شناسهٔ خبر: 14953616 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه حمایت | لینک خبر

سوگیری آمریکا برای خلع سلاح انصارالله

صاحب‌خبر -

  حسن هانی‌زاده:

طرح مشترک  آمریکا و عربستان برای خلع سلاح انصار الله یمن قبل از تشکیل یک دولت انتقالی و انتخاب یک رئیس جمهور توافقی در این کشور با مخالفت جنبش انصار الله مواجه شد. به موجب طرحی که از سوی جان کری و عادل الجبیر، وزیران خارجه آمریکا و عربستان در شهر جده مورد بحث قرار گرفت، انصار الله قبل از ورود به هرگونه پروسه دولت سازی باید سلاح خود را بدون قید و شرط تحویل دهد.
این طرح در طول مذاکرات یک‌صد روزه طیف‌های سیاسی یمن در کویت که با حضور اسماعیل ولد الشیخ احمد، نماینده دبیر کل سازمان ملل در امور یمن برگزار شد، از سوی هیئت نمایندگی ریاض مطرح شده بود اما مذاکرات فشرده کویت، خروجی قابل قبولی برای طیف‌های سیاسی شرکت کننده در روند مذاکرات به همراه نداشت و بدون هیچ دستاوردی به پایان رسید. گفتنی است که مجموعه مذاکرات کویت به دلیل دخالت عربستان و زیاده خواهی طیف وابسته به عبد ربه منصور هادی رئیس جمهور مستعفی یمن با شکست مواجه شد.
در جریان مذاکرات کویت، انصار الله بر ضرورت برقراری آتش بس، تشکیل دولت وحدت ملی، برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و تشکیل کمیته حقیقت یاب برای شناسایی متجاوز تأکید داشت. از سوی دیگر، طیف وابسته به ریاض خواستار ابقای عبد ربه منصور هادی در پست ریاست جمهوری تا دو سال آینده، خلع سلاح بدون قید و شرط انصار الله و عقب نشینی این مجموعه از مراکز نظامی و دولتی بود.
با شکست روند مذاکرات در کویت، پارلمان یمن در یک اقدام انقلابی پس از دو سال تشکیل جلسه داد و یک شورای عالی سیاسی را برای اداره امور کشور انتخاب کرد. تا پیش از آن، عربستان تهدید کرده بود که اگر پارلمان یمن تشکیل جلسه دهد، مقر این پارلمان را بمباران خواهد کرد که این امر جلسات این نهاد مهم و قانونی را به تعطیلی کشاند.
برخی از نمایندگان وابسته به ریاض در طول ماه‌های اخیر تلاش کرده بودند تا مجلس یمن را از اکثریت خارج کنند اما این نمایندگان با دریافت تضمین‌هایی از سوی طیف‌های وابسته به انصار الله در جلسه اخیر پارلمان شرکت کردند. سرانجام پارلمان یمن تشکیل جلسه داد و بر اساس ماده 5 از قانون اساسی یمن، به دلیل استعفای رئیس جمهور، شورایی را برای تشکیل دولت انتقالی و برگزاری انتخابات ریاست جمهوری مأمور ساخت.
این شورا باید در یک فرایند زمانی 4 ماهه ضمن تشکیل یک دولت موقت با شرکت همه طیف‌های سیاسی، مقدمات تعدیل قانون اساسی و برگزاری انتخابات ریاست جمهوری را فراهم کند. طبیعی است این اقدام انقلابی پارلمان یمن با واکنش تند عربستان مواجه شد زیرا مشارکت انصار الله در دولت انتقالی با سیاست‌های ریاض برای دور ساختن انصار الله از تصمیم‌گیری‌های کلان مغایرت دارد.
اما ظاهراً آمریکا در بحث مشارکت انصار الله در دولت انتقالی مخالفتی ندارد مشروط بر اینکه انصار الله از یک جنبش مبارز به یک حزب سیاسی فاقد سلاح تبدیل شود. از این رو،  جان کری وزیر خارجه آمریکا برای بررسی تحولات یمن وارد جده شد
و با پادشاه، وزیران دفاع و خارجه عربستان و نیز وزیر امور خارجه امارات متحده دیدار و گفتگو کرد.
پس از این دیدار بود که عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان در یک چرخش 180 درجه‌ای اعلام کرد که کشورش با مشارکت مشروط انصار الله در دولت انتقالی مخالفتی ندارد. این چرخش نشان داد که عربستان به دلیل شکست پروسه نظامی و فشار افکار عمومی، در صدد است تا راهکارهای سیاسی را در مورد یمن عملیاتی کند.
رژیم آل سعود به شدت از سوی افکار عمومی غرب به دلیل کشتار کودکان و زنان بی‌گناه یمنی، تحت فشار قرار گرفته و آمریکا نیز بیش از این حاضر به پرداخت هزینه‌های سیاسی نیست. در حقیقت جان کری وزیر خارجه آمریکا در سفر به جده به مقامات رژیم عربستان تأکید کرد که باید طرح سیاسی پارلمان یمن را بپذیرند ولی مسئله خلع سلاح انصار الله، همچنان به عنوان یک  موضوع چالش برانگیز به قوت خود باقی ماند. لذا شرایط یمن اکنون به گونه‌ای است که مردم یمن بدون توجه به فشارهای خارجی با استفاده از ظرفیت‌های داخلی تلاش می‌کنند تا با تشکیل یک دولت وحدت ملی بحران کشور خود را مهار کنند.
اما ظاهراً آمریکا اکنون به این نتیجه رسیده که عربستان نمی‌تواند اراده خود را از رهگذر ادامه کشتار مردم، بر ملت یمن تحمیل کند و باید راهکارهای سیاسی جایگزین راهکار نظامی شود. از این رو، اختلاف میان واشنگتن و ریاض از همین‌ جا آغاز شده و لذا عربستان، تحت فشار آمریکا ناچار است طرح پارلمان یمن را برای تشکیل یک دولت انتقالی و برگزاری انتخابات ریاست جمهوری بپذیرد.
در عین حال مردم یمن به دلیل ایستادگی و پایمردی در برابر حملات وحشیانه ارتش رژیم آل سعود و برخی کشورهای مزدور عربی، مقامات این رژیم را با ناکامی مواجه ساخته‌اند. شکست نظامی عربستان موجب شد تا این رژیم با همراهی آمریکا، پروسه جدیدی را برای خلع سلاح انصار الله کلید بزنند اما روشن است این مجموعه تا زمانی که به خواسته‌های سیاسی خود دست نیابند، هرگز سلاح‌های خود را بر زمین نخواهند گذاشت. از این رو ممکن است انصار الله با استفاده از قوانین داخلی یمن، سعی کند تا ضمن مشارکت فعال در دولت انتقالی، نقش عربستان را در سیاست‌گذاری‌های داخلی یمن در آینده کاهش دهند.