شناسهٔ خبر: 14954255 - سرویس ورزشی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

دونده 100 متر ایران:

چند صدم «نفس» تا فینال المپیک

تهران – ایرنا – عناوین «یوزپلنگ تربتی»، «سریع ترین مرد ایران» و «شگفتی ساز دوی تاریخ ایران»؛ آوردگاه «حسن تفتیان» از رقابت های سخت و فشرده المپیک ریو در 100 متر بود.

صاحب‌خبر -

حسن تفتیان جوان 23 ساله خوش استیل و پر امید ایران در بازی های المپیک ریو 2016 در رشته 100 متر دوومیدانی از گروه سه مرحله مقدماتی برای نخستین بار در طول تاریخ دوومیدانی ایران با ثبت رکورد 10 ثانیه و 17 صدم ثانیه به مرحله نیمه نهایی و در مجموع 24 دونده برتر المپیک قرار گرفت.
او در مرحله نیمه نهایی و در گروه یک؛ «گروه مرگ» با بزرگان 100 متر دنیا از جمله «نیکل اشمید» از جامائیکا، «جیمی ویکات» از فرانسه، «ماروین براکی» از آمریکا، «آکانی سیمبین» از آفریقای جنوبی، «ژنی زی» از چین، «بن یوسف میت» از ساحل عاج و «جک علی هاروی» از ترکیه به رقابت پرداخت و با ثبت زمان 10 ثانیه و 23 صدم ثانیه با وجود شایستگی هایش از راه یابی به مرحله نهایی و فینال رقابت های 100 متر المپیک ریو بازماند.
در این گروه «جیمی ویکات» از فرانسه با زمان 9 ثانیه و 95 صدم ثانیه و «بن یوسف میت» از ساحل عاج با زمان 9 ثانیه و 97 صدم ثانیه به جمع 6 مدعی قهرمان جهان و فینال رقابت های دوی 100 متر بازی المپیک پیوستند.
تفتیان پیش از بازی های المپیک ریو در سی و چهارمین دوره رقابت های دوومیدانی «ورد چلنج اسپانیا» در شهر مادرید که چهارم تیر ماه سال جاری برگزار شد توانسته بود با زمان 10 ثانیه و 04 صدم ثانیه بهترین رکوردار خود را به ثبت برساند.
وی بیشتر نیز رکورد ملی این ماده را با زمان 10 ثانیه و 10 صدم ثانیه در اختیار داشت.
دونده دوهای سرعت کشورمان همچنین در رقابت های قهرمانی جوانان آسیا در سال 2012 با کسب دو مدال طلا و نقره عنوان قهرمانی و نایب قهرمانی در دو ماده 100 و 200 متر را به خود اختصاص داده بود.
حسن تفتیان در خصوص رقابت های المپیک ریو به خبرنگار ایرنا گفت: خیلی دوست داشتم در جمع 8 نفر برتر المپیک به رقابت می پرداختم اما شانس با من یار نبود.
تفتیان تاریخ ساز دوومیدانی ایران در ادامه گفت: بسیاری از کارشناسان و مردم معتقد هستند که راه یابی به نیمه نهایی المپیک و جزو 24 دونده برتر جهان یک افتخار ملی و تاریخی به شمار می آید. اما با رکوردگیری های که در اردو به ثبت رسانده بودم نتیجه برای من رضایت بخش نبود. البته در مرحله مقدماتی یک قهرمان نامدار از دور رقابت ها حذف شد و نتوانست به مرحله نیمه نهایی راه یابد و این نشان می دهد رقابت ها فشرده، نزدیک و بسیارسخت و نفسگیر بود.
وی افزود: من تنها «چند صدم نفس با فینال» فاصله داشتم. خوب نیست اگر نتیجه نگرفتم بهانه جویی کنم. شرایط برای همه یکسان بود همه در این راه کمک کردند. فدراسیون، مربی تا جایی که می توانستند مایه گذاشتند اما باید بیشتر بر روی این رشته ورزشی سرمایه گذاری شود، دوومیدانی هزینه های زیادی دارد.
حسن تفتیان در ادامه افزود: اگر می خواهیم درالمپیک 2020 توکیو موفق باشیم باید از همین امروز برنامه ریزی دقیق، بلندمدت و سرمایه گذاری مناسب داشته باشیم.
این دونده 100 متر دوومیدانی تیم ملی المپیک افزود: یک ورزشکار به تنهایی نمی تواند موفق باشد و این مساله ازنظرعلم و دانش ورزش زیر سوال می رود و هر گونه پیشرفت در دومیدانی همانند سایر رشته ها امکانات و شرایط مناسب می خواهد .
سریع ترین مرد ایران خاطر نشان کرد: رقابت در المپیک ساده نیست و فضای رقابت ها جدی و پراسترس است. در این رقابت ها اکثر رقبای من از آمریکا و جامائیکا از چهارسال پیش برنامه ریزی کرده بودند. آنها روانشناس ورزشی، ماساژور، پزشک و مربی تراز نخست دنیا را داشتند که سال ها در کنار هم بودند و با یکدیگر کار کرده بودند تمهیداتی که می تواند عامل موفقیت یک ورزشکار در المپیک باشد.
