شناسهٔ خبر: 14955483 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه تعادل | لینک خبر

علي لاريجاني در اجلاس روساي دانشگاه‌هاي علوم پزشكي پرده از تخلف دولت سابق برداشت:

6 هزار ميليارد تومان هزينه بهداشت جاي ديگري خرج شد

صاحب‌خبر -

به گزارش خانه ملت، علي لاريجاني ديروز (يكشنبه 7 شهريور) در بيست وسومين اجلاس روساي دانشگاه‌هاي علوم پزشكي و سازمان‌هاي تابعه سراسر كشور، گفت: پس از پيروزي انقلاب اسلامي در بخش بهداشت و درمان، مسير رو به تكامل و مستمري را داشته‌ايم در حالي كه در همه بخش‌ها بدين گونه نبوده است. تعداد پزشكان، متخصصان، تجهيزات پزشكي افزايش يافته و بخش بهداشت و درمان به روستاها نيز رفته است.

 رتبه  ايران در واكسيناسيون
رييس مجلس شوراي اسلامي با يادآوري آمارهايي در حوزه بهداشت و درمان گفت: از نظر واكسيناسيون سه گانه، ايران در بين 191 كشور رتبه نخست را دارد و درخصوص نرخ مرگ و مير به ميزان يك هزار نفر در سال در بين 220كشور، ايران از رتبه 26 برخوردار است. در زمينه نرخ مرگ ومير كودكان، از بين 197 كشور رتبه 76 و درخصوص نرخ مرگ و مير نوزادان از بين 140كشور ايران از رتبه 76 برخوردار است.
وي با بيان اينكه سطح بهداشت جهاني افزايش يافته است، تصريح كرد: به لحاظ بهداشتي رقابت بين كشورها بيشتر شده، با اين حال وضع كشور ما نسبتا خوب است. البته در دوره‌يي آشفتگي‌هايي وجود داشت و مردم از نظر وضعيت دارو و امكانات پزشكي نگراني‌هايي داشتند.
دكتر لاريجاني ادامه داد: در زمان وزارت خانم دستجردي براي متعادل‌سازي و رفع مسائل حوزه بهداشت و درمان، در مجلس تلاش شد منابعي به ميزان 6هزار ميليارد تومان كه پيشنهاد ايشان بود، به بودجه سالانه وزارت بهداشت و درمان اضافه شد. اين اقدام با سختي و تلاش نمايندگان محقق شد اما از آنجايي كه مديريت اجرايي كشور مسير درستي نداشت منابع به وزارت بهداشت و درمان تخصيص نيافت.
رييس مجلس شوراي اسلامي با يادآوري سختكوشي‌ها و هوشمندي دكتر هاشمي وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي، افزود: وزير بهداشت دولت يازدهم با پيگيري‌هاي مجدانه خود سبب بهبود پايه‌هاي سلامت كشور و ساماندهي بهداشتي شده است. درواقع از وضعيت نارضايتي قبل و كمبودها در حوزه داروها و تجهيزات بسيار كاسته شده است. در حقيقت يكي از نقاط برجسته اين دوره وضعيت بهداشت و سلامت است كه ضمن قدرداني از وزير بهداشت، خدا را شاكريم كه اين بخش ناآرامي‌هاي جامعه را التيام بخشيده است.
رييس مجلس شوراي اسلامي با بيان اينكه چند كار خوب در اين حوزه مي‌تواند در دستور قرار گيرد، گفت: در گام نخست با فرض وجود پشتيباني مالي بايد نظام سلامت آسيب‌شناسي و نقاط ضعف و قوت و عدم تعادل‌ها مشخص و اصلاح شود، در واقع بعد از سه سال فرصت خوبي براي ارزيابي يك مدل است، البته با توجه به اينكه در آستانه بررسي و تصويب برنامه ششم توسعه هستيم اين ارزيابي عالمانه مي‌تواند مشكلات را رفع و بخش‌هايي كه نياز دارد را تقويت كند.
وي دومين اقدام را بررسي سوءمديريت‌ها و پرداخت هزينه‌ها به بخش بهداشت و درمان دانست و گفت: بودجه بايد به موقع تامين شود و در واقع مسوولان نبايد از نوع بودجه‌ريزي نالان باشند، گفته شده برخي از بيمارستان‌ها هنوز پول خدمات خود را دريافت نكرده‌اند چرا وضع بايد اينگونه باشد، پيامبر (ص) در سال‌ها پيش تاكيد كردند اجرت خدمت قبل از خشك شدن عرق به افراد داده شود.
رييس مجلس شوراي اسلامي ادامه داد: روش مديريتي نادرست هرچند فضا را به اين سمت برده است اما اين وضعيت وصله پينه‌يي بايد اصلاح شود البته در مجلس تصويب شد تا 8هزار ميليارد تومان براي بخش سلامت به وزارت بهداشت داده شود.
دكتر لاريجاني بر تامين بودجه پايدار وزارت بهداشت و درمان تاكيد كرد وگفت: متاسفانه مقدار زيادي از وقت مسوولان صرف كسب منابعي است كه تصويب شده، اين يك اشكال جدي است چرا كه مسوولان بهداشتي تنها بايد به ارائه خدمات بهداشتي و سلامتي بينديشند، در اين راستا مسوولان مربوطه مي‌توانند راه‌هاي تامين بودجه پايدار را بررسي و پيشنهادات را به مجلس ارائه كنند.

 لزوم خلق منابع پايدار براي وزارت بهداشت
وي يادآور شد: مجلس با تصويب تخصيص 10 درصد از منابع هدفمندي يارانه‌ها و يك درصد از ماليات بر ارزش افزوده به بخش بهداشت و درمان تلاش كرد تا منابع پايداري را براي اين وزارتخانه به تصويب برساند، اما براي تقويت پايداري منابع بايد درآمدهاي پايدار بررسي، يعني منابع پايدار خلق شود. همچنين از نظر قانوني فرمولي تدوين شود كه اين منابع تخصيص يافته تلقي شود. هر چند اين موضوع ممكن است موجب ناراحتي سازمان برنامه و بودجه شود اما خوش خلقي برادران نوبخت به اين موضوع كمك خواهد كرد.
دكتر لاريجاني در توضيح مساله سوم گفت: از گذشته كشمكش‌هايي بين وزارتخانه‌هاي تعاون، كار و رفاه اجتماعي و بهداشت و درمان درخصوص سياست‌هاي سلامت بوده است اما در سياست‌ها مديريت منابع به وزارت بهداشت داده شده، از اين رو بايد تلاش شود در راستاي بهبود شرايط تصميمي اخذ شود كه به تجميع اراده‌هاي دو وزارتخانه كمك كند تا انگيزه براي وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي افزايش و منابع نيز در دسترس وزارت بهداشت ودرمان قرار گيرد.

 نظام بهداشت و درمان بايد معماري شود
رييس مجلس شوراي اسلامي ساماندهي ساختار بهداشت ودرمان و سلامت كشور را چهارمين اقدام دانست وگفت: نظام بهداشت و درمان بايد معماري شود. اقداماتي در دوره‌هاي مختلف از جمله طرح پزشك خانواده، طرح تحول نظام سلامت مطرح بوده است اما با ساماندهي ساختار كلي بهداشت و درمان و سلامت بايد از ظرفيت بخش خصوصي بيشترين بهره را برد.
وي با بيان اينكه در مجلس شوراي اسلامي هم آراي متفاوتي درخصوص نظام مخلوط يا توانمندسازي بخش خصوصي وجود دارد، گفت: سهم پژوهش‌هاي دانشگاهي و سهم بخش خصوصي با معماري نظام بخش بهداشت ودرمان مشخص مي‌شود، همچنين وضعيت بودجه‌يي نسبت به جمعيت 80 ميليوني كشور و شرايط پيراموني توصيه مي‌كند تا از نقدينگي مردم استفاده شود.
دكتر لاريجاني با يادآوري وجود 800 هزار ميليارد نقدينگي در كشور، گفت: اگر اين منابع مديريت نشود به سمت وسويي مي‌رود كه هر روزه از آن نالانيم، در مجلس نيز طي 2سال مكرر در بودجه سالانه مصوب شد تا طرح‌هاي نيمه تمام به بخش خصوصي واگذار شود، چرا كه امروزه بالغ بر 400هزار ميليارد تومان طرح كلنگ زده در كشور وجود دارد و با وجود نرخ تورم موجود 40 تا 50سال زمان نياز است تا اين طرح‌ها به نتيجه برسد، پس ضرورت واگذاري به بخش خصوصي در اين شرايط بسيار است.
رييس مجلس شوراي اسلامي ضمن گلايه از دولت به دليل تعلل در تدوين دستورالعمل قانون واگذاري طرح‌هاي نيمه تمام به بخش خصوصي، گفت: اين دستورالعمل 2 سال زمان براي تدوين برد و حال كه نوشته شده بايد هر چه سريع‌تر اجرا شود.
وي با يادآوري روند بررسي لايحه برنامه ششم توسعه در مجلس گفت: مسوولان يا روساي دانشگاه علوم پزشكي مي‌توانند با بهره‌گيري از اين فرصت پيش آمده پيشنهادات روشن و قابل قبول خود در موارد مذكور را به كميسيون بهداشت و درمان پيشنهاد دهند.

