گروه جهان
در پي انفجار يك خودرو بمبگذاري شده كه افراد وفادار به دولت مستعفي در جنوب يمن را هدف قرار داده بود، دهها نفر كشته و زخمي شدند. به گزارش اسكاي نيوز، اين انفجار در شهر بندري عدن، اصليترين شهر تحت كنترل دولت مستعفي رخ داده و دستكم 60كشته و چندين زخمي بر جاي گذاشته است. داعش مسووليت اين حمله تروريستي را پذيرفته است. در همين حال انصارالله در يمن اعلام كرده آماده از سرگيري مذاكرات صلح با دولت يمن به شرط توقف حملات ائتلاف سعودي و شكستن محاصره مناطق تحت كنترل خود است. مذاكرات صلح يمن تحت نظارت سازمان ملل اوايل ماه جاري ميلادي شكست خورد و نتوانست به جنگ ۱۸ماهه يمن پايان دهد. جان كري، وزير خارجه امريكا اخيرا در جده تاكيد كرده كه درگيري در يمن طولاني شده و بايد تمام شود. دولت مستعفي يمن نيز موافقت اوليه خود را با طرح جديد امريكا اعلام كرده و اصرار دارد كه انصارالله خواستههاي آنها را قبل از تشكيل دولت جديد بپذيرند. جنگ يمن بيش از ۶۵۰۰كشته برجاي گذاشته و حدود 3ميليون تن را آواره كرده است. جان كري پس از ديدار با عادل الجبير، همتاي عربستانياش طرح جديدي براي حل بحران يمن ارائه كرده و گفته بود كه اين طرح شامل همه طرفهاي بحران ميشود و در اين طرح جديد انصارالله بايد اسلحههاي خود را در شهر صنعا زمين بگذارند. مسالهيي كه با مخالفت انصارالله روبهرو شده است. وزير خارجه امريكا همچنين گفته كه طرح جديد شامل تشكيل دولت وحدت ملي است و در آن به حوثيها فرصت مشاركت در دولت داده شده است. وي در ادامه از حوثيها براي مشاركت در طرح جديد دعوت كرده و همزمان به آنها هشدار داده بود كه در صورت مخالفت با طرح جديد با اقدامات بينالمللي مناسب آن مواجه خواهند شد. كري گفته بود كه اين طرح در راستاي ايجاد بستري براي سازش كلي در يمن انجام ميشود و در مرحله اول شامل تشكيل سريع دولت وحدت ملي و عقبنشيني نيروها از صنعا و مناطق اصلي و نيز انتقال تمامي تسليحات سنگين ازجمله موشكهاي بالستيك و پايگاههاي شليك اين موشكها متعلق به جنبش انصارالله و نيروهاي همپيمانش به يك طرف سوم است.
بسياري از اعضاي انصارا لله و همچنين هواداران علي عبدالله صالح، رييسجمهور سابق يمن معتقدند بعد از اقدام آنها در تشكيل شوراي عالي سياسي جهت مديريت امور كشور و برگزاري تظاهرات گسترده براي اعطاي مشروعيت مردمي به شوراي عالي سياسي، وضعيت جديدي به وجود آمده كه بايد مدنظر قرار گيرد. آنها معتقدند كه هرگونه حل و فصل بحران بايد با پيوستن طرف هاي تاييد كننده دولت عبدربه منصور هادي به آن (شوراي عالي سياسي) آغاز شود؛ نه بازگشت با اين طرف ها به ميز از قبل شكست خورده مذاكرات. چالش ديگر پيش روي طرح پيشنهادي جان كري بند (3) آن يعني تحويل تسليحات سنگين است؛ زيرا انصار الله تحويل سلاح را نمي پذيرد تا آن طور كه مي گويند در جريان روند سازش به دست طرف مقابل آنها نيفتد. جنبش انصار الله پيش از تحويل سلاح خود اين شرط را مطرح مي كند كه يك نهاد قدرت توافقي تشكيل شود تا بر تحويل سلاح و ساير تدابير امنيتي نظارت داشته باشد كه نشان مي دهد خواسته انصارالله و احزاب متحدش بيرون كشيدن كل يمن از زير يوغ سعودي است و نه صرفا به دست گرفتن دولت در يمن و حكومتداري.
برخي كارشناسان امريكايي نيز درباره امكان تداوم حمايت امريكا از طرح جان كري شك و ترديد دارند؛ زيرا اين طرح فقط دو ماه قبل از آغاز انتخابات رياستجمهوري و ميان دوره يي كنگره در امريكا مطرح شده است. همچنين برخي معتقدند كه اعلام اين طرح بسيار دير صورت گرفت و به بهبود چهره حزب دموكرات در دوره آينده يا كاهش انتقاد هاي روزافزون از دولت اوباما به خاطر همكاري نظامي با ائتلاف تحت فرماندهي عربستان عليه يمن كمكي نخواهد كرد. يمن از ماه مه 1990 كه متحد شد همواره ناآرام بوده است. جنگها و شورشهاي داخلي و تحولات بهار عربي همگي مانع از ايجاد نهادهاي دولتي موثر و تثبيت يك دموكراسي پايدار در اين كشور شده است. با اين حال كارشناسان معتقدند تمام سختيهايي كه شهروندان يمني متحمل شدهاند نه فقط به دليل نهادهاي ناكارآمد و شكست خورده كشورشان، كه به دليل ناكارآمدي سيستم بينالمللي است. جنگ داخلي امروز يمن حاصل سالها سوءمديريت و غفلت جامعه جهاني از شرايط فقيرترين كشور جهان عرب است. تراژدي اينجاست كه به نظر ميرسد جامعه جهاني در برقراري صلح در يمن كاملا ناتوان است.
انصارالله براي از سرگيري مذاكرات صلح اعلام آمادگي كرد
60 كشته در حمله انتحاري در جنوب يمن
صاحبخبر -