به گزارش گروه تلکس شانا به نقل از روزنامه ایران، درحالی که همواره کفه ترازوی تجارت خارجی به زیان ایران سنگینی میکرد، برای نخستین بار تغییر کرد و به نفع کشور شد به طوری که تراز بازرگانی منفی 29 میلیارد دلاری سال 1388 به مثبت 916 میلیون دلار در سال گذشته رسید، روندی که در سالجاری نیز تداوم یافت و در چهار ماهه نخست امسال به 4.3 میلیارد دلار رسید. اما این تنها تغییر صورت گرفته در تجارت و بازرگانی ایران نیست. درکنار پیشی گرفتن میزان صادرات از واردات، تمام هدفگذاریهایی که درسالهای گذشته به آرزو تبدیل شده بود، درحال تحقق است.
طبق تازهترین آمارهای اعلام شده از سوی مراجع ذیربط درحالی که برای امسال صادرات 50 میلیارد دلار هدفگذاری شده است، در چهارماهه ابتدای سال بیش از یک سوم از این هدفگذاری محقق شده است که با تداوم این روند تا پایان سال یکی از بزرگترین هدفگذاریها عملیاتی میشود.
دراین باره مدیرکل دفتر توسعه صادرات کالا سازمان توسعه تجارت با اشاره به محقق شدن هدفگذاری چهار ماهه صادرات کالا در چهار ماه نخست سالجاری گفت: یک سوم هدفگذاری صادرات ۵۰ میلیارد دلاری کالا محقق شده است.
محمود بازاری با اشاره به اینکه هدفگذاری صادرات کالا طی چهارماهه نخست سالجاری 100 درصد محقق شده اظهار کرد: هدفگذاری در مورد صادرات کالا طی سالجاری 50 میلیارد دلار در نظر گرفته شده است که طی چهار ماهه نخست سال 1395 به رقمی معادل 16 میلیارد دلار (یک سوم هدف ترسیم شده)رسیدیم که معادل 33 درصد از اهداف صادراتی بود.
وی ادامه داد: در بخش خدمات نیز این رقم 18 میلیارد دلار تعیین شده است که مربوط به بخشهایی همچون ترانزیت است. این موارد به تصویب ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی رسیده و بر همین اساس در حال حرکت و محقق کردن اهداف پیشبینی شدهایم.
تجارت خارجی از 35 میلیارد دلار گذشت
براساس تازهترین آمار گمرک، میزان تجارت خارجی ایران در سالجاری از مرز 35 میلیارد و 817 میلیون دلار گذشت. در مدت پنج ماهه اول سالجاری صادرات غیرنفتی کشورمان با 22.10 صدم درصد افزایش به 19 میلیارد و 108 میلیون دلار رسید. این میزان در سال گذشته 17 میلیارد و 336 میلیون دلار بود. همچنین واردات کشورمان به مرز 16 میلیارد و 709 میلیون دلار رسید که این میزان در مقایسه با مدت مشابه سال قبل 85/2 درصد کاهش نشان میدهد. در پنج ماهه اول سالجاری میعانات گازی عمدهترین کالای صادراتی کشورمان بود. در این مدت 3 میلیارد و 270 میلیون دلار میعانات گازی به سایر کشورها صادر شد که البته در مقایسه با مدت مشابه سال قبل21.9 صدم درصد کاهش داشت.
اقلام عمده وارداتی طی پنج ماهه نخست سال 1395 نیز به ترتیب شامل برنج به ارزش 476 میلیون دلار، ذرت دامی 417 میلیون دلار، لوبیای سویا 413 میلیون دلار، قطعات منفصله خودرو به ارزش 349 میلیون دلار و انواع وسایل نقلیه به ارزش 284 میلیون دلار بوده است. چین همچنان بزرگترین خریدار کالاهای ایرانی است و در پنج ماه ابتدایی سالجاری حجم صادرات غیرنفتی کشورمان به چین به 3 میلیارد و 405 میلیون دلار رسید که البته 69.2 صدم درصد رشد داشته است. پس از چین به ترتیب امارات متحده عربی با 2 میلیارد و 914 میلیون دلار، عراق با 2 میلیارد و 485 میلیون دلار، ترکیه با 2 میلیارد و 251 میلیون دلار و جمهوری کره با یک میلیارد و 741 میلیون دلار قرار دارند. صادرات غیرنفتی جمهوری اسلامی ایران به کشورهای ترکیه و کره جنوبی نیز در این مدت افزایش داشته، اما صادرات غیرنفتی ایران به امارات متحده عربی 83.15 صدم درصد و عراق 15.2 صدم درصد کاهش داشته است.
∎