتی که سایه کانتینر افتاده است، می‌برد و در یک فضای مناسب قرار می‌دهد.

ظاهر بیرونی این کتابخانه با رنگ‌ها و نقاشی‌های کودکان شاد و در حال مطالعه تزئین شده است؛ در داخل این کانتینر قفسه‌های چوبی به‌صورت کاملاً منظم و حاوی کتاب‌هایی با موضوعات متنوع قرارگرفته است؛ سراغ کتابدار دوم این کتابخانه می‌روم، او که پشت میز پلاستیکی سفیدی نشسته و در حال نوشتن نام یک کتاب برای تحویل به یکی از نوجوانان روستایی است می‌گوید: این کتابخانه هرروز هفته به یکی از پنج روستای تعیین‌شده در خراسان رضوی اعزام می‌شود و کتاب‌ها را به مدت دو هفته به اعضای این کتابخانه امانت می‌دهد.

یدالله میرزایی اضافه می‌کند: این کتابخانه سیار در روزهای هفته به روستاهایی همچون میامی، جیم آباد، سالارآباد، تپه سلام و آوارشک اعزام می‌شود و روزانه 150 تا 200 کتاب را به روستاییان امانت می‌دهد.

او بیشتر مخاطبان این کتابخانه را زنان خانه‌دار و کودکان برشمارد و بیان می‌کند: این کتابخانه مجهز به سه هزار جلد کتاب برای گروه‌های سنی متفاوت است.

امانت کتاب‌های درخواستی در کمترین زمان

در حالی گفت‌وگو با کتابدار این کتابخانه به پایان می‌رسد که تعداد علاقه‌مندان برای امانت کتاب در مرکز فرهنگی سیار رو به افزایش است؛ مادران نیز در کنار کودکان خود به دنبال انتخاب کتاب هستند، سراغ یکی از آن‌ها که در حال انتخاب کتاب است می‌روم، کبرا محمدی ویژگی خوب این کتابخانه را امانت کتاب‌های درخواستی در کمترین زمان می‌داند و اظهار می‌دارد: این کتابخانه کتاب‌های خوبی هم برای زنان روستایی دارد که به اطلاعات عمومی آن‌ها اضافه می‌کند.

عضویت بیش از یک هزار نفر در این کتابخانه

اما مدیرکل کتابخانه‌های عمومی‌های خراسان رضوی در جمع خبرنگاران از عضویت بالغ‌بر یک هزار و 200 نفر در این کتابخانه خبر می‌دهد و اظهار می‌دارد: یکی از اهداف فعالیت این کتابخانه ترویج فرهنگ کتاب و کتاب‌خوانی است و کتاب‌ها از طریق آن راحت به دست علاقه‌مندان می‌رسد.

حسین اکبری هفته دولت را فرصت مناسبی برای معرفی فعالیت‌های اداره کل کتابخانه‌های عمومی خراسان رضوی به مردم می‌داند و اضافه می‌کند: به نظر می‌رسد فعالیت کتابخانه‌های سیار در روستاها سریع‌تر از ساخت یک پروژه نیمه‌تمام می‌تواند زیرساخت‌های فرهنگی جامعه که از طریق کتاب و امانت آن به مردم ایجاد می‌کند، را فراهم کند.

او با اشاره به وجود بیش از 3 هزار جلد کتاب در این کتابخانه بیان می‌کند: ظرفیت این کتابخانه وجود 15 هزار نسخه کتاب بوده و بودجه اختصاص‌یافته برای آن که در قالب خرید کانتینر و تجهیز آن همراه با هزینه‌های جاری حدود 500 میلیون تومان برآورد شده است.

وجود 15 کتابخانه روستایی نیمه‌تمام در خراسان رضوی

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی خراسان رضوی با ابراز خرسندی نسبت به‌ قرارگیری 300 کتاب با اعتبار 2 میلیون تومان به این کتابخانه هم‌زمان با هفته دولت اضافه می‌کند: هزینه‌هایی که می‌تواند در قالب رفع آسیب‌های اجتماعی صرف شود، اگر در راستای ترویج کتاب و کتاب‌خوانی از طریق حمایت‌های مسؤولان دستگاه‌ها و خیرین در قالب کتابخانه‌های سیار صورت گیرد قطعاً به‌عنوان سرمایه‌های جمع‌آوری‌شده برای ارتقای زیرساخت‌های فرهنگی تأثیر بیشتری در پیشگیری از افزایش آسیب‌های اجتماعی دارد.

اکبری از ساخت 15 کتابخانه روستایی نیمه‌تمام در خراسان رضوی خبر می‌دهد و می‌گوید: بیشتر این کتابخانه‌ها از پیشرفت 30 تا 40 درصد برخوردار هستند اما یکی از این کتابخانه‌ها که با مشارکت یکی از خیرین در حال تکمیل بوده از پیشرفت 90 درصدی برخوردار است.

او اعتبارات دولتی را محدود برمی‌شمارد و تأکید می‌کند: سه کتابخانه مشارکتی نیز هممان با هفته دولت امسال در خراسان رضوی به بهره‌برداری رسید که به علت محدود بودن اعتبارات دولتی، تکمیل آن مشخص نبود اما با ورود خیران به این بخش امسال به بهره‌برداری رسید.

همچنان به تعداد علاقه‌مندان به کتاب برای به امانت گرفتن این یار مهربان در مقابل کتابخانه سیار افزوده می‌شود اما عقربه‌های ساعت زمان پایان این بازدید فرهنگی را نشان می‌دهد و ناگزیر باید مکان را ترک کرد.

*******************

گزارش از : مهدیه قمری

*******************

انتهای پیام/3268/صا40