شناسهٔ خبر: 14955521 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه تعادل | لینک خبر

روند توسعه كيش در دولت تدبيرواميد

صاحب‌خبر -

‌توسعه متوازن كيش يكي از شاخصه‌هاي ارزنده عملكرد تيم مديريتي اين منطقه آزاد در سه سال گذشته است. رها شدن جزيره كيش از وابستگي به درآمدهاي ناشي از فروش زمين، ايجاد درآمدهاي پايدار، حمايت از سرمايه‌گذاران صنعتي و توليدكنندگان كالا و خدمات درحوزه‌هاي گردشگري، فناوري، صنعتي ودرماني و...، تغيير انگيزه‌ها به سمت توليد كالا وخدمات وتوسعه كارآفريني با تسهيل شرايط ضمن شفاف‌سازي امور نتايج ارزنده‌يي براي اين جزيره مرجاني است كه ثمرات بسياري از اين اقدامات اعتلاي اين جزيره را در زمينه‌هاي اقتصادي و گردشگري رقم خواهد زد. اين نتايج حاصل تفكر، تدبر، اقدام و نظارت شبانه‌روزي بر برنامه‌ريزي‌ها و فعاليت‌هاي اجرا شده در جزيره كيش است.
     
 عملكرد كيش در 3سال گذشته
ركورد 105ميليون دلاري صادرات محصولات توليدي كيش درپي افزايش 72 واحد صنعتي
رشد ارزش صادرات محصولات توليد شده درجزيره كيش دستاوردي ارزشمند است كه اين جزيره را در مسير دستيابي به اهداف پيش‌بيني شده براي مناطق آزاد در سياست‌هاي اقتصاد مقاومتي قرار داده است.  رشد 117‌درصدي ارزش صادرات جزيره كيش شاهدي براين ادعاست كه در طول سه سال گذشته ارزش صادرات محصولات توليدي جزيره كيش از 48.4ميليون دلار در سال 91 به 105ميليون دلار در سال 94 رسيده است.  درسال 92 سازمان منطقه آزاد كيش موفق شد؛ ارزش صادرات خود را به رقم 54.7ميليون دلار افزايش دهد. روند افزايش ارزش صادرات با شيبي تند در سال 93 به رقم 81.4 ميليون دلار صعود كرد و در سال 94 اين رقم به 105ميليون دلار افزايش يافت.  در بخش واردات در سال 92 ميزان واردات جزيره كيش 559 ميليون دلار بود كه كاهش ميزان واردات جزيره كيش از دستاوردهاي مهم درمسير تحقق اقتصاد مقاومتي است.  در سال 93 اين رقم به 508ميليون دلار كاهش يافت و در سال 93 رقم واردات جزيره كيش با تنزل 19‌درصدي در مقايسه با سال 92 به 452ميليون دلار كاهش يافت.  مقايسه آمار صادرات كيش در سال 94 كه رقم 105 ميليون دلار است با آمار 452 ميليون دلاري واردات در همين سال نشان مي‌دهد؛ ارزش واردات كيش 4 برابر ارزش صادرات محصولات توليدي در سال گذشته است درحالي كه در سال 92 اين اختلاف بين ارزش واردات نسبت به صادرات 10 برابر بود.
رسيدن به تراز مثبت تجاري برنامه‌يي است كه سازمان منطقه آزاد كيش درطول سه سال گذشته با تمركز بر جذب سرمايه‌هاي صنعتي وتوليدي درپيش گرفت و گام بزرگي در اين راستا برداشت هرچند تا رسيدن به سرمنزل مقصود راه دشواري پيش‌روست اما اين موفقيت ارزشمند كه مرهون تلاش سه ساله تيم مديريتي منطقه آزاد كيش است، نشان مي‌دهد با برنامه‌ريزي منسجم و هدفمند جزيره كيش درآينده نزديك مي‌تواند، الگويي موفق براي دستيابي به توسعه اقتصادي باشد.

 افزايش 51‌درصدي سهم گردشگري،
در سبد سرمايه‌گذاري غير صنعتي كيش، دستاوردي ارزشمند
جزيره كيش براساس ماموريت محوله از سوي دولت، منطقه آزاد تجاري وگردشگري است. درطول سه سال گذشته مسوولان، كارشناسان و مشاوران جزيره كيش با بررسي همه‌جانبه براي اصلاح ساختار سرمايه‌گذاري‌هاي كيش اقدام كردند. خلأ سرمايه‌گذاري در بخش‌هاي گردشگري و توليدي كه مهم‌ترين ماموريت جزيره كيش به عنوان نخستين منطقه آزاد كشور است، بزرگ‌ترين سد در مسير توسعه اين منطقه آزاد بود.  تيم مديريتي سازمان منطقه آزاد كيش از بدو ورود در سال 92 با واقعي كردن قيمت عرضه زمين علاوه بر حذف واسطه‌ها و رانت در اين بخش نسبت به حفظ اين اراضي به عنوان سرمايه‌يي براي آينده اين جزيره اقدام كرد.  در سال 91 ميزان واگذاري زمين درجزيره كيش 970هزار مترمربع بود كه با سياست‌هاي اجرايي سازمان منطقه آزاد كيش در سال 94 به 82هزار مترمربع رسيد. درحقيقت واقعي شدن قيمت واگذاري زمين ضمن كاهش 91‌درصدي ميزان واگذاري و حفظ اين منبع ارزشمند در طول سه سال گذشته ارزش افزوده‌يي معادل 130‌درصد براي كيش به همراه داشته است.  سازمان منطقه آزاد كيش همزمان با حمايت وتسهيل شرايط براي سرمايه‌گذاران دربخش‌هاي صنعتي، گردشگري، زيرساختي و خدماتي نسبت به اصلاح تركيب پروژه‌هاي سرمايه‌گذاري دراين جزيره اقدام كرد.  به‌طوري‌كه سهم كاربري‌هاي تفريحي و ‌گردشگري در سبد واگذاري اراضي درسه سال گذشته به بيش از 50‌درصد افزايش يافته است.  اين سياست هوشمندانه باعث شد، انگيزه كار براي سرمايه‌گذاران صنعتي، توليدي، خدماتي وگردشگري افزايش يابد.  با پشتوانه حمايت مسوولان درطول سه سال گذشته حجم سرمايه‌گذاري‌هاي غيرصنعتي كيش با اجراي 62 پروژه به رقم 65 هزار و200 ميليارد ريال رسيد و سبد سرمايه‌گذاري كيش با تحولي بزرگ روبه‌رو شد و سهم سرمايه‌گذاري‌هاي گردشگري در جزيره كيش 51‌درصد و سرمايه‌گذاري در حوزه مسكوني 27‌درصد شد.

  جذب 9400ميليارد ريال سرمايه در قالب 65 طرح صنعتي
سازمان منطقه آزاد كيش در پي منويات ارزنده مقام معظم رهبري در اجراي سياست‌هاي اقتصاد مقاومتي مبني براصلاح ساختار درآمدي و ايجاد درآمدهاي پايدار رويكردي جديد را در واگذاري‌هاي خود دنبال كرد كه حمايت از سرمايه‌گذاران، حفظ منابع و ايجاد ارزش افزوده در اراضي منطقه آزاد كيش نيز درآن ديده شده بود.  در اين برنامه اراضي كيش به سه صورت استيجاري، مشاركتي و قطعي واگذار مي‌شود.
با اجراي اين طرح ميزان واگذاري قطعي زمين در سبد سرمايه‌گذاري‌هاي سازمان از 80‌درصد به 36‌درصد كاهش يافت و مشاركت با سرمايه‌گذاران در اجراي پروژه‌ها و كسب درآمد از ارزش افزوده ناشي از آن جايگزين درآمد حاصل از فروش زمين خام براي اين منطقه آزاد شد.   نكته مثبت دراين طرح واگذاري استيجاري زمين با قيمت‌هاي حمايتي به سرمايه‌گذاران و كارآفرينان در حوزه خدمات صنعتي و صنايع كوچك است به همين منظور با ايجاد شهرك صنعتي شماره 6 قطعات كوچك زمين براي فعاليت صنايع كوچك به سرمايه‌گذاران با قراردادهاي استيجاري وهزينه‌هاي پايين واگذار شده است.  ايجاد فرصت براي جوانان، اشتغال‌آفريني، جذب شركت‌هاي دانش‌بنيان و حمايت از كارآفرينان ثمره ارزشمند اجراي اين طرح است.  شهرك شماره 6صنعتي كيش نمونه بارز اجراي اين طرح است كه به شهرك خدمات صنعتي و پشتيبان تبديل شده است. اين شهرك داراي 94 قطعه زمين 120 تا 2300 متري است و در فاز اول 80‌درصد اين شهرك واگذار شده است.
با اجراي اين سياست‌ها 65طرح صنعتي با سرمايه‌گذاري 9400 ميليارد ريال در سه سال گذشته جذب شده كه رشد 17.6‌درصدي را براي جزيره كيش به همراه داشته است.
همچنين درطول سه سال گذشته 72 واحد توليدي و خدمات صنعتي به بهره‌برداري رسيده يا فعال شده است.

  رشد بي‌سابقه فعاليت شركت‌هاي بين‌المللي دركيش
از ابتداي آغاز فعاليت اداره ثبت شركت‌ها در منطقه آزادكيش تاكنون حدود ١٠هزار و900 شركت در كيش ثبت شده‌اند.
در سه سال گذشته ٢٦٤٧شركت در كيش ثبت شده‌اند كه از اين تعداد٢٥١٩شركت ايراني، ٥٢ شركت خارجي و ٧٦ شركت مالكيت مشترك ايراني، خارجي دارند.  افزايش ثبت شركت‌هاي خارجي از هشت شركت در سال ٩٢ به ٢٧ شركت در سال ٩٤ و ثبت ١٠ شركت در سه ماهه نخست امسال بيانگر بهبود فضاي كسب و كار ورونق در بخش بين‌الملل در اين جزيره است.
   شفاف‌سازي اولويت اقتصادي كيش در 3 سال گذشته
ايجاد درگاه خدمات دولت الكترونيك و پنجره واحد اقتصادي يكي از مهم‌ترين برنامه‌هاي سازمان منطقه آزاد كيش براي دستيابي به شفافيت و سلامت اقتصادي وتسهيل امور فعالان اقتصادي درسه سال گذشته بوده است.  شفاف‌سازي فرآيندها محصول ارزشمند الكترونيكي شدن فرآيندها درجزيره كيش است. معاونت اقتصادي سازمان منطقه آزاد كيش با ايجاد سه سامانه ثبت درخواست‌هاي سرمايه‌گذاري، صدور مجوز اقتصادي و ثبت اظهارنامه گمركي امكان انجام فرآيندها به صورت الكترونيكي را براي متقاضيان و سرمايه‌گذاران داخلي وخارجي فراهم كرده است.  ثبت شركت‌ها سامانه جديدي است كه تا پايان سال جاري رونمايي و اجرايي مي‌شود.  تسريع، تسهيل وسلامت اقتصادي از مزاياي راه‌اندازي اين سامانه‌هاست.

 ‌رشد 86‌درصدي جذب سهميه كالاهاي مشمول تبصره جذب با توسعه امكانات بندري كيش
دولت براي تامين نيازهاي داخلي كشور ناگزير به واردات برخي كالاهاست. مسيرهاي ورود اين كالاها بنادر وگمركات مرزي كشور است كه براساس مصوبه دولت براي مناطق آزاد سهمي از واردات اين كالاها در نظر گرفته شده است. با توسعه زيرساخت‌هاي بندرگاهي وتسهيل فرآيندهاي گمركي و اداري در سال گذشته 69 ميليون دلار از اين واردات كه در بودجه كشور نيز ديده شده و مشمول تبصره جذب شده از بندر تجاري كيش وارد شده كه در مقايسه با سال 91 رشد 86‌درصدي داشته است.  با جذب اين ميزان از واردات كشور از طريق منطقه آزاد كيش، اين منطقه از طريق تسهيل امور به ياري ساير بنادر و مبادي ورودي كشور آمده و علاوه بر اين موجب رونق اقتصادي و كسب درآمد براي فعالان اقتصادي و منطقه شده است.

