شناسهٔ خبر: 14957258 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: شبستان | لینک خبر

رقابت دنباله دار نفتی ایران و عربستان

خبرگزاری شبستان:عربستان همواره در تلاش برای ضربه به جایگاه ایران در منطقه برای حفظ جایگاه خود است از حمایت از تروریست ها تا بازی نفتی. حال نیز تلاش هایی را در این زمینه در حال انجام دارد.

صاحب‌خبر -

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: عربستان همواره در تلاش برای ضربه به جایگاه ایران در منطقه برای حفظ جایگاه خود است از حمایت از تروریست ها تا بازی نفتی. شش ماه آخر سال 94 عربستان تلاش داشت با کاهش قیمت نفت و نوسانی که در اقتصاد ایران به واسطه لغو تحریم ها ایجاد شده بود شوکی اقتصادی به کشورمان ئ جایگاه آن در منطقه و به دنبال آن در جهان ایجاد کند.

 

در همان تاریخ سید سعید حیدری طیب، عضو کمیسیون انر‍ژی مجلس در این باره در گفتگویی با خانه ملت اعلام کرده بود که: "کاهش قیمت نفت توسط عربستان تنها برای منزوری کردن ایران در منطقه و بازارجهانی نفت انجام شد. کاهش قیمت نفت توسط عربستان نتیجه دو عامل جنگ و مبارزه با تولید داخلی جمهوری اسلامی ایران است. عربستان وارد بازی نفتی با ایران شد که بتواند ایران از گردونه خارج کند و این در حالی است که سیاست‌های عربستان در راستای منزوی کردن ایران در زمینه نفتی مشخص بود  که به شکست منجر می‌شود. کاهش قیمت نفت توسط عربستان منجر می‌شود که آل سعود در زمینه سرمایه گذاری درعرصه نفت به شدت سیر نزولی پیدا کند زیرا با این اوصاف ذخائر نفتی عربستان روز به روزکاهش می‌یابد در نتیجه آل سعود دیگر نمی تواند بر اقتصاد نفتی تکیه کند."

 

بنابراین گزارش، بازی نفتی عربستان به اینجا ختم نشد و چندی بعد تلاش کرد با گرفتن متحدانی در منطقه ضربه دیگری به اقتصاد کشورمان وارد کند که تمامی این تلاش ها به ضربه زدن به اقتصاد خود این کشور منجر شد تا جایی که ارزش پولی این کشور در اثر این بازی نفتی کاهش پیدا کرد. امروز نیز در پی ادامه سیاست های خصمانه عربستان علیه ایران همزمان با تلاش برخی اعضای اوپک برای تثبیت قیمت نفت؛ تلاش هایی را برای ایجاد اختلال در عرصه نفتی کشورمان انجام می دهد.

 

این گزارش می افزاید: ایرنا به نقل از پایگاه خبری بلومبرگ آمریکا در توضیح این رویداد نوشته است: "چشم انداز نزولی قیمت نفت سبب اظهارنظرهای سراسیمه اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) شد. محمد السادا، رییس اوپک برنامه برگزاری یک نشست غیررسمی را در الجزایر در ماه سپتامبر 2016 (شهریور-مهر) برای بحث و بررسی درباره تثبیت بازار نفت اعلام کرد. نیکلاس مادورو، رییس جمهوری ونزوئلا گفت که با پادشاه عربستان سعودی درباره بالا بردن قیمت نفت صحبت کرده است. با این حال، اقدام برخی تولیدکنندگان بزرگ به وضوح در جهت کاهش قیمت نفت عمل می کند. بر اساس گزارش ماه اوت دبیرخانه اوپک، عربستان سعودی(بزرگ ترین صادرکننده نفت خام در جهان) در ماه ژوئیه 2016 (تیر-مرداد) با تولید 10 میلیون و 670 هزار بشکه نفت در روز، رکورد در تولید را زده است.

 

عربستان سعودی به طور معمول نفت بیشتری در تابستان ها تولید می کند تا جوابگوی افزایش مصرف داخلی برای تامین انرژی لازم برای تهویه مطبوع باشد از سوی دیگر، عربستان سعودی درگیر جنگ بر سر سهم بازار با ایران است و قیمت نفت خود را در آسیا (بزرگ ترین بازار برای هر دو رقیب) کاهش داده است. ایران نیز به دنبال لغو تحریم های بین المللی در ژانویه گذشته (دی 1394)، در راستای افزایش تولید در بلندمدت حرکت می کند. دولت این کشور در تاریخ سوم اوت 2016 (13 مرداد) مدل جدید قراردادهای نفتی را تصویب کرد و امیدوار است شرکت های نفتی بین المللی سالیانه 50 میلیارد دلار در صنعت نفت ایران سرمایه گذاری کنند. وزیر نفت ایران به مجلس شورای اسلامی این کشور گفته است، تولید نفت در مدت پنج سال به چهار میلیون و 600 هزار بشکه در روز افزایش می یابد."

 

یادآور می شود: تولیدکنندگان کوچک تر اوپک پس از آنکه قیمت های نفت در سال 2014 شروع به کاهش کرد، خواستار ممانعت از افزایش تولید نفت اوپک شدند. طرح فریز نفتی در نشست 17 آوریل (29 فروردین) اوپک به دلیل اینکه عربستان سعودی موافقت خود با این طرح را منوط به موافقت ایران کرد، به تصویب نرسید. نشست دوم ژوئن 2016(13 خرداد) اوپک نیز نتیجه ای در بر نداشت.