شناسهٔ خبر: 14943056 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: میزان | لینک خبر

استویا چیست؟

خبرگزاری میزان- استویا گیاهی است که باتوجه به شیرین‌کنندگی بالا در حدود 200 برابر بیش‌تر از شکر، در بسیاری از کشورهای جهان، جایگزین شیرین کننده‌های مصنوعی، قند و شکر شده است.

صاحب‌خبر -
به گزارش  خبرنگار  گروه اقتصاد خبرگزاری میزان ، استویا گیاهی از تیره مرکبان، علفی و حساس به سرما است که با کوتاه شدن روز و سرد شدن هوا شروع به گل‌دهی می‌کند.

برگهای گیاه استویا 200 بار شیرین‌تر از شکر طبیعی است و به گفته کارشناسان کالری بسیار پایینی در حد صفر دارد، همچنین هیچ تاثیری بر قندخون، فشار خون و پوسیدگی دندان ندارد.

در بسیاری از کشورهای جهان، تولید این محصول به‌عنوان جانشینی برای شکر و شیرین‌کننده‌ها مورد تایید قرار گرفته است و درحال حاضر در کشورهای اروپایی استویا به‌دلیل نداشتن مضرات قندو شکر به صورت گسترده در حال کشت و تکثیر است.

به‌دلیل شیرینی بالای استویا، آفات و بیماری‌های چندانی متوجه این گیاه نیست و با مدیریت عملیات کاشت، داشت و برداشت کشاورزان در بسیاری از کشورها می‌توانند استویا را به صورت ارگانیک کشت کنند.

به‌طور میانگین قیمت نشاء استویا به‌صورت عمده حدود 500 تومان است و در هر هکتار، 20هزار گیاه برای کاشت نیاز است که در کل حدود 10 میلیون تومان هزینه برای تهیه نشاء باید در نظر گرفته شود.

لازم به ذکر است که اگر هزینه‌های کشت مانند آنالیز آب و خاک را نیز در نظر بگیریم حدود 25 میلیون تومان برای راه‌اندازی یک مزرعه استویا نیاز است.

این درحالی است که با ایجاد یک مزرعه استویا اشتغال‌زایی مربوط به کارهای مزرعه‌ای مانند برداشت، مبارزه با علف‌های هرز، واکاری و سمپاشی رونق می‌گیرد که به صورت فصلی به 10 کارگر به همراه یک کارگر دائم در طول سال برای هرهکتار نیاز است.

گفتنی است که در هر هکتار از اراضی زیرکشت استویا می‌توان حدود 60 تن برگ سبز یا 6 تن برگ خشک برداشت کرد که از هر گرم برگ خشک این گیاه 105 میلی‌گرم ماده مؤثر تولید می‌شود.

همچنین باتوجه به چندساله بودن این محصول، هزینه تامین نشاء سالیانه نیست و در هرسال دو مرتبه و در صورت مساعد بودن شرایط کشت سه مرتبه امکان برداشت از مزرعه وجود دارد.

با این تفاسیر به‌نظر می‌رسد تولید این گیاه صرفه اقتصادی داشته باشد البته به شرطی که تولیدکننده بازار اصلی این گیاه را پیدا کند.

یکی از مشکلاتی که متوجه تولید این محصول با ارزش است نبود کارخانه فرآوری استویا در کشور است که باعث ناشناخته ماندن استویا در بین تولید کنندگان شده است و تقریبا تمام محصول به صورت خانگی و طب سنتی مصرف می‌شود، بنابراین سرمایه‌گذاری در این بخش احساس می‌شود.

در گفت‌وگو میزان، با یکی از تولیدکنندگان استویا در داخل کشور این فرد به مشکلات تولید این گیاه اشاره کرد و گفت: در حال حاضر به‌ دلیل مشکلات تولید در داخل و نبود حمایت از سوی دولت با توجه به بازاری که  برای خرید این محصول وجود دارد مجبور به واردات این محصول هستیم.

وی قیمت هرکیلو پودر این گیاه را 580 هزار تومان اعلام کرد و گفت: این پودر به دلیل درصد خالصی بالا در صنایع مواد غذایی استفاده می‌شود و برای مصرف خانگی باید از برگ آن که کیلویی 50 تا 70 هزار تومان است استفاده شود.

قیمت خوب فروش استویا در مقایسه با اقلام زراعی دیگر می‌تواند مشوق خوبی برای کشاورزان در ایران باشد، حتی کشور از پتانسیل‌های خوبی برای صادرات این محصول برخوردار است به ‌شرطی که با حمایت از کشاورز بتوان بازار این محصول با ارزش را برای تولیدکننده روشن کرد.

با این تفاسیر با توجه به خواص گیاه استویا و جایگزینی آن به جای شیرین‌کننده‌ها، در صورتی که موضوع خرید تضمینی این گیاه و سرمایه‌گذاری در این بخش به همراه تولید عمده آن مطرح شود و دولت نیز از کشاورزان برای تولید این محصول حمایت کند می‌توان کشاورزان را به کشت‌‌ و کار آن ترغیب کرد که اشتغال‌‌زایی بالایی به همراه دارد.

انتهای پیام/

برچسب‌ها: