طبق جدول شماره ۴ لایحه برنامه ششم درآمدهای مالیاتی در سال ۹۴ بالغ بر ۸۰۶.۲ هزار میلیارد ریال بوده و طبق پیشبینی در سال ۹۹ که پایان برنامه ششم خواهد بود به ۲۳۳۳.۲ هزار میلیارد ریال خواهد رسید.
بنابراین این گزارش متوسط رشد سالانه درآمدهای مالیاتی در طول برنامه ۲۹.۵ درصد پیش بینی شده است.
براین اساس در نگاه اول امکان رسیدن به این میزان رشد در سالهای پیش رو با توجه به فرار مالیاتی حاکم در جامعه و رکود اقتصادی با سوالات و ابهاماتی روبرو است با این وصف،عملکرد سالهای ۸۴ تا ۹۴ مورد بررسی قرار گرفته تا به شکل دقیق و کاربردی بتوان در این رابطه تحلیل کرد.
در این راستا با مروری بر عملکرد درآمدهای مالیاتی چگونگی امکان تحقق آن را بررسی میکنیم.
اطلاعات مربوط به درآمدهای مالیاتی از بانک مرکزی استخراج شده است.
نکته: ارقام به میلیارد ریال است.
میانگین رشد درآمدهای مالیاتی طی این سالها بالغ بر ۲۶ درصد است که با آنچه در برنامه ششم توسعه پیش بینی شده منطبق بوده و گویا قابلیت تحقق دارد.
با این وجود وزیر اقتصاد نیز قول تحقق اجرای طرح جامع مالیاتی را تا بهمن ماه امسال داده است که به نظر میرسد با سیستمی شدن فرایندها و عدم دخالت نیروی انسانی در وصول مالیات آنهم بر مبنای اطلاعات شفاف میتوان امیدوار بود در طول برنامه رشد ۲۹.۵ درصدی پیشنهاد شده امکان عملیاتی شدن داشته باشد.
بر این اساس در صورتی که بتوان طبق ماده ۱۶۹ مکرر پایگاه اطلاعات هویتی و اقتصادی اشخاص حقیقی و حقوقی را در سطح گسترده با همکاری تمامی دستگاههای ذی ربط اجرایی کرد می توان ۳۰ هزار میلیارد تومان فرار مالیاتی را به حداقل رساند و شاهد افزایش نسبت و سهم مالیات از درامدهای مالیاتی بود.
این مهم زمانی محقق میشود که بتوان جلوی فرار مالیاتی سه دهک بالای جامعه را برمبنای اطلاعات و دادهها گرفت تا از فشار رشد درآمدهای این بخش روی دهکهای متوسط و پایین جامعه جلوگیری کرد.