ایزوتوپ پایدار(Stable isotope)به ایزوتوپ های شیمیایی غیر رادیواکتیو گفته می شود که در این عنصر هیچ شکلی از واپاشی مشاهده نشده و علاوه بر استفاده گسترده آن در حوزه صنعت از جمله نفت و پتروشیمی، در تشخیص و درمان بیماری هایی همچون سرطان نیز کاربرد ویژه دارد.
به گزارش ایرنا، اصغر زارعان مشاور و دستیار ویژه رئیس سازمان انرژی اتمی روز یکشنبه در مراسم پیش راه اندازی واحد نیمه صنعتی تولید مواد اولیه ایزوتوپ های پایدار اصفهان اظهار کرد: پیش از این دانش و توان تولید ایزتوپ های پایدار در انحصار چند کشور از جمله آمریکا، روسیه و آلمان بود.
وی کسب دانش و توانایی تولید مواد اولیه رادیو ایزوتوپ های پایدار را به ملت و رهبر معظم انقلاب تبریک گفت و افزود: خرسندیم که امروز همزمان با ششمین روز هفته دولت، واحد نیمه صنعتی تولید مواد اولیه ایزوتوپ های پایدار در مرکز یو سی اف(UCF) اصفهان پیش راه اندازی شد.
مرکز یو سی اف(UCF) اصفهان به مثابه تاسیسات فرآوری اورانیوم شامل۶۰ واحد تولیدی ساختمان های فرآیندی و غیرفرآیندی است که در زمینی به مساحت ۶۰ هکتار بنا شده و در مرکزیت چرخه سوخت هسته ای قرار دارد.
مشاور و دستیار ویژه رئیس سازمان انرژی اتمی افزود: پیش راه اندازی مرکز تولید مواد اولیه ایزوتوپ های پایدار در منطقه هسته ای اصفهان نشاندهنده آن است که برخلاف فضاسازی انجام شده پس از اجرایی شدن برجام و توافق هسته ای، فعالیت های هسته ای ایران براساس نیازهای کشور و قوانین بین المللی با قدرت ادامه دارد.
وی اظهار کرد: راه اندازی مرکز تولید مواد اولیه ایزوتوپ های پایدار در مرکز هسته ای اصفهان با تلاش، خودباوری و اعتماد به نفس جوانان کشور و بصورت کاملا بومی انجام شده است.
زارعان گفت: ما قادر خواهیم بود تا 20 فروردین سال آینده همزمان با روز ملی انرژی هسته ای، افزون بر تامین نیاز داخلی، مواد اولیه رادیو ایزوتوپ های پایدار را نیز به خارج از کشور صادر کنیم.
*** ایران از واردات لیرزهای فیبری بی نیاز شد ***
وی همچنین از آغاز به کار آزمایشگاه های فیبر لیرز در مرکز ملی لیرز ایران وابسته به سازمان انرژی اتمی همزمان با ششمین روز هفته دولت(امروز) خبر داد و افزود: در این آزمایشگاه ها افزون بر فعالیت پژوهشی، کارهای تولیدی نیز انجام می شود.
وی گفت: پیش از این، فیبرهای لیرزی از خارج از کشور وارد می شد اما امروز با دست توانای دانشمندان جوان کشور در مرکز لیرز ایران از واردات این مواد بی نیاز شدیم و در تولید این مواد به خودکفایی رسیدیم.
لیزرهای فیبری(Fiber Lasers)، لیزرهایی است که در آنها محیط فعال، فیبر آلاییده با برخی عناصر است یا لیزرهایی که مشدد آن از فیبر ساخته شده است.
لیزرهای فیبری در چشم پزشکی و برخی رشته های علمی و صنعتی دیگر کاربرد دارد.
رییس سازمان انرژی اتمی 25 دی سال 93 نیز در باره پیشرفت های کشورمان در عرصه های فناوری و صنعت گفته بود: جمهوری اسلامی ایران توانسته است در لیزرهای نیمه هادی، فیبری و دیسکی قدم های بسیار مثبتی بردارد.
علی اکبر صالحی افزوده بود: استفاده از لیزرها در صنعت و فناوری نامحدود است و در حوزه سلامت و دفاعی این تاثیرگذاری بر کسی پوشیده نیست.
به گفته وی، لیزر وسیله ای است که در ارتباط با زدودن مین ها و کور کردن رادارهای دشمن قابلیت فراوانی دارد که کشورمان توانسته است در زمینه پیشرفت های لیزری قدم های بلندی را بردارد.
رییس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران گام های علمی مهمی را برداشته و دستاوردهای زیادی را کسب کرده است، گفته بود: آینده روشنی در حوزه لیزر داریم که خبرهای خوبی را در آینده نزدیک در این زمینه ارائه خواهیم داد.
***راه اندازی دومین مرکز امنیت شبکه سایبری سازمان انرژی اتمی***
مشاور و دستیار ویژه رئیس سازمان انرژی اتمی همچنین از راه اندازی دومین مرکز امنیت شبکه سایبری این سازمان در مرکز هسته ای اراک خبر داد و افزود: اولین مرکز امنیت شبکه سایبری سازمان انرژی هسته ای چندی قبل در اصفهان راه اندازی شد.
وی اضافه کرد: در ششمین روز هفته دولت، دو پروژه عمرانی و خدماتی نیز در مرکز هسته ای اصفهان و نطنز به بهره برداری رسید.
6027/2093
با راه اندازی واحد تولید مواد اولیه ایزوتوپ های پایدار در اصفهان
ایران در جمع کشورهای تولیدکننده ایزتوپ های پایدار قرار گرفت
اصفهان - ایرنا - واحد تولید ایزوتوپ های پایدار روز یکشنبه با حضور مشاور و دستیار ویژه رئیس سازمان انرژی اتمی در مرکز یو سی اف(UCF) اصفهان راه اندازی شد و ایران به جمع کشورهای تولیدکننده ایزوتوپ های پایدار پیوست.
صاحبخبر -