شناسهٔ خبر: 14976303 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: هدانا | لینک خبر

بایدها و نبایدها در میزبانی رقابت های دانش آموزان با نیازهای ویژه

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا در هفته گذشته بیش از یک هزار و 900 دانش آموز پسر آسیب دیده شنوایی، بینایی، جسمی و حرکتی، با نیازهای ویژه ذهنی و سندرم داون در هجدهمین دوره از رقابت های ورزشی دانش آموزان با نیازهای ویژه سراسر کشور به میزبانی استان همدان در هشت رشته ورزشی با هم به رقابت پرداختند.
این رقابت ها فرصت ارزشمندی برای معرفی و ظهور توانمندی های دانش آموزان با نیازهای ویژه و رساندن این دانش آموزان به استقلال فردی و اجتماعی بود و موجب شد تا جامعه به سطح توانایی های جسمی و حرکتی این دانش آموزان بیش از گذشته باور داشته باشد.
رشته های ورزشی این رقابت ها به گونه ای طرح ریزی شده بود که با تقویت تمرکز حواس و مهارت های حرکتی دانش آموزان با نیاز های ویژه به شناسایی و معرفی استعداد این دانش آموزان کمک کند و فرصت مناسبی باشد تا آنها بتوانند با حضور مستقل در این رقابت ها خود را برای زندگی مستقل و دور از خانواده آماده کنند .
استان همدان به دلیل اقلیم مناسب، پیشینه فرهنگی و تاریخی و نیروی انسانی مجرب و توانمند برای دومین سال متوالی میزبان رقابت های ورزشی دانش آموزان با نیازهای ویژه کشور بود و به اذعان سرپرستان رشته های ورزشی شرکت کننده در این دوره از رقابت ها، همدان با برگزاری مطلوب این مسابقه ها جزو برترین استان های کشور قرار گرفت و با استفاده از تمام امکانات و توانایی های استان و با انتخاب سالن ها و وسایل استاندارد تلاش کرد روند برگزاری این رقابت ها را به سطح مطلوب برساند.
اگرچه میزبانی دانش آموزان با نیازهای ویژه با توجه به وضعیت خاص و حساس روحی و جسمی این دانش آموزان و تاثیر پذیری بالای آنان از محیط و نیاز ویژه آنها به مراقبت های پزشکی آن هم برای 2 سال پی در پی نشان از توانمندی همدان در برگزاری برنامه های بزرگ و ملی دارد اما مسمومیت تعداد محدودی از این دانش آموزان در این رقابت ها که بازتاب خبری گسترده ای را به همراه شد تلنگری بود تا عوامل اجرایی و متولیان امر برای میزبانی در دوره های بعدی بیش از گذشته به سطح حساسایت این گونه رقابت ها توجه کنند و با آسیب شناسی درست و به موقع در صدد رفع برخی ایرادهای احتمالی باشند.
اگرچه متولیان امر در میزبانی از این دانش آموزان که با بچه های عادی متفاوت بوده و بعضی از آنها به بیماری های زمینه ای مبتلا هستند و به دلیل سیستم ایمنی ضعیف و حساس به مراقبت های ویژه ای نیاز دارند بسیار حساس و دقیق عمل کرده اند اما برای پیشگیری از بروز هرگونه رخداد مشابه در دوره های بعدی لازم است با بهره گیری از دانش روز و هم افزایی با دیگر سازمان های اجرایی و با مشارکت حوزه های بهداشتی و درمانی در راستای برگزاری هر چه بهتر این گونه رقابت ها تلاش شود.
رئیس گروه بهداشت محیط مرکز بهداشت استان همدان در گفت و گوی اختصاصی با ایرنا درباره راهکارهای پیشگیری از بروز چنین رخدادهایی گفت: همه سازمان ها و نهادهای اجرایی باید قبل از برگزاری هر گونه همایش، مسابقه یا گردهمایی با مراکز بهداشت شهرستان ها هماهنگی های لازم را انجام دهند و ترتیبی اتخاذ کنند که نمایندگان مراکز بهداشت در ستاد اجرایی مراسم حضور داشته باشند.
