شناسهٔ خبر: 14963695 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

2هزار و 700 محله تاریخی، فرسوده و سکونت گاه غیررسمی درکشور

گرگان – ایرنا – عضو هیات مدیره شرکت عمران و بهسازی شهری ایران گفت: حدود 2 هزار و 700 محله تاریخی ، بافت فرسوده و سکونت گاه غیر رسمی در کشور شناسایی شده است که مرمت و بهسازی 270 محله آن در برنامه توسعه مورد توجه قرار می گیرد.

صاحب‌خبر -

به گزارش روز دوشنبه ایرنا ، مجید روستا در مراسم بهره برداری متمرکز از چهار پروژه مرمت، بهسازی و احیای بافت های تاریخی شرکت عمران و بهسازی شهری ایران در گرگان اظهار کرد: وزارت راه و شهرسازی در 12 شهر مشغول احیای بافت های تاریخی و مرمت آنها است که بر اساس آمارها و پیگیری های موجود ، گرگان یکی از 3 شهر پیشرو در این بخش است.
وی بیان کرد: توجه به عرصه های تاریخی و قدیمی که از لحاظ مساحت و جمعیت بخش زیادی از شهرها رابه خود اختصاص داده اند با پراکنده کاری امکان پذیر نیست.
روستا افزود: گرگان یکی از شهرهای برخوردار از بافت های تاریخی و قدیمی در کشور است که نیازمند توجه بیشتر و برنامه ریزی مستمر می باشد.
به گفته وی، در این شهر 150 هکتار بافت تاریخی، 450 هکتار بافت فرسوده و نیز سکونتگاه های غیررسمی وجود دارد.
عضو هیات مدیره شرکت عمران و بهسازی شهری ایران ادامه داد: یکی از بناهای تاریخی مرمت شده، خانه شعر بافان گرگان است که به دلیل برخورداری از ویژگی های خاص، ارزش فرهنگی و تاریخی فراوانی دارد.
روستا گفت: توجه به تاسیسات مشترک، روشنایی معابر، توسعه فضاها و خدمات عمومی با همکاری بخش های محلی همچون شهرداری ، میراث فرهنگی و سازمان نظام مهندسی می تواند این مکان ها را به فضاهایی برای گذران مناسب زندگی و مناسبات اجتماعی تبدیل کند.
به گزارش ایرنا، مدیرکل راه و شهرسازی گلستان هم گفت: 16 شهر استان دارای بافت فرسوده به مساحت 2 هزار و 800 هکتار است که 8 نقطه از این مناطق در شهرهای گرگان و گنبدکاووس قرار دارد.
ابراهیم مبارک قدم اظهار کرد: بیش از 30 درصد جمعیت شهری استان در این مناطق زندگی می کنند که حضور 280 هزار نفر ، ضرورت ارایه خدمات مطلوب و مناسب به آنها را دو چندان می کند.
وی افزود: مطابق بررسی ها ، 14 درصد از مساحت شهری استان فرسوده است که باید با برنامه ریزی مناسب برای احیا و مرمت آنها برنامه ریزی شود.
به گفته وی، موضوع بازآفرینی این بافت ها در سندی مشترک بین اداره کل راه و شهرسازی، استانداری، میراث فرهنگی و شهرداری گرگان و با هدف پیوند مراکز محلات از طریق گذرهای تاریخی این بافت ها در دستور کار قرار گرفته است.
وی اضافه کرد: رفع خطر، استحکام بخشی و مرمت پیرامون گذرها، بهسازی جداره ها و رفع تمامی آسیب های بصری از اقداماتی است که در جهت ارتقای کیفیت زندگی و کاربری های جدید در این محلات درحال انجام است.
دبیرستاد بازآفرینی بافت های تاریخی گلستان، اقدام دیگر در این زمینه را، برگزاری کارگاه آموزشی 'بازآفرینی شهری،گامی به سوی شهر انسانی' نام برد و گفت: این کارگاه با حضور نمایندگانی از ستاد بازآفرینی محلات هدف کشور و اساتید این مقوله برگزار شد که روند بازآفرینی شهرهای اصفهان و رشت جهت بهره مندی از تجربیات آنان مورد بررسی قرار گرفت.
مبارک قدم ادامه داد: به دلیل وجود قابلیت های منحصر به فرد در داخل بافت تاریخی و محلات منسجم گرگان که قدمت 400ساله از لحاظ برگزاری مراسم مختلف مذهبی از جمله در ایام محرم دارند، بخشی از اقدامات بازآفرینی به احیای تکایای این شهر اختصاص پیدا کرده است.
وی گفت: شرکت عمران و بهسازی شهری ایران تاکنون چهار میلیارد و 500میلیون ریال برای احیای این تکایا در گلستان هزینه کرده است.
مبارک قدم همچنین تصریح کرد: خانه شعربافان در محله سرچشمه گرگان نمونه ای از معماری تاریخی عامیانه است که برای حفظ، حراست و احیای آن؛ پروژه مرمت، احیا و بهسازی این خانه به عنوان پروژه محرک توسعه به اجرا درآمده است.
وی به پروژه مرمت خانه تاریخی کبیر نیز به عنوان نمونه ای دیگر از این اقدامات اشاره کرد و گفت: معماری این خانه از نوع اعیانی است که شرکت عمران و بهسازی شهری ایران، بهسازی و نوسازی و مرمت آن را به صورت مشارکتی و متناسب با نیازهای کاربری اجرا کرد که بخشی از آن به پایان رسیده و بخشی دیگر در دست اجرا است.
وی همچنین به تسهیلات اعطا شده در طول برنامه پنجم توسعه کشور به واحدهای مسکونی واقع در بافت های ناکارآمد شهری اشاره کرد و گفت: تاکنون 9 هزار و 81 واحد مسکونی استان از این تسهیلات بهره مند شده اند و به دلیل پرداخت نشدن یارانه به این بخش، نیمی از واحدهایی که تقاضای بهره مندی از این تسهیلات را داشتند نیز هنوز موفق به دریافت نشده اند.
چهار پروژه بهره برداری شده شرکت عمران و بهسازی شهری ایران درگلستان در این مراسم شامل بهسازی و مرمت تکایای عقیلی و شاهینی در محله سبزه مشهد، تکیه اصطبار در محله دوشنبه ای و خانه تاریخی شعربافان در محله سرچشمه گرگان بود که کار مرمت، بهسازی و احیای آنها با هزینه 5 میلیارد و 500 میلیون ریال از محل منابع ملی وزارت راه و شهرسازی به اجرا درآمده است.
این مراسم بصورت متمرکز در خانه تاریخی شعربافان در محله سرچشمه گرگان و با حضور عضو هیات مدیره شرکت عمران و بهسازی شهری ایران و نمایندگان دیگری از این نهاد زیر مجموعه وزارت راه و شهرسازی برگزار شد.
بازدید از خانه های تاریخی گرگان از جمله خانه کبیر و پروژه های در دست اجرای دیگر این حوزه از برنامه های در حاشیه این مراسم بود.
3091/1648