به گزارش ایرنا، حمید چیت چیان روز دوشنبه در آیین بهره برداری از سد 'کوچری' در گلپایگان افزود: بهره برداری بیش از اندازه از منابع زیرزمینی آب ، باعث از بین رفتن لایه های داخلی زمین و ورود آب های شور به مخازن آب های شیرین می شود.
وی اظهار کرد: همین امر باعث مشکلات بسیاری برای مردم بویژه در استان های قم و کرمان شده است.
وزیر نیرو یادآور شد: از سال های گذشته، اقدامات مطلوبی برای تامین آب قم و استان های مرکزی و اصفهان از طریق احداث سد و ایجاد تونل صورت گرفت که آخرین مرحله آن احداث سد کوچری است که امروز شاهد افتتاح آن هستیم.
وی با بیان این که برای تامین آب آشامیدنی مردم نمی توان به آب های زیر زمینی اکتفا کرد، گفت: این شیوه باعث خشکی آب های زیرزمینی و در سطح کلان ایجاد مشکل در کشور می شود.
چیت چیان تصریح کرد: آب سد کوچری در بخش کشاورزی استفاده نمی شود و فقط برای بخش تامین آب شرب است.
وزیر نیرو تاکید کرد: این وزارتخانه، تامین آب مورد نیاز شهرها را وظیفه خود می داند و طرح های انتقال آب بر اساس ضرورت انجام می شود.
وی خاطر نشان کرد: وزارت نیرو راه دیگری برای تامین آب مورد نیاز مردم ندارد و مجبور است به این شیوه طرح های انتقال آب را اجرا کند و کاری نمی توان با نظرات غیرکارشناسی داشت.
چیت چیان افزود: طرح ملی سد کوچری گلپایگان، آب آشامیدنی استان قم و 10 شهر دیگر کشور را تامین می کند.
به گزارش ایرنا، با بهره برداری از این طرح ملی، سالانه 182 میلیون متر مکعب آب از سرشاخه های رودخانه 'دِز' واقع در شهرستان الیگودرز از طریق تونل زیرزمینی به سد گلپایگان ارسال و از آنجا بوسیله لوله به شهرهای قم، خوانسار، خمین، گلپایگان، محلات، نیمور و سلفچگان منتقل می شود.
طرح انتقال آب از سرشاخه های دز به گلپایگان با عنوان «طرح قمرود» از سه بخش عمده تونل های اصلی انتقال و آبگیرها، سد کوچری و خط لوله آبرسانی تشکیل شده است.
سامانه انتقال آب از سرشاخه های دز شامل تجمیع منابع آبی چشمه سرداب، رودخانه های 'دره لکو'، 'دره دزدان' و 'دره دایی' در ارتفاعات زاگرس میانی واقع در جنوب الیگودرز است که پس از طی حدود 200 کیلومتر مسیر به مخزن سد کوچری واقع در پایین دست سد گلپایگان می ریزد.
این طرح که از آن بعنوان یکی از بزرگترین طرح های انتقال آب کشور یاد می شود از سال 1381 آغاز شد و امروز پس از 14 سال بطور رسمی به بهره برداری رسید.
افتتاح تونل های انتقال آب سد کوچری در اسفند سال 1389 و مرحله نخست بهره برداری از این سد در اسفند سال 92 صورت گرفت.
حجم ذخیره آب سد کوچری 207 میلیون مترمکعب است که در سال گذشته به میزان 23 میلیون مترمکعب آبگیری و امسال نیز آبگیری 60 میلیون مترمکعب برای آن برنامه ریزی شد.
قرار است حجم آبگیری این سد تا سال آینده به 200 میلیون مترمکعب افزایش یابد.
عملیات احداث سد کوچری در شهرستان گلپایگان بر عهده شرکت آب منطقه ای تهران بود که برای اجرای این طرح ملی تاکنون هفت هزار و 700 میلیارد ریال (به قیمت ثابت و دفتری) هزینه شده است.
کوچری تنها سد کشور است که سه استان(اصفهان، مرکزی و قم) از آن بهره برداری می کنند.
در آیین افتتاح این طرح ملی، رئیس مجلس شورای اسلامی، وزیر نیرو، استاندار و جمعی از مسئولان استان اصفهان نیز حضور داشتند.
شهرستان گلپایگان در 180 کیلومتری شمال غرب اصفهان قرار دارد.
ت/6027/7138/6994
وزیر نیرو: بخش زیادی از کشور در فقر آبی بسر می برد
اصفهان - ایرنا - وزیر نیرو گفت: تامین آب شرب مردم از مهمترین دغدغه های مسئولان است زیرا بخش زیادی از کشور به لحاظ منابع آب در فقر به سر می برد.
صاحبخبر -