علی نوروزی افزود: در این صورت کارشناسان بهداشتی به صورت رایگان چندین روز قبل از برگزاری مراسم در محل حاضر می شوند و آب، مواد غذایی، محل پخت غذا، محل اقامت مهمانان و همه موارد را بررسی کرده و ایرادها و کمبودهای احتمالی را قبل از آغاز مراسم به اطلاع عوامل اجرایی می رسانند تا در صدد رفع آن برآیند.
وی ادامه داد: همچنین کارشناسان بهداشتی در طول برگزاری مراسم نیز در محل حضور دارند و همه امور را به صورت ریزبینانه زیر نظر می گیرند.
وی با انتقاد از بی توجهی برخی سازمان ها به این اصل مهم گفت: درباره برگزاری رقابت های ورزشی دانش آموزان با نیازهای ویژه نیز پیش از آغاز این رقابت ها ، هماهنگی مطلوبی با مرکز بهداشت استان همدان صورت نگرفته بود و اگر قبل از برگزاری رقابت ها با این مرکز هماهنگ می شد کارشناسان موارد خطرزا را شناسایی می کردند و از وضعیت آب و مواد غذایی گرفته تا منوی غذایی دانش آموزان را تحت کنترل قرار می دادند.
وی اضاقه کرد: اگر کارشناسان مرکز بهداشت قبل از برگزاری رقابت ها در ستاد اجرایی حضور داشتند می توانستند از بروز 50 درصد مشکلات پیشگیری کنند اما در این حالت بعد از رخ دادن اتفاق کارشناسان ما در محل حاضر شدند و تنها توانستند از گسترش بیماری جلوگیری کنند.
وی با تاکید بر اینکه رقابت های ورزشی این نوع دانش آموزان با نیازهای ویژه که سیستم ایمنی ضعیفی دارند باید با حساسیت ویژه تری برگزار شود گفت: نتیجه نمونه گیری غذایی این دانش آموزان تا روزهای آینده مشخص می شود.
رئیس آموزش و پرورش استثنایی همدان نیز در گفت و گوی اختصاصی با ایرنا با رد برخی شایعه ها مبنی بر مسمومیت 200 دانش آموز شرکت کننده در این رقابت ها گفت: در مجموع 22 دانش آموز با نیازهای ویژه شرکت کننده در رقابت های ورزشی به پزشک ارجاع داده شدند که بسیاری از آنها نیاز به بستری نداشتند.
پروین قربانیان با بیان اینکه 2 نفر از دانش آموزان شرکت کننده در این رقابت ها به دلیل بیماری های زمینه ای در بیمارستان بستری شدند افزود:20 دانش آموز دیگر به دلیل حساسیت ها و توجه ویژه متولیان برگزار کننده رقابت ها به پزشک ارجاع داده شدند و از آنجا که این دانش آموزان مسافر بوده و شرایط خاص دارند هماهنگ شد که تحت نظر پزشکی قرار بگیرند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا دانش آموزان شرکت کننده در این رقابت ها دچار مسمومیت شده اند یا خیر گفت: مسمومیت وجود داشته اما در تعداد بسیار محدودی از دانش آموزان بوده و تحت کنترل است و هم اکنون کارشناسان بهداشت در حال پیگیری هستند و تا وقتی نتیجه آزمایش ها و بررسی ها در مورد مسمومیت دانش آموزان اعلام نشود نمی توانیم اعلام نظر کنیم.
وی تاکید کرد: عوامل برگزار کننده مسابقه ها به سلامت دانش آموزان بسیار حساس بودند و ما این حساسیت را در بین عوامل اجرایی و تیم پزشکی مستقر ایجاد کردیم که این دانش آموزان را به صورت خاص تحت کنترل داشته باشند و به هیچ عنوان به کوچکترین مشکلی بی توجه نباشند و کوچکترین مورد مشکوکی را به پزشک ارجاع و تحت مداوا قرار دهند.
قربانیان گفت: شرایط سفر و تغییر آب و هوایی در برخی دانش آموزان با نیاز ویژه تاثیر گذار است و با توجه به آمار بالای دانش آموزان شرکت کننده که هم اکنون 800 دانش آموز پسر در این رقابت ها شرکت دارند اگر تعدادی بیمار بشوند غیر طبیعی نیست با این وجود تلاش می کنیم که همین تعداد کم هم وجود نداشته باشد.
رییس آموزش و پرورش استثنایی استان همدان درباره اهمیت برگزاری این گونه رقابت ها و شرکت دانش آموزان با نیاز های ویژه در فعالیت های اجتماعی گفت: میادین ورزشی، عرصه تجلی استعدادها و توانایی های دانش آموزان با نیازهای ویژه است.
