شناسهٔ خبر: 14951939 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

نگاهی به رشد چشمگیر دسترسی به پزشک در خراسان رضوی با اجرای طرح تحول نظام سلامت

مشهد- ایرنا- با اجرای طرح تحول نظام سلامت دسترسی به خدمات پزشکی در اقصی نقاط خراسان رضوی از طریق حضور پزشکان و همچنین ارتقا تجهیزات و امکانات پزشکی از رشد چشمگیری نسبت به گذشته برخوردار شده است.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، در این چارچوب هم اکنون پزشکان عمومی در تمامی روستاهای خراسان رضوی در قالب طرح ارجاع پزشک خانواده روستایی استقرار دارند و کمبود 35 درصدی در این زمینه برطرف شده است.
همچنین جذب و توزیع سالانه پزشکان متخصص در شهرستانهای خراسان رضوی طی سالهای اخیر 40 درصد افزایش یافته و گرچه کمبودها در برخی از رشته ها هنوز وجود دارد اما دسترسی به خدمات تخصصی برای عموم مردم رشد قابل توجهی داشته است.
در همین چارچوب هم اینک مسئله بیکاری پزشکان عمومی در خراسان رضوی و یا شاغل بودن آنان در مشاغل دیگر محسوس نیست زیرا با افزایش دستمزدها تمایل برای حضور پزشکان در اقصی نقاط این خطه پهناور افزایش یافته است.

* 200 دانش آموخته پزشکی هر سال
مدیر امور آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به خبرنگار ایرنا گفت: سالانه هزار و 500 نفر در مقاطع و رشته های مختلف علوم پزشکی از سراسر کشور در این دانشگاه پذیرش می شوند که حدود 140 نفر آنان مربوط به دکترای حرفه ای پزشکی هستند.
دکتر حسن قوامی افزود: با احتساب دانشجویان انتقالی و میهمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد سالانه 200 دکترای حرفه ای پزشکی از این دانشگاه فارغ التحصیل می شوند که بخشی از آنان اهل مشهد و سایر شهرستانهای خراسان رضوی هستند.
وی پذیرش سالانه دستیار پزشکی و فلوشیپ(معادل فوق تخصص) در دانشگاه علوم پزشکی مشهد را به ترتیب 160 و 60 نفر عنوان کرد.
او ادامه داد: هم اکنون هشت هزار دانشجو در 160 رشته مقاطع مختلف علوم پزشکی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد تحصیل می کنند و این دانشگاه تقریبا تمامی رشته های علوم پزشکی را تدریس می کند.
مدیر امور آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در ادامه گفت: پذیرش دانشجویان پزشکی و سایر رشته های علوم پزشکی در هر دانشگاه هر ساله بر اساس نیازسنجی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی صورت می گیرد.
وی افزود: در سالهای اخیر افزایش چندانی در تعداد جذب دانشجویان پزشکی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد نداشته ایم اما از سال گذشته شاهد پذیرش دانشجویان پزشکی در قالب سهمیه مناطق محروم در این دانشگاه همانند سایر نقاط کشور بوده ایم.
قوامی ادامه داد: بر این اساس سالانه 30 درصد از ظرفیت کل دانشجویان پزشکی پذیرش شده در دانشگاه علوم پزشکی به مناطق محروم مانند شهرستانهای خواف، بردسکن و تایباد اختصاص می یابد و این دانشجویان متعهد می شوند که پس از فارغ التحصیلی سه برابر خدمت تحصیلی یعنی به مدت 18 سال را در آن محل خدمت کنند.
وی گفت: این اقدام نیاز به پزشک را در شهرستانهای محروم خراسان رضوی در سالهای اخیر رفع می کند زیرا بسیاری از فارغ التحصیلان پزشکی تمایل به حضور در شهرستانهای محروم به دلیل نبود امکانات را ندارند.

* همه روستاهای خراسان رضوی پزشک دارند
مسئول بیمه روستائیان اداره کل بیمه سلامت خراسان رضوی نیز به خبرنگار ایرنا گفت: 483 پزشک عمومی در روستاها و شهرهای زیر 20 هزار نفر جمعیت این استان در قالب طرح پزشک خانواده روستایی فعالیت می کنند.
دکتر مسعود باقرزاده افزود: 61 درصد پزشکان فعال در طرح پزشک خانواده روستایی خراسان رضوی در محدود دانشگاه علوم پزشکی مشهد و بقیه در پنج دانشگاه علوم پزشکی نیشابور، تربت جام، سبزوار، گناباد و تربت حیدریه فعالیت دارند.
دانشگاه علوم پزشکی مشهد پنج میلیون نفر از جمعیت شش میلیونی خراسان رضوی را زیر پوشش دارد و بقیه جمعیت این استان زیر پوشش دانشگاههای علوم پزشکی گناباد، نیشابور، سبزوار، تربت جام و تربت حیدریه قرار دارند.
مسئول بیمه روستائیان اداره کل بیمه سلامت خراسان رضوی ادامه داد: دانشگاههای علوم پزشکی مجری طرح پزشک خانواده روستایی هستند و بیمه سلامت بر فعالیت آنان نظارت دارد.
وی گفت: با اجرای طرح تحول نظام سلامت تمام روستاها در خراسان رضوی پزشکدار شده اند در حالی که پیش از این تعداد پزشکان در روستاها با کسری 35 درصدی مواجه بود.
او افزود: بر اساس استانداردهای تعیین شده به ازای هر چهار هزار نفر جمعیت روستایی می بایست یک پزشک ارائه خدمت کند که خراسان رضوی تقریبا به این شاخص دست یافته است.
باقرزاده گفت: اکنون فقط در 15 روستای پرجمعیت کمبود پزشک داریم زیرا در هر یک از این روستاها که بین هفت تا هشت هزار نفر جمعیت دارند به جای یک پزشک باید دو پزشک فعال باشد.
مسئول بیمه روستائیان اداره کل بیمه سلامت خراسان رضوی آغاز طرح پزشک خانواده روستایی را از سال 1384 تاکنون عنوان و بیان کرد: با اجرای طرح تحول نظام سلامت اعتبارات این طرح حدود چهار و نیم برابر افزایش داشته است.
وی با اشاره به افزایش دو و نیم برابری دستمزد پزشکان خانواده روستایی با اجرای طرح تحول نظام سلامت نسبت به سال 92 گفت: هم اکنون پزشکان شاغل در این طرح بین 70 میلیون تا 120 میلیون ریال بسته به محل روستایی که خدمت می کنند دریافتی ماهانه دارند.
او تاکید کرد: مسئله پزشک عمومی بیکار و یا پزشکانی که در مشاغل دیگر فعال هستند در خراسان رضوی بسیار اندک و ناچیز است زیرا اکنون دستمزد پزشکان مستقر در روستاها در قالب طرح پزشک خانواده روستایی افزایش یافته است.
وی گفت: اکنون پرداخت مطالبات پزشکان طرح پزشک خانواده روستایی در خراسان رضوی به روز است و هیچ مطالبه ای در این زمینه وجود ندارد.

* رشد 40 درصدی توزیع پزشکان متخصص
مدیر امور بیمارستانها و تعالی خدمات بالینی دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز به خبرنگار ایرنا گفت: هزار و 300 پزشک اعم از عمومی و متخصص در بیمارستانها و مراکز درمانی زیر پوشش این دانشگاه در خراسان رضوی فعالیت دارند که به صورت عضو هیات علمی، غیر هیات علمی، مقیمی، استخدامی و قراردادی فعالند.
دکتر مرتضی طالبی افزود: این تعداد غیر از پزشکانی هستند که در قالب طرح پزشک خانواده بیمه روستایی در روستاهای خراسان رضوی فعالیت دارند.
وی اظهار کرد: هم اینک دسترسی به خدمات پزشکی تخصصی در اقصی نقاط خراسان رضوی فراهم است و در تمامی شهرستانهای استان پزشک متخصص وجود دارد اما در برخی از رشته ها مانند زنان و رادیولوژی و در برخی از شهرستانها مانند کلات کمبودهایی وجود دارد.
او بیان کرد: جذب پزشکان متخصص در شهرستانهای زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد در خراسان رضوی به دنبال اجرای طرح تحول نظام سلامت رشد چشمگیری یافته و این میزان 40 درصد در سال 94 نسبت به سال 93 رشد داشته است.
مدیر امور بیمارستانها و تعالی خدمات بالینی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: این دانشگاه در جذب پزشکان متخصص طی این مدت رتبه دوم کشور را به خود اختصاص داد.
وی افزود: برنامه توزیع پزشکان متخصص مشمول نیروهای متخصص تعهدات قانونی در مناطق مختلف کشور مهر ماه هر سال از سوی وزارت بهداشت صورت می گیرد و برای امسال تعداد پزشکان متخصص مورد نیاز در مناطق زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد 230 نفر اعلام شده است.
دکتر طالبی ادامه داد: پزشکان متخصص توزیع شده در 14 رشته پزشکی نظیر اطفال، بیهوشی، جراح زنان و زایمان، جراح عمومی، مغز و اعصاب، روانشناسی، چشم، عفونی و ارتوپدی خدمت می کنند.
وی گفت: با توزیع این پزشکان در شبکه های بهداشت و درمان شهرستانهای خراسان رضوی بخشی زیادی از کمبودهای شدید پزشکان متخصص به ویژه در برخی از رشته ها مانند زنان و زایمان، چشم پزشکی، جراحی عمومی، مغز و اعصاب و ارتوپدی مرتفع و از اعزام بیماران به مشهد کاسته شده است.
او به ارتقا شاخص تعداد پزشک متخصص در خراسان رضوی اشاره و بیان کرد: هم اینک تعداد پزشک متخصص در شهرستانهای این استان 18 درصد به ازای یک صد هزار نفر جمعیت می باشد در حالی که این میزان در گذشته 14 درصد بوده است.