 توجه خاص به متعادل‌سازي وضعيت پرستاران
دكتر لاريجاني در ادامه وضعيت ناراحت‌كننده قشر پرستار را يادآور شد و گفت: در اين نشست‌ها تقاضا مي‌شود نسبت به متعادل‌سازي وضعيت پرستاران هم توجه خاص شود، چرا كه در زمينه خدمات پس از عمل و نگهداري بيماران در بيمارستان‌ها بايد به اين قشر توجه شود. پرستاران از بخش‌هايي هستند كه مي‌توانند به آينده سلامت كمك كنند.
رييس مجلس شوراي اسلامي با بيان اينكه فضا براي حمايت از بخش بهداشت و سلامت كشور فراهم شده است، گفت: اميدواريم وضعيت اين قشر از جامعه در آينده بهتر شود. وزير بهداشت و درمان نيز در بيست وسومين اجلاس روساي دانشگاه‌هاي علوم پزشكي و سازمان‌هاي تابعه سراسر كشور گفت: تامين اعتبار براي كسري بودجه بيمه‌ها از سوي مجلس كمك بزرگي به اين وزارتخانه بوده است، همچنين تخصيص يك درصد از ماليات بر ارزش افزوده و 10 درصد از منابع هدفمندي يارانه‌ها از قوانين تاثيرگذار مجلس بوده است، اما اميدواريم در برنامه ششم توسعه نيز به دغدغه‌ها و انتظارات حوزه بهداشت و درمان توجه ويژه شود.
گفتني است در اين نشست حسن قاضي‌زاده هاشمي وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي ضمن بيان اينكه توليت سلامت يكي از مهم‌ترين بخش‌هاي موردنظر وزارت بهداشت و درمان است، گفت: اين وزارتخانه نيازمند منابع مالي پايدار است، همچنين نسبت به وضعيت بيمه‌ها بطوري كه رعايت حال شهروندان مورد نظر باشد، بايد توجه شود.
وزير بهداشت و درمان با بيان اينكه دولت آينده بر مبناي تصميم نمايندگان در برنامه ششم توسعه درخصوص تجميع منابع بيمه‌ها اقدامات لازم را انجام خواهد داد، گفت: رعايت حقوق مردم و شهروندان مهم‌ترين هدف است كه در اين راستا بايد به مساله پيشگيري در كنار ساير مسائل توجه شود، هر چند كميسيون بهداشت و درمان مجلس نيز تاكنون نقش پدرانه در كنار اين وزارتخانه را داشته است.
علي نوبخت حقيقي نيز ضمن تبريك به مناسبت هفته دولت، يادآور شد: نمايندگان كميسيون بهداشت و درمان مجلس دهم به دنبال واقع گرايي در اين بخش هستند. طرح تحول نظام سلامت نيز كه يك اقدام بزرگ در كشور بود و توانست رضايت مقام معظم رهبري، رياست جمهور، رياست قوه قضاييه و مجلس شوراي اسلامي و مهم‌تر از آن مردم را به همراه داشته باشد، بايد دنبال شود.
نماينده مردم تهران، ري، شميرانات، اسلامشهر و پرديس در مجلس شوراي اسلامي تاكيد كرد: عقل و انصاف حكم مي‌كند تمام امكانات بسيج شوند تا طرح تحول نظام سلامت با موفقيت ادامه يابد.
رييس كميسيون بهداشت و درمان مجلس دهم با بيان اينكه بخش‌هايي از حوزه نظام سلامت در برنامه پنجم توسعه مغفول مانده است، گفت: در برنامه ششم توسعه اين موارد مورد توجه واقع خواهد شد. همچنين درخصوص تجميع بيمه‌ها و واگذاري بيمه سلامت به وزارت بهداشت و درمان وضعيت ساماندهي و روشن خواهد شد.