وی ادامه داد: من اغلب آدم دچار استرسی نیستم و نیازی به روانشناس نداشتم. چون پیش از بازی های المپیک ریو در چند مسابقه معتبر و مهم دنیا شرکت کرده بودم و آمادگی کامل داشتم اما در المپیک ریو کمبود یک ماساژور احساس می شد.
تفتیان در خصوص دلایل و ناکامی کاروان اعزامی ورزشی در بازی های المپیک ریو گفت: من کارشناس نیستم و تنها یک ورزشکار هستم و نتیجه را باید دوستان اظهارنظر کنند اما اتفاقات خاص و نادر هم پیش می آید و یک قهرمان با تمام آمادگی به یک باره حذف می شود. این دلیل بر تمرین کردن نیست وعوامل بسیاری در روند مسابقات به ویژه المپیک پیش می افتد که از ذهن ها دور است و باید بدرستی واکاوی شود.
وی در ادامه گفت: به عقیده من برای بدست آوردن راهکارهای مناسب و موفقیت آمیز در المپیک توکیو باید با برنامه و با سرمایه گذاری بیشتر و بکارگیری از افراد باتجربه، متخصص و کارآمد از همین امروز شروع کنیم.
تفتیان یوزپلنگ تربتی شگفتی ساز ایران در آوردگاه ریو در خصوص نحوه میزبانی و امکانات بازی های المپیک ریو 2016 گفت: این نخستین باربود که در المپیک حضور داشتم اما برزیل شرایط برگزاری المپیک را نداشت. به اعتقاد وی مسیر هتل تا محل برگزاری رقابت ها بسیار دور بود، اتاق ها امکانات لازم را نداشتند و چندین بار وسایل بچه ها در اتاق ها ناپدید شدند و در کل بی نظیمی حکمفرما بود و بیشتر موارد تغییراتی در جداول مسابقات شاهد بودیم البته از کسانی که در المپیک 2012 لندن حضور داشتند شنیدم شرایط میزبانی بریتانیا با برزیل قابل قیاس نبوده ولی اینها چیزی از ارزش های المپیک کم نمی کند.
وی در خصوص استقبال مسوولان و دیگر دست اندرکاران پس از موفقیت راه یابی به مرحله نیمه نهایی و قرارگرفتن در کنار 24 دونده برتر جهان در المپیک ریو گفت: من نتوانستم مدالی را کسب کنم و انتظاری هم ندارم. اما تا این لحظه از سوی وزارت ورزش و کمیته ملی المپیک خبری در دست ندارم.
تفتیان افزود : تنها امشب از سوی آسان پرداخت حامی مالی فدراسیون و ملی پوشان المپیک برنامه و مراسم تجلیل و قدردانی را برگزار کرده است.
با این حال بازی های المپیک ریو 2016 به پایان رسید و سهم مدال کشورمان از این رقابت ها 3 مدال طلا، یک نقره و 4 مدال برنز بود هرچند که موفقیت های در برخی از رشته ها از جمله دوومیدانی و شمشیربازی کسب شده است که در طول تاریخ حضور کاروان ورزشی المپیک بی سابقه است.
وی گفت : به نظر می رسد اهمیت به موفقیت در سایر رشته ها می تواند در آینده راه گشای عبور از موانع و کسب مدال های رنگینی دیگری را برای کشورمان به ارمغان آورد.
توجه به پتانسیل های موجود کشور و سرمایه گذاری هدفمند توام با برنامه ریزی کوتاه مدت و بلندمدت و با بهره گیری از دانش روز و علوم ورزش و استفاده از روانشناسان ورزشی، تیم پزشکی و کادر مناسب و باتجربه ورزشی می تواند راه را برای موفقیت المپیک 2020 توکیو هموار سازد با این چشم انداز که بیشتر بر روی ورزش دوومیدانی، شنا، ژیمناستیک، دوچرخه سواری و... هدفمند عمل کنیم.
** هشت نفر برتر المپیک ریو 2016
سریع ترین مرد جهان در رشته 100 متر دوومیدانی «یوسین بولت» از جامائیکا با ثبت زمان 9 ثانیه و 81 صدم ثانیه به عنوان قهرمانی دست یافت. «جاستین گانلین» از آمریکا با ثبت 9 ثانیه و 89 ثانیه نایب قهرمان و« آندره دگراسه» از کانادا نیز با زمان 9 ثانیه و 91 صدم ثانیه به عنوان سومی و «یوهان بلیک» از جاماییکا، «آکانی سیمبین» از آفریقای جنوبی، «بن یوسف میت» از ساحل عاج، «جیمی ویکات» از فرانسه و «ترای وون برامل» از آمریکا عنوان های چهارم تا هشتم را کسب کردند.
لازم به یادآوری است رکورد المپیک در این رشته متعلق به «یوسین بولت» جامائیکایی با زمان 9 ثانیه و 63 صدم ثانیه رکورددار دوی 100 متر در بازی های المپیک 2012 لندن به ثبت رسیده است.
شبک **ورزشی **د.آ**1647