گلوله های ساچمه ای که معترضان کشمیری را هدف می گیرد، به اپیدمی «چشمان نابینا» منجر شده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی نوشت: نیروهای پلیس ضد شورش در کشمیر در حال گشت زنی هستند و خیابان های این منطقه با خشونت های گسترده مواجه است. اما اینجا در اتاق عمل همه چیز آرام است. چاقوهای جراحان به گونه ای در چشم ها فرو می رود، گویا در حال تکه تکه کردن میوه تازه است.
پلک های بیمار با گیره های فلزی کشیده شده و بافت صورتی چشمان او بیرون زده است. جراح در حال جراحی چشم بیمار است و کاسه چشم اش پر از خون می شود. بیمار یک کودک هشت ساله است.
جراح می گوید: «افتضاح است.» البته تمامی 13 موردی که او امروز مشاهده خواهد کرد همگی خیلی بد هستند.
پلیس هند طی روزهای اخیر بسیاری از معترضان جدایی طلب کشمیر را با استفاده از تفنگ های با گلوله ساچمه ای هدف قرار داده و به چشم های آنها آسیب جدی وارد کرده است.
از اواسط ژوئیه سال جاری که اعتراضات مردم علیه حکومت هند در کشمیر دوباره تشدید شد، بیش از 570 نفر در سنین مختلف که توسط نیروهای امنیتی هدف قرار گرفته اند، به بیمارستان اصلی شهر سرینگر مراجعه کرده اند که از ناحیه چشم آسیب دیده و تحت عمل جراحی قرار گرفته اند.
یک پزشک جراح و رئیس بخش چشم این بیمارستان گفته است که چشمان قربانیان از ناحیه شبکیه پاره شده، عصب بینایی آنها قطع شده و دچار ترشحات از ناحیه عنبیه شده و بسیاری بینایی خود را تا حد زیادی از دست داده اند.
در اعتراضات بخش تحت کنترلِ هند در کشمیر، شاهد شدیدترین خشونت از سال 2010 تاکنون هستیم. معترضانی که سنگ پرتاب می کنند، هیچ رهبران سیاسی ندارند. حدود 60 غیرنظامی و دو نیروی امنیتی در این اعتراضات کشته شده اند و در هر دو طرف هزاران نفر زخمی شده اند.
اما قطعا سال 2016 به عنوان سال «چشمان نابینا» شناخته خواهد شد. این آسیب های چشمی تا جایی خشم مردم را برانگیخته است که هفته گذشته «راجنات سینگ» وزیر داخلی هند در یک ژست آشتی جویانه وعده داد که در روزهای آتی نوعی سلاح های غیر کشنده ای را جایگزین تفنگ های ساچمه ای کند.
با این حال در بخش چشم در بیمارستان اصلی سرینگر، بیماران جدیدی هر روز از راه می رسند. اگر در راهرو بیمارستان قدم بزنید ابتدا تعداد انگشت شماری از مردان جوان با چشمان آسیب دیده را مشاهده می کنید. سپس شما در همه جا این بیماران را خواهید دید.
دکتر «افروز خان» پزشک جراح پسربچه نابینا می گوید: «این پسربچه 8 ساله، برای 70 یا 80 سال دیگر زندگی می کند. تاریخ در آنجا باقی می ماند، حتی اگر در کتاب ها ثبت نشود.»
ناظران سیاسی می گویند که مشخصه اعتراضات امسال استفاده از گلوله های ساچمه ای و آسیب دیدگی قربانیان از ناحیه چشم است.
از سال 1989 به بعد کشمیر بارها شاهد حکومت نظامی بوده است ولی به گفته برخی ساکنان این منطقه، این بار حکومت نظامی و محدودیت های بسیار شدیدی اعمال شده است.
∎