  دستيابي به افزايش صادرات در پي اصلاح ساختار سرمايه‌گذاري‌ها و نحوه واگذاري اراضي
زنجيره تحول اقتصادي جزيره كيش با اصلاح قيمت و نحوه واگذاري اراضي كيش آغاز و باعث ترغيب سرمايه‌گذاران براي سرمايه‌گذاري‌هاي صنعتي و گردشگري در كيش شد. اين موضوع باعث اصلاح تركيب سرمايه‌گذاري در كيش و افزايش سهم سرمايه‌گذاري‌هاي توليدي و صنعتي شد. با افزايش واحدهاي صنعتي ميزان توليد محصولات افزايش يافت و در پي آن رشد صادرات را در پي داشت.  حصول اين نتايج ارزشمند اقتصادي حاصل برنامه‌يي دشوار بود كه درسايه سياست‌هاي ارزشمند رهبر معظم انقلاب و تاكيد بر اجراي اقتصاد مقاومتي در دولت تدبيرواميد دركيش محقق شد.

   جزيره كيش پيشگام در تحقق اهداف اقتصاد مقاومتي
 در مناطق آزاد
براساس سياست‌هاي ابلاغي رهبرمعظم‌انقلاب درخصوص اقتصاد مقاومتي و برنامه ستاد فرماندهي اقتصاد مقاومتي در دولت، افزايش 30‌درصدي توليد و صادرات، افزايش 30‌درصدي صادرات مجدد و ايجاد مراكز ارتقا و انتقال فناوري و تكنولوژي به عنوان اهداف مناطق آزاد در مسير تحقق اقتصاد مقاومتي در سال جاري تعيين شده است.  دربخش افزايش توليد وصادرات جزيره كيش در5 ماه نخست سال 95 با افزايش 15‌درصدي صادرات محصولات توليدي كه بخش عمده آن در زمينه محصولات پزشكي، دارويي، نفتي و آرايشي و بهداشتي و صادرات اين توليدات به كشورهاي منطقه و آسياي‌ميانه است نيمي از مسير را پيموده است. در بخش صادرات مجدد نيز با همين رقم جزيره كيش به نيمه راه رسيده و براساس تاكيدات مديرعامل سازمان منطقه آزاد كيش تلاش مي‌شود تاپايان سال جاري اين آمارها به بيش از 30‌درصد افزايش يابد.  در زمينه ايجاد مراكز ارتقا و انتقال فناوري و تكنولوژي نيز جزيره كيش علاوه بر راه‌اندازي مركز ارتقا و انتقال تكنولوژي‌هاي توليد و ساخت تجهيزات صنعت نفت و تكنولوژي‌هاي توليد و ساخت اقدام كرده كه اقدامات مرتبط با آنها تاكنون اجرايي شده است.
 عمراني:
 ايجاد نخستين باند استاندارد هواپيماهاي پهن‌پيكر كشور
فرودگاه كيش به عنوان مهم‌ترين مبدا ورودي در افزايش رضايتمندي گردشگران اين منطقه نقش موثري دارد. در همين راستا از ابتداي فعاليت دولت تدبير و اميد توسعه زيرساخت‌ها، امكانات و خدمات فرودگاهي و دستيابي به استانداردهاي بين‌المللي در دستور كار سازمان منطقه آزاد كيش قرار گرفت.  تعريض، بهسازي و روكش باند جنوبي به طول تقريبي 4 كيلومتر كه با هدف ساخت و آماده‌سازي نخستين باند استاندارد كشور براي فرود هواپيماهاي پهن پيكر ايرباس A380 اجرايي شد، جزيره كيش را در بين ساير مقاصد گردشگري منطقه متمايز كرده است.
 بندرگاه كيش
ارتقاي زيرساخت‌هاي بندرگاهي در جزيره كيش از جمله اقداماتي است كه در سه سال گذشته به عنوان يكي از عوامل موثر در توسعه اقتصادي جزيره مدنظر بوده است. تا چند سال گذشته با وجود ساخت اسكله دوازده هزار تني، به‌دليل عمق چهارمتري حوضچه امكان پهلو‌گيري كشتي‌هاي بزرگ در بندرگاه كيش ميسر نبود كه اين امر روند صادرات و واردات و فعاليت‌هاي گسترده بازرگاني را با مشكل مواجه مي‌كرد. در سه سال گذشته با استفاده از بزرگ‌ترين لايروب كشور حوضچه بندرگاه كيش لايروبي شده و عمق اين منطقه به منهاي ده متر رسيد تا شناورهاي پانزده هزار تن نيز بتوانند در بندرگاه كيش پهلو بگيرند.
 تاسيس اسكله 35هزار تني
گامي مهم در ارتقاي خدمات بندرگاه كيش
پس از تكميل اسكله 12هزار تني سازمان منطقه آزاد كيش عمليات ساخت اسكله 35 تني را در شهريور سال 93 آغاز كرد تا پس از تكميل اين طرح امكان پهلوگيري شناورهاي تا 35هزار تن در بندرگاه كيش ميسر شود. اسكله 35هزار تني به طول350 متر در ضلع غربي حوضچه شرقي واقع شده و براي ساخت آن حوضچه تا منفي 13متر لايروبي مي‌شود. اين اسكله تا شهريور سال آينده به بهره‌برداري مي‌رسد.
 اسكله مكانيزه رو – رو
اين اسكله با هشت پست در بندرگاه كيش در حال ساخت است كه تا سال آينده به بهره‌برداري مي‌رسد و سرويس‌دهي هيدروليك به كشتي‌هاي با ظرفيت 500 تا 5 هزارتني را امكان‌پذير خواهد كرد.  اسكله‌هاي رو – رو (Link span) با قابليت تنظيم ارتفاع شامل سه پست اسكله 5500 تني و پنج اسكله 1500 تني براي پهلوگيري بارج‌ها و لندينگ كرافت‌ها ساخته شده و تسهيل و تسريع فعاليت‌ها، ساماندهي امور، دسترسي آسان مراجعه‌كنندگان به محل ترخيص كالاها، كاهش تردد ماشين‌هاي سنگين در بندرگاه و افزايش نظم انجام فعاليت‌ها از جمله مزاياي ساخت اسكله رو-رو در بندرگاه كيش است.  اسكله‌هاي رو-رو با حجم خاكي 120هزار متر مكعب و حجم عمليات بتن‌ريزي 2هزار و 300 متر مكعب بوده و مراحل ساخت آن شامل هزار و 170تن شمع‌كوبي و 950 تن عمليات فولادي است.
 40ميليارد تومان كاهش هزينه
در عمليات توسعه‌اي بندرگاه كيش
سازمان منطقه آزاد كيش در روند اجراي دو طرح عمراني اسكله 35 هزار تني و اسكله‌هاي رو-رو و در توقف كوتاه عمليات ساخت توسط پيمانكار موفق شد تا با بهره‌گيري از مشاوره مهندسي ارزشي در زمينه بررسي دقيق و اعلام هزينه‌هاي كارشناسي ساخت و بهينه‌سازي روند اجراي طرح، هزينه‌هاي ساخت را به ميزان 40 ميليارد تومان كاهش دهد.
تغيير سازه‌هاي پست اسكله رو-رو و جايگزيني سازه‌هاي بتني با توجه به احتمال ميزان بالاي خوردگي اسكله‌هاي مكانيزه در شرايط جغرافيايي كيش، تغيير شرايط اجراي طرح و الزام پيمانكار به تامين كامل مصالح مطابق با برنامه زمانبندي شده از جمله مواردي بود كه به كمك مشاوران مهندسي ارزشي محقق شد.