*رشد 100 درصدی پزشکان مقیم در بیمارستانها
مدیر امور بیمارستانها و تعالی خدمات بالینی دانشگاه علوم پزشکی مشهد همچنین از استقرار پزشکان مقیم در مراکز درمانی این دانشگاه همزمان با طرح تحول نظام سلامت خبر داد.
وی افزود: حضور پزشکان مقیم در بیمارستانها طی سالهای 92 تا 94 به میزان 100 درصد رشد داشته است.
دکتر طالبی ادامه داد: هم اکنون 270 پزشک متخصص در بیمارستانها و مناطق زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد به صورت مقیم فعالیت دارند و این در حالی است که در گذشته هیچ پزشک مقیم در بیمارستانها وجود نداشت.
وی گفت: پزشکان متخصص مقیم در بیمارستانها برای اقدامات تخصصی حضور دارند اما در گذشته این پزشکان به صورت 'آنکال' فعالیت می کردند یعنی با تماس تلفنی و در صورت نیاز در بیمارستان حاضر می شدند.
او افزود: هم اینک مطالبات پزشکان مقیم متخصص و سایر بخشها به مدت یک سال پرداخت نشده اما همچنان این پزشکان مشغول به ارائه خدمات در دورترین نقاط استان خراسان رضوی هستند.

* 70 درصد پزشکان مشهد پزشک عمومی هستند
مدیر اجرایی سازمان نظام پزشکی مشهد نیز گفت: مجموع اعضای نظام پزشکی این شهرستان 13 هزار و 134 نفر شامل پزشکان، دندانپزشکان، داروسازان، پیراپزشکان، بینایی سنجها، کارشناسان علوم آزمایشگاهی و سایر کارشناسان درمانی است.
دکتر هادی بیژن نژاد افزود: تعداد کل پزشکان عمومی، متخصص و فوق تخصص عضو نظام پزشکی مشهد هفت هزار نفر است که 70 درصد آنها را پزشکان عمومی تشکیل می دهند.
وی تعداد پزشکان عمومی عضو نظام پزشکی مشهد را چهار هزار و 877 نفر، تعداد پزشکان متخصص را هزار و 939 نفر و پزشکان فوق تخصص را 206 نفر عنوان کرد.
مدیر اجرایی سازمان نظام پزشکی مشهد ادامه داد: این کلانشهر به لحاظ تعداد پزشکان و فعالیت انواع رشته های پزشکی از توانمندی بالایی در سطح کشور برخوردار است.
وی گفت: یک پنجم پزشکان عمومی فعال در مشهد در سطح این کلانشهر سه و نیم میلیون نفری مطب باز کرده اند لذا اکنون حدود هزار نفر از پزشکان عمومی در مشهد مطب دارند.
او افزود: بسیاری از پزشکان عمومی به دلیل هزینه های بالای اجاره مطب و تحمیل هزینه های جانبی از سوی نهادهایی همچون شهرداری و دارایی از مطبداری منصرف شده اند.
بیژن نژاد ادامه داد: این پزشکان عمومی سعی می کنند یک نوبت کاری خود را به کار در درمانگاههای خصوصی و یا بیمارستانها اختصاص دهند تا نیاز به پرداخت هزینه های جانبی نباشد.
وی گفت: برخی از پزشکان عمومی نیز در قالب طرح پزشک خانواده روستایی در روستاهای خراسان رضوی فعالیت می کنند.
دانشگاه علوم پزشکی مشهد با هشت هزار دانشجو و افزون بر 17 هزار نفر کارکنان بهداشتی و درمانی، 15 شبکه بهداشت و درمان، هفت دانشکده، 46 مرکز تحقیقاتی و 23 بیمارستان را زیر پوشش دارد.
3027/1858