قربانیان با بیان این که ارتقای سلامت جسم و روح دانش آموزان با نیازهای ویژه از طریق تشویق آنان به ورزش کردن از اهداف این مسابقات است تصریح کرد: افزایش روحیه نشاط و اعتماد به نفس و به نمایش گذاشتن توانمندی های آنها از دیگر اهداف برگزاری این رقابت ها به حساب می آید.
مدیرکل آموزش و پرورش استان همدان نیز در گفت و گوی اختصاصی با ایرنا گفت: انسان برای زیست سالم به جسم سالم و عقلانیت نیاز دارد چرا که تربیت بدنی و زیست سالم با عقلانیت محقق می شود.
مصطفی خزاعی گفت: دانش آموزان با نیازهای ویژه با شجاعت در این رقابت ها شرکت کردند و توانمندی های بالای خود را به نمایش گذاشتند.
وی درباره مسمومیت برخی از دانش آموزان گفت: یک شب قبل از پایان مراسم از بین 800 دانش آموز شرکت کننده در حدود 40 نفر دچار علائم شبه مسمومیت شدند که بلافاصله تیم پزشکی در محل مستقر و 22 نفر از این دانش آموزان به بیمارستان ارجاع داده شدند که 19 نفر آنها سرپایی درمان شدند و یکی از دانش آموزان نیز روز بعد از بیمارستان مرخص شد.
وی ادامه داد: دو دانش آموز که بیماری های زمینه ای داشتند از استان های البرز و اردبیل در بیمارستان بستری شدند و روز جمعه گذشته با همراهی خانواده هایشان از بیمارستان مرخص شدند تا تحت درمان پزشکان معالج خود قرار گیرند.
وی گفت: کارشناسان شبکه بهداشت استان همدان از مواد غذایی نمونه برداری کردند تا بعد از انجام آزمایش های ویروسی علت مشخص شود.
رییس مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی همدان نیز به خبرنگار ایرنا گفت: نفر از دانش آموزان دارای نیازهای ویژه در رقابت های ورزشی دچار مسومیت غذایی جزئی شده بودند که بدون انتقال به بیمارستان در محل اسکان درمان شدند.
دکتر حبیب معصومی افزود: این دانش آموزان روز چهارشنبه گذشته پس از صرف ناهار دچار مسمومیت غذایی شده بودند و این علائم از ساعت 19 عصر همان روز در برخی دانش آموزان آغاز و تا ظهر روز پنجشنبه نیز ادامه داشت و در مجموع، این علائم در 60 نفر از آنها خود را نشان داد.
وی بیان کرد: با استقرار سه آمبولانس و تیم بهداشتی در محل اسکان این دانش آموزان، کار درمان این افراد آغاز و حدود 50 دانش آموز در محل درمان شدند و 10 نفر دیگر نیز به بیمارستان فرشچیان منتقل شده و مورد مداوا قرار گرفتند.
به گزارش ایرنا وی اضافه کرد: این دانش آموزان نیز پس از دریافت درمان های تکمیلی از بیمارستان ترخیص شدند و هم اکنون مشکلی برای این دانش آموزان وجود ندارد.
هجدهمین دوره رقابت های ورزشی دانش آموزان پسر با نیازهای ویژه سراسر کشور با حضور بیش از یک هزارو 900 دانش آموز پسر آسیب دیده شنوایی، بینایی، جسمی و حرکتی، با نیازهای ویژه ذهنی و سندرم داون در هشت رشته ورزشی به میزبانی استان همدان برگزار شد و در مرحله نخست این رقابت ها، دانش آموزان در رشته های ورزشی فوتسال، شطرنج، آمادگی جسمانی، تنیس روی میز، بوچیا و گلبال از 28 تا 31 مردادماه و در مرحله دوم آن در رشته های فوتسال، دوومیدانی و گوی رانی از دوم تا پنجم شهریورماه به رقابت پرداختند.
سال تحصیلی 95-94 سه هزار و 355 دانش آموز در گروه های مختلف استثنایی در 62 مرکز مستقل و ضمیمه زیر پوشش آموزش و پرورش استثنایی استان همدان قرار دارند.
1181/6993

برچسب‌ها: