شناسهٔ خبر: 14980745 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه تعادل | لینک خبر

سي‌ان‌ان تبعات تحرك جديد آنكارا را تحليل كرد

گرفتاري امريكا با تجاوز تركيه به سوريه

صاحب‌خبر -

گروه جهان    
«تركيه در تجاوز به خاك سوريه، امريكا را به دردسر انداخت و گرفتار كرد.» اين تحليل روبرت بائر، تحليلگر اطلاعاتي و امنيتي امريكا و مامور سابق سيا در رابطه با تحركات تركيه در خاك سوريه است.
 به گزارش ايرنا، بائر در گفت‌وگو با شبكه تلويزيوني سي‌ان‌ان گفته است: «تجاوز نظامي تركيه به خاك سوريه مبين پيچيده‌تر شدن هرچه بيشتر اوضاع در اين كشور است. تركيه در واقع دنبال متحدان امريكا در سوريه است، كردها اكنون از متحدان امريكا محسوب مي‌شوند كه از نيروهاي ويژه عملياتي امريكا در شرق سوريه محافظت مي‌كنند.»  اين تحليلگر امريكايي گفته است: «اردوغان اكنون همسو با روس‌هاست، روس‌هايي كه از دمشق حمايت مي‌كنند. تركيه با حمله زميني به سوريه امريكا را گرفتار كرده است، چراكه آنها يكي از متحدان خوب ما در منطقه خاورميانه هستند. اتحاد بالقوه تركيه و روسيه، جنگ در سوريه را پيچيده كرده است.» بائر در ادامه سخنان خود تاكيد كرده است: «نمي‌دانيد روس‌ها در سوريه به كدام سو مي‌روند، آنها در كنار تركيه در سوريه مي‌جنگند، تمام اينها تازگي دارد. صريح بگويم، بدون ايران بر سر ميز مذاكره، شما نمي‌توانيد به توافق روشني در مورد سوريه دست يابيد.» بائر از اينكه در بيشتر شكست دادن گروه تكفيري – تروريستي داعش چه در عراق و سوريه، گروه‌هاي شيعي نقش داشته و امريكا با آنها ارتباطي برقرار نمي‌كند، ابراز تاسف كرده است. او در بخشي از اين تحليل به مداخلات خارجي اشاره كرده و گفته است: «طرف‌هاي زيادي در سوريه درحال جنگ هستند، مداخلات خارجي هرگز كار زيادي از پيش نبرده، جز آنكه وضعيت را هرچه بيشتر پيچيده كرده است.» اين تحليلگر اطلاعاتي امنيتي گفته است: «طرف‌هاي زيادي در سوريه در حال نبرد هستند و هيچ گروه و طرفي از برتري برخوردار نيست تا امريكا با آنها طرف و وارد مذاكره شود. حتي خود كردها نيز به چندين گروه مختلف تجزيه شده و در ميان آنها شكاف وجود دارد.»
پس از گذشت پنج سال جنگ نيابتي از سوي تركيه در سوريه كه با آموزش شورشيان سوري، ارسال سلاح براي آنها و نيز راه‌اندازي و تشكيل گروه‌هاي سوري مسلح تحت امر حالا ديگر تركيه از پشت پرده بيرون آمده و در مقابل چشمان امريكا 50 تانك و بيش از 350سرباز به جرابلس سوريه فرستاده و به‌طور علني و رسمي وارد جنگ سوريه شده است.  به اعتقاد كارشناسان، هدف اصلي تركيه نه جنگ با داعش كه مقابله با «يگان‌هاي مدافع خلق كرد» سوريه است كه از متحدان ايالات متحده به شمار مي‌روند و آنكارا آن را شاخه نظامي حزب دموكراتيك كردستان سوريه مي‌داند. تركيه در واقع مي‌خواهد مانع از تسلط نيروهاي كرد بر امتداد مرزهاي جنوبي‌اش با سوريه شود، چون نگران است كه كردهاي سوريه از اين مرزها براي حمايت از حزب كارگران كردستان تركيه (پ ك ك) كه آنكارا در داخل با آن مي‌جنگد، استفاده كنند. به همين خاطر جنگ خود عليه كردها را به خاك سوريه كشانده تا امنيت ملي خود را تامين كند. تركيه نمي‌خواهد جاي خالي داعش با كردها پر شود. در اين راستا يكي از رهبران گروه «سلطان مراد» مورد حمايت تركيه درباره اهداف اين عمليات گفته است: «تركيه سه هدف را دنبال مي‌كند نابودي داعش، نظام سوريه و نيروهاي حزب اتحاد دموكراتيك سوريه.» در همين حال با وجود تشديد انتقادها از عمليات زميني تركيه در سوريه و هدف قرار دادن كردهاي سوريه، رجب طيب اردوغان، رييس‌جمهوري تركيه، تاكيد كرده كه عمليات‌ نيروهاي كشورش در شمال سوريه تا زمان از ميان بردن ريشه‌هاي شبه‌نظاميان كرد در اين منطقه ادامه خواهد داشت.  به گزارش اسپوتنيك، رجب طيب اردوغان گفته است: «آنكارا عمليات نظامي خود را در شمال سوريه تا زماني كه تهديد ناشي از اعضاي حزب اتحاد دموكراتيك از بين برود، ادامه خواهد داد. ما با گروه تروريستي داعش در جرابلس سوريه، بعشيقه عراق و در صورت لزوم در مناطق ديگر خواهيم جنگيد. ما همچنين با اعضاي اتحاد دموكراتيك نبرد خواهيم داشت. عمليات ما در سوريه تا زماني كه ريشه‌هاي اين سازمان تروريستي جدايي‌طلب را از بين ببريم، ادامه خواهد يافت. رييس‌جمهوري تركيه همچنين با اشاره به تحولات داخلي كشورش پس از كودتاي نافرجام گفته است: «مردم اعدام مي‌خواهند. مجلس بايد در اين باره تصميم‎گيري كند. مجلس بازگشت اعدام به مجازات‌ها را تصويب كند، من هم مي‌پذيرم.» رهبران غربي به ويژه اتحاديه اروپا با ابراز نگراني درباره نقض گسترده حقوق بشر توسط دولت تركيه پس از كودتاي نافرجام نسبت به بازگرداندن حكم اعدام در اين كشور هشدار داده است.
 

برچسب‌ها: