شناسهٔ خبر: 14945760 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: دانشجو | لینک خبر

باشگاه دانشجویان/

از عدم شفافیت دولت در قراردادهای نفتی تا نامحرم بودن نمایندگان مردم در مجلس!

متاسفانه دولت شفافیت لازم در اعلام و انتشار قراردادهای جدید نفتی موسوم به ipc را نداشته و ساختار و محتوای این قراردادها نگرانی‌های زیادی را ایجاد کرده است.

صاحب‌خبر -


اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید

 

گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، یادداشت دانشجویی؛* در دوران تحریم شرکت های خارجی نفتی از ایران رفته بودند و نظر دولت این بود که دیگر این شرکت ها تمایل به بازگشت ندارند به همین سبب کمیته ای برای بازنگری قراردادهای نفتی به سرپرستی سیدمهدی حسینی تشکیل داد که این کمیته کار خود را بی سر و صدا آغاز کرد و نتیجه و بازخورد این کمیته قراردادی به نام آی پی سی(ipc) شد.

 

بعد از مطرح شدن این قرارداد همه کارشناسان و صاحب نظران حوزه نفتی منتظر شدند که این قرارداد را مورد ارزیابی قراردهند؛ اما اصل این قرارداد محرمانه بود و به همین دلیل نگرانی هایی را برانگیخت.

 

 با اصول اولیه اقتصاد مقاومتی مغایرت دارد ipc

 

مقام معظم رهبری در پاسخ به نامه دکتر روحانی، به 15 نکته در باب قراردادها اشاره کرده بودند. به صراحت می توان گفت که نه تنها سلطه وحاکمیت بیگانگان بر صنعت ما را دارد بلکه با قرارداد طولانی مدت ipc حدود 20 تا 25 سال  نیروهای متخصص و شرکت های  داخلی را کنار گذاشته ایم. همچنین ipc با فرمت کنونی نشان می دهد طراحی و برنامه ریزی استراتژیک وزارت نفت در جهت اقتصاد مقاومتی نمی باشد. این مساله با اصول اولیه اقتصاد مقاومتی مغایر است،شرکتهای داخلی زیرمجموعه شرکت ملی نفت در این قراردادها جایی ندارند،با اجرای این قراردادها اساسنامه شرکت ملی نفت نقض می شود ، چرا که اصل تجاری بودن این شرکتها رعایت نمی شود. طبق قانون در بحث اکتشاف،توسعه،تولید و بهره برداری از ذخایر نفتی کشور باید شرکت ملی نفت ورود پیدا کند نه شرکتهای خصوصی و خارجی.

 

طبق سیاستهای کلی نظام و سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی در بندهای 13 و15 و رهنمودهای مقام معظم رهبری ، صنعت عظیم نفت و گاز الزاماً باید از خام فروشی فاصله بگیرد،اکنون با توجه انعقاد قراردادهای بالادستی دراین صنعت و حضور سرمایه گذاران و شرکت های نفتی خارجی تولید نفت خام افزایش می یابد درخالی که ظرفیت پالایشگاهی تغییری نمی کند.

 

قراردادهای نفتی نیازمند تصمیم انقلابی نمایندگان مجلس

 

اگر فکر کنیم با انعقاد چنین قراردادی  با شرکت های بزرگ نفتی، آنها تمام و کمال انتقال فناوری را انجام می دهند، یک ساده اندیشی است و هیچ تضمینی در این زمینه وجود ندارد.تجربه برجام و بدعهدی طرف غربی در توافق با کشور ما ثابت کرد که دوباره با بدقولی و بدعهدی مواجه می شویم. از نمایندگان مجلس انتظار می رود برای تصویب و تایید این قرارداد که از منافع ملی می باشد تصمیم انقلابی و دور از سیاسی بازی بگیرند زیرا هنوز 11 ایراد از 15 ایراد وارده پابرجاست.

 

تجربه محرمانه بودن برجام نباید در قراردادهای نفتی تکرار شود

 

متأسفانه مجلس شورای اسلامی که باید وظیفه تحقیق و تفحص در قراردادهای خارجی و نظارت بر آن را داشته باشد به عنوان نهادی که وظیفه قانون گذاری و نظارت بر قراردادها دارد در موارد متعدد نامحرم شناخته می شود. از چندین صفحه قرارداد تعداد انگشت شماری صفحه در اختیار نمایندگان مجلس قرار گرفت،تجربه محرمانه بودن و پشت درهای بسته قرارداد امضا کردن در موضوع برجام دیدیم. موضوع قراردادهای نفتی مسأله شوخی برداری نیست که بهره برداری از ذخایر نفتی را به مدتهای طولانی ده الی سی ساله به شرکتهای خارجی بسپاریم. توان داخلی کشور در طول بیش از 60 سال کسب تجربه در حوزه اکتشاف و استخراج و بهره برداری از نفت آن قدر بالا است که نیازی نیست بهره برداری از مخازن جدید را به خارجی ها بسپاریم.

 

اتفاقاً جناب دکتر روحانی هم در گفتگوی خود با مردم به این موضوع اشاره کردند که امروز در حوزه نفتی مشکلی نداریم و به نقاط خوبی رسیده ایم،پس چرا با این وجود پای شرکتهای خارجی را به این مساله باز می کنید؟

 

قراردادهای نفتی و عدم انتقال فناوری طرف خارجی طنز بزرگی است

 

در این قراردادها آمده است که وظیفه طرف خارجی انتقال فناوری نیست ؛این طنز بزرگی است که شرکت ملی نفت در ازای عدم انتقال فناوری،دستمزد و انعام هم به طرف خارجی بدهد.

 

  1- سئوال اساسی  شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی دانشگاه های استان گلستان از نمایندگان مجلس این است که مگر می شود نمایندگان ملت انحراف و آسیبی که در عملکرد دولتمردان وجود دارد را بینند و به وظیفه نمایندگی خود عمل نکنند؟ برگزاری غیرعلنی جلسات در محلس شورای اسلامی و در غیاب منتقدین کارشناس و یا هرگونه تصمیم گیری از جنس سیاسی ، تامین کننده منافع ملت نخواهد بود.

 

 2- از دولت درخواست داریم با صعه صدر و به دور از فضای سیاسی با کارشناسان متخصص داخلی  صرف نظر از جناح بندی های سیاسی این قراردادها را مورد بررسی و نقد قرار دهند و دولت محترم شنوای این نقد ها باشد چرا که ما میخواهیم بطور یک پیشکیری از رسیدن ضرر به ملت ایران شود. متاسفانه دولت شفافیت لازم در اعلام و انتشار قرار دادهای جدید نفتی موسوم به ipc را نداشته و ساختار و محتوای این قرار دادها نگرانی های زیادی را ایجاد کرده است.

 

درخواست اخذ مجوز تجمع دانشجویی از استانداری گلستان

 

دانشجویان بسیجی دانشگاه های استان گلستان طی درخواستی از استانداری خواستار اعطای مجوز برای برپای تجمع با هدف پاسخگویی به ابهامات در این قرار دادها خواهند شد.