شناسهٔ خبر: 14947961 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: دویچه وله | لینک خبر

۳۰ نماینده خواستار بررسی صلاحیت مطهری برای نایب رئيسی مجلس شدند

۳۰ نماینده مجلس شورای اسلامی طی نامه‌ای خواستار بررسی صلاحیت علی مطهری به عنوان نایب رئیس مجلس شده‌اند. مطهری در نامه‌ای به دفاع تلویحی وزیر دادگستری از اعدام‌های جمعی زندانیان سیاسی در تابستان ۶۷ واکنش نشان داده بود.

صاحب‌خبر -

بدنبال درخواست علی مطهری از مصطفی پورمحمدی، وزیر دادگستری، برای پاسخ به پرسش‌هایی درباره اعدام‌های جمعی زندانیان سیاسی در تابستان ۶۷ در ایران، ۳۰ نماینده مجلس در نامه‌ای خواستار بررسی صلاحیت مطهری به عنوان نایب رئیس مجلس شدند.

به گزارش خبرگزاری ایسنا به نقل از محمدعلی پورمختار، نماینده کبودرآهنگ، ۳۰ نماینده در نامه‌ای خطاب به هیأت ناظر در ماده ۲۶ آیین‌نامه داخلی مجلس (هیأت رسیدگی به اعتراضات، مرکب از روسای کمیسیون‌های تخصصی و اعضای کمیسیون تدوین آیین نامه داخلی مجلس) خواستار بررسی صلاحیت علی مطهری به عنوان نایب رئيس مجلس و سلب صلاحیت از او شدند.

نامه ۳۰ نماینده در واکنش به نامه‌ای است که علی مطهری روز شنبه (۶ شهریور) خطاب به مصطفی پورمحمدی (نماینده وقت وزارت اطلاعات در زندان اوین در زمان اجرای اعدام‌های جمعی زندانیان سیاسی در تابستان ۶۷) نوشت و در آن خواستار "توضیح" درباره اعدام‌های تابستان ۶۷ به جای "مغالطه و بهره‌برداری از عواطف" مردم شد.

بیشتر بخوانید: مطهری: پورمحمدی در باره فایل صوتی آیت‌الله منتظری توضیح دهد

رسانه‌‌های ایران در روز یکشنبه از ایجاد "تشنج" و "جنجال" در مجلس در واکنش به نامه مطهری خبر داده‌اند. از جمله نماینده مردم لنجان در تذکری به علی مطهری از او خواسته تا زمانی که نایب رئیس مجلس است از "برخی اظهار نظرهای حاشیه‌ای" بپرهیزد. محسن کوهکن گفته است که "مشکلات اولیه مردم بیکاری، تبعیض‌ها و معضلات اقتصادی" هستند.

کوهکن خانواده آیت‌الله منتظری را متهم به "سالها فتنه‌گری" کرده است. به نظر او بحث درباره اعدام‌های تابستان ۶۷ پس از انتشار فایل صوتی توسط این خانواده، تلاشی برای زیر سؤال بردن نظر آیت‌الله خمینی درباره اعدام‌هاست.

نایب رئيس مجلس در پاسخ به نماینده لنجان گفته که هر مسئله‌ای را باید در جای خود بررسی کرد. به گفته مطهری، با بحثی که او در نامه‌اش مطرح کرده "امام زیر سؤال نرفته؛ بحث درباره نحوه اجرای حکم امام بوده که اگر کوتاهی شده اینها بیایند و توضیح بدهند".

علی مطهری بیش از دو هفته پس از انتشار فایل صوتی ۴۰ دقیقه‌ای سخنان آیت‌الله منتظری درباره اعدام‌های سال ۶۷ به سخنان مصطفی پورمحمدی و دفاع تلویحی او از اعدامها واکنش نشان داده بود.

بیشتر بخوانید: پورمحمدی: فضاسازی‌ها در مردم سؤال ایجاد کرده است

در جریان اعدام‌های تابستان ۶۷ صدها تن از زندانیان سیاسی هوادار یا عضو مجاهدین خلق و گروه‌های سیاسی چپ به جوخه‌های مرگ سپرده شدند.

فایل صوتی مذکور مربوط به دیدار آیت‌الله منتظری در تاریخ ۲۴ مرداد ۱۳۶۷ با مصطفی پورمحمدی (نماینده وقت وزارت اطلاعات در زندان اوین)، حسینعلی نیری (حاکم شرع وقت)، مرتضی اشراقی (دادستان وقت) و ابراهیم رئیسی (معاون وقت دادستان) است. منتظری اعدام‌های جمعی در تابستان ۶۷ را که با تایید این افراد صورت می‌گرفته جنایت و خود این افراد را جنایتکار خوانده، هشدار داده که اعدام‌ها خلاف شرع است و تاریخ درباره آن‌ها قضاوت خواهد کرد.

حسینعلی منتظری همچنین از نقش احمد خمینی، پسر بنیانگذار جمهوری اسلامی و برنامه‌ریزی وزارت اطلاعات از سال‌ها پیش از آغاز اعدام‌های جمعی سخن گفته و از "انتقام‌گیری" به وسیله اعدام به عنوان عامل تعیین‌کننده در روند دادرسی افراد انتقاد کرده است.

بیشتر بخوانید: اعدام‌های ۶۷؛ یک فایل صوتی، چندین صدا و یک نام ماندگار

حمله مجلس خبرگان و ری‌شهری، وزیر اطلاعات وقت

پس از انتشار فایل صوتی سخنان حسینعلی منتظری که دربرگیرنده واکنش‌های مسئولان حاضر در جلسه با او نیز بود، شماری از مقامات جمهوری اسلامی به انتقاد شدید از انتشار این فایل صوتی پرداختند.

در ادامه واکنش‌ها به انتشار این فایل صوتی، مجلس خبرگان رهبری نیز روز یکشنبه (۷ شهریور) با انتشار بیانیه‌ای انتشار این فایل را محکوم کرد. در بیانیه مجلس خبرگان در این باره انتشار این فایل صوتی پس از سه دهه به "اهداف شوم" و "آمریکای جنایتکار" ربط داده شده است. در این بیانیه همچنین بخشی از نامه‌ای گنجانده شده است که گفته می‌شود خمینی به منتظری نوشته و در آن گفته شده است: «روشن شده است که شما این کشور و انقلاب اسلامی عزیز مردم مسلمان ایران را پس از من به دست لیبرالها و از کانال آنها به منافقین می‌سپارید.» و بدین ترتیب صلاحیت و مشروعیت رهبری را از منتظری سلب کرده است.

یک روز پیش از انتشار بیانیه مجلس خبرگان درباره فایل صوتی منتظری، محمد محمدی ری‌شهری، وزیر اطلاعات در سالهای ۶۳ تا ۶۸ و نماینده کنونی تهران در مجلس خبرگان، گفته بود معتقد است که مجاهدین "هنوز در بیت منتظری نفوذ دارند".

او در پرسشی که با انتشاردهندگان این فایل (فرزند آیت‌الله منتظری) مطرح کرده خانواده منتظری را در پیوند با مجاهدین خوانده و هدف آنان از انتشار فایل را "ضربه زدن به ‌نظام اسلامی، تطهیر منافقین (ادبیات جمهوری اسلامی برای مجاهدین خلق) و انتقام‌گیری از امام راحل" دانسته است.

رفسنجانی: سعی در خدشه‌دار کردن چهره خمینی است

همچنین روز شنبه اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت، در واکنش به انتشار فایل صوتی منتظری گفته بود که "هدف اصلی دشمنان جهانی و داخلی" در حال حاضر حمله به خمینی و خانواده‌اش و "انتقام از نقش و جایگاه بی‌نظیر امام در تاریخ معاصر ایران و جهان" است. روح‌الله خمینی بنیانگذار جمهوری اسلامی و حکومت ولایت فقیه و خواستار صدور انقلاب اسلامی به کشورهای دیگر بود.

رفسنجانی همچنین گفت که تلاش می‌شود تا به جایگاه خمینی و خانواده‌اش در جامعه خدشه وارد آید.

بیشتر بخوانید: نامه تاجزاده، اعدام‌های ۶۷ و بخششی نیازمند دادرسی عادلانه

برچسب‌ها: